MATT1989 Opublikowano 14 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2014 Po sezonowej eksploatacji postanowiłem odświeżyć moją alicję która od początku ząbkowała, miałem nadzieję że przekładnia po takim czasie się nieco "polubi" ale tak się nie stało :-( Przyznam szczerze że mało brakowało a kołowrotek wylądowałby na ścianie tak byłem zdenerwowany po wielu nieudanych próbach regulacji przekładni podkładkami. Ze względu na piękny moim zdaniem nawój oraz świetnie pracujący hamulec nie odpuściłem i walczyłem dalej Na koniec zostawiłem sobie regulację piniona która okazała się strzałem w dziesiątkę i po raz pierwszy od wielu prób głośne trrrrr... nie było tak wyczuwalne- na tym etapie miałem dosyć, nasmarowałem kołowrotek i go skręciłem. W chwili obecnej młynek delikatnie ząbkuje i ale jest o niebo lepiej niż na początku Kolejność elementów dokładnie jak na zdjęciuPodkładka przesunęła pinion o swoją grubość w stronę koła głównego i to zadecydowało o poprawie w pracy kołowrotka oraz zniwelowanie luzu do minimum Od niedawna w celu zabezpieczenia śrubek przed odkręceniem stosuję LOCTITE 243(niebieski) który w demontażu nie jest zbyt problematyczny ale spełnia swoją rolę idealnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 14 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2014 Strasznie dużo masz tej pleciony na szpuli. Przyznaję, nigdy aż tak grubo nie nawijałem.Ciekawa prezentacja i alicja niebrzydka jakaś jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MATT1989 Opublikowano 14 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2014 Tylko chciałem pokazać jak alicja nawija Przy tak wypełnionej szpuli piękne brody by wychodziły 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majo Opublikowano 15 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2014 (edytowane) Twoja Alicja to kolejny klon Excii Będziesz Pan zadowolony PS: Podkładka pod wormem od strony dupki kołowrotka była fabrycznie, czy dorabiana??? Edytowane 15 Listopada 2014 przez Majo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MATT1989 Opublikowano 15 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2014 Była fabrycznie o dziwo bo wcześniej w team dragonie tego nie widziałem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majo Opublikowano 16 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2014 Była fabrycznie o dziwo bo wcześniej w team dragonie tego nie widziałem W mojej Excii też nie ma:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PablovelLoco Opublikowano 16 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2014 W mojej Excii też nie ma:) Ja mam Excii-ę i mam podkładkę pod łożysko (lub na łożysko ) na worm shaft-cie,w swojej też dałem podkładkę na pinion tylko pod tuleje (bieżnię łożyska oporowego). Zrobiłem to z powodu,gdyż czasami kołowrotek ciężej pracował pod przynętami które stawiały większy opór w wodzie.Ząbkować nigdy nie ząbkowała,a teraz działa o wiele płynniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawgas Opublikowano 29 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2014 W moim ostro już ząbkującym Team Dragonie zastosowałem polecany przez kolegę Mateusza patent z podkładką obniżającą pinion i powiem szczerze, że jestem zachwycony. Naprawdę kołowrotek dostał drugie życie i pracuje super. Trzeba jednak pamiętać, że obniżenie piniona powoduje również obniżenie szpuli względem rotora więc niezbędne jest dodanie podkładki pod szpulę aby wyrównać nawój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaMeK Opublikowano 1 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2014 Koledzy możecie mnie oświecić w jaki spsoób owa podkładka przesówa pinion w strone koła głownego?? Jestem w stanie zrozumieć że owa podkładka zniwelowała luz, ale że przesuneła pinion w stronę koła pędnego, jakoś nie bardzo moge sobie to wyobrazić.pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorzyk Opublikowano 1 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2014 (edytowane) A grzebałeś kiedyś w tych kołowrotkach ? Ja ci powiem że jest tam nie mały luz jeśli chodzi o zaubero podobne i podkładka w miejscu opisanym cofa pinion do tyłu,aczkolwiek ja żadnej podkładki tam nie dodawałem.Jeszcze nie . Edytowane 1 Grudnia 2014 przez grzegorzyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 19 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2015 Koledzy możecie mnie oświecić w jaki spsoób owa podkładka przesówa pinion w strone koła głownego?? Jestem w stanie zrozumieć że owa podkładka zniwelowała luz, ale że przesuneła pinion w stronę koła pędnego, jakoś nie bardzo moge sobie to wyobrazić.pzdrTeż sobie to nie za bardzo wyobrażam. Żeby coś "opuścić" w dwóch miejscach podparcia, trzeba nie tylko dodać "od góry" ale i "odjąć" (zrobić miejsce u dołu). Chyba że "dół" był fabrycznie spapranych lub wyrobił sie podczas pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawgas Opublikowano 19 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2015 Też sobie to nie za bardzo wyobrażam.Żeby coś "opuścić" w dwóch miejscach podparcia, trzeba nie tylko dodać "od góry" ale i "odjąć" (zrobić miejsce u dołu). Chyba że "dół" był fabrycznie spapranych lub wyrobił sie podczas pracy. Dół ma dużo luzu fabrycznego który kasowany jest poprzez przykręcenie rotora więc dodanie podkładki niejako obniża nam pinion po dokręceniu rotora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 19 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2015 Ale na pinionie osadzona jest kosz. Jedyny luz który mozna wykasować w ten sposób, to luz pomiędzy przekładnią (kołem - pinionem). Jest to luz na korbce czy koszu gdy jedno z nich jest zblokowane. Luz szpuli (góra- dół), czyli ośki na ktorej ona siedzi, to tylko luz na worm shaft lub innym napędzie jej posuwu (np. Typ S-stroke). Ząbkowanie tym sposobem można "podregulować" (próbować) ale luzu szpuli na pewno ta podkładka nie zniweluje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekmo Opublikowano 24 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2015 W moim ostro już ząbkującym Team Dragonie zastosowałem polecany przez kolegę Mateusza patent z podkładką obniżającą pinion i powiem szczerze, że jestem zachwycony. Naprawdę kołowrotek dostał drugie życie i pracuje super. Trzeba jednak pamiętać, że obniżenie piniona powoduje również obniżenie szpuli względem rotora więc niezbędne jest dodanie podkładki pod szpulę aby wyrównać nawój.Mam wątpliwości co do tego że po obniżeniu piniona następuje obniżenie szpuli, przecież szpula jest montowana do ośki a nie piniona. Robiłem test na Ryobi Applause przez włożenie podkładki i zgadza się pinion ma mniejszy luz ale w moim przypadku "ząbkowanie" stało się bardziej wyczuwalne. Nie jestem specjalistą, chociaż przesmarowałem już kilka kołowrotków, ale wydaje mi się że luz na pinionie jest po to aby podczas pracy przekładnia dopasowała ustawienie względem siebie, aby było ono optymalne, dlatego chyba pinion powinien dostać dwie cieńsze podkładki - jedna jak na zdjęciach wyżej w okolicach łożyska oporowego, natomiast druga w miejscu podparcia pinionu w korpusie kołowrotka. Ale to tylko moje przemyślenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zander69 Opublikowano 22 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2016 Panowie jestem troche zielony jesli chodzi o ten ww zabieg .Mam pytanko jaki rozmiar podkładki dać aby zmniejszyć ząbkowanie ? Jakie są"skutki uboczne " takiego zabiegu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TAURUS1989 Opublikowano 23 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2016 Jedynym skutkiem ubocznym będzie poprawa lub pogorszenie pracy kołowrotka w zależności od tego jaka gruba podkladke dasz. Ewentualnie mozna pinion dotoczyc tak jak to robiłem w przypadku exista :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zander69 Opublikowano 23 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2016 No własnie nie wiem jaką podkładke dać ? Może ktoś podać rozmiary takiej podkładki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 23 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2016 No własnie nie wiem jaką podkładke dać ? Może ktoś podać rozmiary takiej podkładki ?A nie masz jakiejś podkładki pomiędzy łożyskiem a kołem talerzowym (od strony zębów)?Zużycie na zębach czy pinionie jest bardzo widoczne? Może wyrobiło się (któreś w dwóch) gniazdo łożyska w obudowie. Jaki materiał obudowy (pokrywy) czy body? Grafit? Alu? Inny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zander69 Opublikowano 23 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2016 Jest to kołowrotek Team Dragon fd 935i . Kupiłem go jakiś czas temu i jeszcze go nie rozebrałem więc nie wiem jak to wygląda w środku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TAURUS1989 Opublikowano 23 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2016 Jeżeli sam obawiasz się w nim grzebać to podeslij mi go postaram się to zrobić i odrazu nasmaruje go ardentem :-) za free 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zander69 Opublikowano 23 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2016 Z nasmarowaniem nie ma problemu , smar jest ,oliwka też i umiejestnosci jako takie są Chodzi mi tylko o tą podkładke , jaki dokładnie rozmiar .Może okaże się ,że to tylko kwestia pożądanego mycia i nasmarowania.Dzięki za oferte , najwyżej jak nie wyjdzie mi to zgłosze sie do cb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zander69 Opublikowano 23 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2016 (edytowane) Tak z ciekawości rozebrałem Team Dragona i zrobiłem kilka fotek (sorka za jakość) Mam pytanko pod śruba mocująca rotor znajduje się podkładka taka jak do kasownia luzów.Czy spelnia to jakeis zadanie ?Wiem ,że jakośc kiepska ale jak sądzicie w jakim stanie jest przekładnia Edytowane 23 Lutego 2016 przez zander69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CM Punk Opublikowano 23 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2016 W jakim stanie przekładnia-ciężko stwierdzić,ale etui w tle jest w bardzo dobrym stanie . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zander69 Opublikowano 23 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2016 Staram się regularnie serwisować to etui Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zander69 Opublikowano 23 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2016 Przełożyłem przekładnie od innego TD i nadal ząbkuje lecz odrobine mniej . Jak myślicie czy to pinion jest winny ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi