Skocz do zawartości

Lamiglas Certified Pro Graphite

M60

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym usłyszeć opinie użytkowników wędziska zbudowanego na blanku j.w Magnum Taper 2,7-10-35g Ex Fast.Blank miałem w rękach,jest jak dla mnie niezwykle szybki,mam złe doświadczenia z tak szybkimi kijami i tu moje obawy czy nie będzie stał za szafą a jedynym zadowoleniem będzie fakt jego posiadania.Pozdrawiam Marek Juszczuk.

Może zaczniesz od tego,na co ma być ten kij, jakie ryby ma łowić ten kij.

Póki co ja nie wiem, co autor posta ma na myśli.

Kij z racji że jest bardzo mocny,może być użytkowany wg.mnie do połowu sandacza na gumę + 30-35gr główka.Szczupak na wszelkie woblery oczywiście w granicach ,no i troć,kij będzie budował Tomek z ArtRod.Na temat blanku wiem od Tomka na co go stać ,chodzi mi o opinie ludzi mających już wędkę zbudowaną na tym blanku jak się zachowuje pod rybą ,czy nie gubi ryby? czy lepsza żyłka (raczej tak) czy plecionka?

• Like 1

Blank miałem w rękach,jest jak dla mnie niezwykle szybki,mam złe doświadczenia z tak szybkimi kijami i tu moje obawy czy nie będzie stał za szafą a jedynym zadowoleniem będzie fakt jego posiadania

tzn. teoretycznie, wiesz, po ogledzinach organoleptycznych, ze takie wedki to nie twoj rozmiar kolniezyka ale mimo wszystko chcialbys potwierdzenia, teoretycznie tak to wyglada, ze to jednak jest swietna wedka ale jednak tylko teoretycznie, wiec nie wiesz czy chcialbys ja kupic, chociaz cos ci mowi, ze to nie jest kij dla ciebie, co jednak moglby by sie okazac niewazne, poniewaz taka wedka stojaca za szafa to jest cos ...

ja bym kupowal w ciemno :rolleyes:

Sandacz na glowki 30-35g i żyłka? Srednio to widze...

Żbiku chyba źle to odczytałeś.Wiadomo sandacz -plecionka,mi chodzi o to że przy tak szybkim kiju łowiąc plećką zgubisz więcej ryb niż gdybyś miał nawiniętą na kręcioł żyłkę.

Zastrzegam, nie wiem, czy to wciąż jeszcze ten sam blank, o którym teraz wspomnę. 

Swego czasu, bardzo lubiłem lżejszą 17 funtową wersję MT. W wyniku tego zanabyłem konstrukcję mocniejszą.

Miała być odpowiednikiem, w mocniejszym wydaniu.

Niestety po jakimś czasie okazało się, że nie do końca spełnił oczekiwania.

Pisałem o nim trochę tutaj:

http://jerkbait.pl/topic/1500-x89mts-lamiglas-certified-pro-salmon-steelhead/page-2

http://www.fors.com.pl/forum-wedkarskie/21-testy-sprzetu-wedkarskiego/823-sprzecik-na-trotke/mode-replies?limit=6&start=264#24612

Później....... 

Cóż, tak się złożyło, że lżejszy X86MTS (17lb) jeszcze długo u mnie łowił, natomiast wspomniany 89MTS (20lb) leżakował, jak piszesz "za szafą".

Według mnie ogarnie z powodzeniem zarówno sandacza, jak i szczupaka, gumy i woblery chociaż, do gum znam ciekawsze blanki.

W końcu, miał zostać "lekką trociówką". Szybko zastąpiła go Daiwa Cima o tej samej mocy. 

Co kto lubi albo co komu w duszy gra, nigdy nie zgadniesz na początku drogi   ;)

Edit.

Na stronie Lamiglasa, tego modelu już nie ma. Ciekawe dlaczego :ph34r:

http://www.lamiglas.com/?page_id=271

Edytowane przez popper
  • Like 1

Ten blank uzbrojony poprawnie (a Tomek na pewno zrobi go bardzo dobrze, a nie tylko poprawnie) to bardzo zacne narzedzie. Hot shot o duzej kulturze. Plynne ugiecie, bez przesztywnien. 
Naprawde wysokiej klasy sprzet.

Widzialbym go podczas wedkowania przynetami stawiajacymi niewielki opor w wodzie. Gumy bedzie obslugiwal przyjemnie. Wieczorowe woblery sandaczowe rowniez (aczkolwiek widzialem w zyciu lepiej rzucajace wedki). 

Na trociach nigdy nie bylem. 

Przede wszystkim, to kwestia osobistych preferencji. Czy ten kij bedzie lezal i odpowiadal uzytkownikowi. Bo jego klasowosc nie stanowi zadnej kwestii. 

Ten blank uzbrojony poprawnie (a Tomek na pewno zrobi go bardzo dobrze, a nie tylko poprawnie) to bardzo zacne narzedzie. Hot shot o duzej kulturze. Plynne ugiecie, bez przesztywnien.

Naprawde wysokiej klasy sprzet.

Widzialbym go podczas wedkowania przynetami stawiajacymi niewielki opor w wodzie. Gumy bedzie obslugiwal przyjemnie. Wieczorowe woblery sandaczowe rowniez (aczkolwiek widzialem w zyciu lepiej rzucajace wedki).

Na trociach nigdy nie bylem.

Dzięki Guzu za tę garść informacji,dodam może jeszcze że generalnie posługuję sie wobkami ,plus żelazo gdy jestem za trocią .Praktycznie nie łowię w stojącej wodzie.

Popper myślę że ten stary Lami jakiego miałeś,to całkiem inny blank niż ten o którym tu rozprawiamy.Pozdrawiam.