Skocz do zawartości
  • 0

Wędki na pontonie

zetika16

Pytanie

Panowie macie jakiś pomysł jak przymocować wędki na burcie pontonu ale "na leżąco" wzdłuż wioseł? lubię mieć kilka wędek ze sobą a miejsce ograniczone. Odrazu zaznaczę ze nie chce uchwytów trollingowych lub podobnych w które wędki wkłada się pionowo i przeszkadzają w łowieniu. Jakiś pomysł ?? Patent ??

Edytowane przez Tomasz eS

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Nigdy nie uzywalem ani nie widzialem, ale ze sam potrafisz zrobic to co ci potrzeba, to moze fajnym pomyslem byloby przyklejenie szerokich tasm z rzepem wzdluz burty, wlozyc kije i zaciagnac rzepy.Nie wiem czy wiesz co mam na mysli :) Tasny nie uszkodza kijow.Jeszcze lepiej jakby wyciac takie otuliny z piankowej rurki, tak aby mozna w nie wlozyc kije i dokleic je do tasm.Masz zdolnosci manualne to kombinuj :)

• 0

Mozna kupic zipy ktore sie da rozpiac. Ja u siebie mam line idaca wzdluz boku i mocuje wedki do niej przy dziobie troszke na ukos po krzywiznie balonu. Na dziub nie siegam czesto mam tam tylko paliwo i kanapki i apteczke to mi wedki nie przeszkadzaja

No właśnie najlepsze było by mocowanie do tej liny jakiegoś "zasobnika" na 2-3 wędki

• 0

Beda ci sie przynety zaczepiac przelotki krzywic etc szczegolnie jak wedki chcesz zlozone wozic. Ja mam limit 4 wedki po 1 w lapie u wedkarzy po 1 z kazdej strony na dziobie i poki nie ma wielkuch fal jest ok. Jak sa fale to jest lipa bo sie trzeba 2 rekami trzymac i wedki i tak robia syf...

• 0

Mam co prawda na łódce i nie wiem jak zamocować to na pontonie ( ale na pewno się da ) za to się super sprawdza na wodzie,

Nazywa się to "Lockn Hold Rod Rack Rapala PGHR-6", a wygląda tak:|

8XP9GG.jpg

Edytowane przez wilk325

• 0

Panowie macie jakiś pomysł jak przymocować wędki na burcie pontonu ale "na leżąco" wzdłuż wioseł? lubię mieć kilka wędek ze sobą a miejsce ograniczone. Odrazu zaznaczę ze nie chce uchwytów trollingowych lub podobnych w które wędki wkłada się pionowo i przeszkadzają w łowieniu. Jakiś pomysł ?? Patent ??

tez kiedyś myślałem nad takim rozwiązaniem ale stwierdziłem ze jednak wedki bede kladl sobie na burte i tak do tej pory robie.

Ograniczył em ilość zabieranych ze sobą wedek do dwóch :D i juz problemy zwiazane z ich umieszczaniem na pontonie zniknęły :)

A po drugie to jak za duzo kijków się ze sobą ma to czowiek glupieje :D i zamiast łowić to się zastanawia czym

• Like 1

• 0

I jest jedną część w zestawie ?? Czy wędki opierają się tylko o ten uchwyt ??

w zestawie są dwie; ale to jak byś chciał sobie w garażu czy piwnicy zamontować. Na łódce mam zamontowaną tylko tą górną część, dolniki są luźne.

• Like 1

• 0

I wladnie z powodu luznych dolnikow i sposobu jaki ponton leci po falach skaczac jak glupi mz ten pomysl jest do bani kolowrotki obciazajace wedki beda tak szarpac ze predzej czy pozniej cos diabli wezma. Mz tylko uchwyty trzymajace wedki pewnie po obu stronach maja sens. Oczywiscie jak sie plywa tylko bez fali na elektryku to moje doswiadczenia moga sie wydac przesadzone. Po nawet stosunkowo nieduzej fali przy tych 20 30 kmh wszystko lata i skacze(malo moja wlasna 120kg dupa czesto odrywa sie od pontonu jak przelece nad jakas wyzsza fala) ja mam kazda rzecz od zbiornika paliwa po pudla z przynetami zamocowane albo gumami albo zipami i dopiero jest jako tako.

• 0

Dwa stare ręczniki na przeciwległych balonach i wędki położone na nich w poprzek pontonu. W czasie przepływania na dużej prędkości zawijasz ręczniki. Nic się nie rysuje i jest bezpiecznie, a także można spokojnie łowić. Wszelakie uchwyty rysują wędki i mechacą plecionki.

• 0

Dwa stare ręczniki na przeciwległych balonach i wędki położone na nich w poprzek pontonu. W czasie przepływania na dużej prędkości zawijasz ręczniki. Nic się nie rysuje i jest bezpiecznie, a także można spokojnie łowić. Wszelakie uchwyty rysują wędki i mechacą plecionki.

seriously? z jaka predkoscia i iloma wedkami i w jakich warunkach tak plynales?

Ps tomek a jak ty plywasz?

• 0

Co prawda na łódce a nie na pontonie ale tak pływam i z 6 wędkami ( 3 + 3 - z kolegą ) nawet 50km/h. Dlatego jak pisałem nie wiem do końca co się dzieje na pontonie i jak to zamocować.

Plecionka się nie mechaci i cienjie żyłeczki też spokojnie sobie dają radę.

• 0

mysle, ze trzeba bylo tak od razu zaczac ;)

tak to moze i rzepy dadza rade jak szerokie i "mechatka" do wedek (nei wiem jak w pl, ale w irlandii w wiekszosci sklepow typu "castorama" mozna kuic bardzo mocny rzep o szerokosci okolo 4-5cm w jednym kawalku kilkumetrowym - z jednej strony ma zaczepy z drugiej wloski wiec sam o siebie sie zaczepia dowolnie. ja nie uzywam rzepa bo trzeba go za mocno zaciskac "byle bylo" nie dziala jak ma luz to sie telepie i predzej czy pozniej cos sie dzieje. wole zapiac zipem "na sile" i nie ma bata by puscilo. szybko latwo zipy nie nasiakaja woda ja swoich pewnie kilkanascie mam na stale po calej linie pozaczepianych (zwijam ponton z nimi to si enei gubia)

• 0

seriously? z jaka predkoscia i iloma wedkami i w jakich warunkach tak plynales?

Ps tomek a jak ty plywasz?

To nie jest rozwiązanie do pływania w ślizgu, ale do jakichś 20km/h się sprawdza rewelacyjnie. Przy większych prędkościach wędki w dziobowej części można w miarę bezpiecznie dać, choć najlepiej to w łapie :D

Na ponton rozwiązania stosowane na łódkach zwykle nie mają kompletnie zastosowania, bo nie ma jak tych uchwytów mocować.

Są jeszcze takie kondoniki na wędki, więc przy dalszych przelotach można w nie wkładać.

Edytowane przez Drago