Skocz do zawartości
  • 0

Wędki na pontonie

zetika16

Pytanie

Panowie macie jakiś pomysł jak przymocować wędki na burcie pontonu ale "na leżąco" wzdłuż wioseł? lubię mieć kilka wędek ze sobą a miejsce ograniczone. Odrazu zaznaczę ze nie chce uchwytów trollingowych lub podobnych w które wędki wkłada się pionowo i przeszkadzają w łowieniu. Jakiś pomysł ?? Patent ??

Edytowane przez Tomasz eS

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

no i mamy rzeczowe odpowiedzi "nie do plywania w slizgu" i "nie wiem jak na pontonie" zaraz po tym trzeba dodac "nie wiem jak na fali" i "probowalem tylko wedke bez kolowrotka" i juz frotka do wlosow bedzie robila robote ;)

No przecie do plywania powoli i bez fali to ja czesto trzymam wedke w reku/o ramie oparta.

• 0

Rozwiązaniem mogą być takie uchwyty, można je przymocować do pływaków bezpośrednio przyklejając albo skorzystać z tego że są magnetyczne.

http://www.taimen.com/pl/pl/product/taimen-magnetic-rod-holder_99931839/104387

• 0

Tomasz e$ miało być bez uchwytów do trolingu i co ???

62143f6e5738c62amed.jpg

Jak Ci sie sprawdzaja te uchwyty? Trzymja pewnie? Na zdjeciu widac ze dosc plytko siedza. Zastawiam sie wlasnie nad takimi tyle ze do kolibri

• 0

Te powyzej @mawerica to takie 2 w 1. Oprocz uchwytu,  widac od gory miejsce na podstawke echosondy. Pod spodem jest plastikowa poleczka na aku mocowane za pomoca plastikowych paskow

Nie siedzą płytko, zwróć uwagę, że cały dolnik jest w środku a kołowrotek opiera się dupką o balon. Mam takie ustrojstwo. W sumie fajne rozwiązanie do transportu wędek lub postawienia echa ale do trollingu wolę zdecydowanie tradycyjne uchwyty.

• 0

Tomasz e$ miało być bez uchwytów do trolingu i co ???

Mam dokładnie taki sam uchwyt i trzyma dobrze. Co prawda na wodzie nie był ale specjalnie w domu prawie rzucałem pontonem żeby być pewnym, patyki mam nie tanie ;)  Było dobrze choć kije najlepiej się trzymają gdy dolnik ma te co najmniej 25cm a do stopki jest ok 32-33cm. Przy mojej Igiełce, ma 22cm a do młynka 30cm, kręcioł opiera się o burtę i nie wchodzi do samego dna tulejki. Lecz przy tych niedużych prędkościach, do 20km/h, będzie luzik :)

• 0

Polecam - rzepy do wędek   (np Dragon) , za kilka zł , wędki kładę wzdłuż balona i zapinam każdą osobno (za sam blank wędki -bez plecionki -tzn rzepem omijam plecionkę) do liny na balonie .

Jeden rzep tuż powyżej lub poniżej stopki kołowrotka , drugi rzep gdzieś wyżej na blanku wędki.

Każda wędka zapięta oddzielnie dwoma rzepami  ( jedna wędka wyżej od drugiej ,wędki i  kołowrotki mijają się -bezkolizyjnie , ) jak jest więcej wędek na pokładzie to - przeciwległy balon i to samo.

W razie dużej prędkości  -skaczą po balonie pontonu- bezkolizyjnie nie obijają się wzajemnie.

Wędki leżące w ten sposób nie kolidują   w trakcie wędkowania.

Jak brak liny dookoła pokładu  - trzeba pokombinować.

Pozdrawiam.

Edytowane przez JACOB01

• 0

na sondzie V max mam 28 km/h , a wszystkie wędki nadal mam. Moim zdaniem siedzą w uchwycie bardzo solidnie i bardzo mała szansa by wyskoczyły , uchwyt gdzie wchodzi dolnik wystarczająco głęboki. ( ponad 20cm, jak coś mogę zmierzyć )

• 0

Nie siedzą płytko, zwróć uwagę, że cały dolnik jest w środku a kołowrotek opiera się dupką o balon. Mam takie ustrojstwo. W sumie fajne rozwiązanie do transportu wędek lub postawienia echa ale do trollingu wolę zdecydowanie tradycyjne uchwyty.

Mam dokładnie taki sam uchwyt i trzyma dobrze. Co prawda na wodzie nie był ale specjalnie w domu prawie rzucałem pontonem żeby być pewnym, patyki mam nie tanie ;)  Było dobrze choć kije najlepiej się trzymają gdy dolnik ma te co najmniej 25cm a do stopki jest ok 32-33cm. Przy mojej Igiełce, ma 22cm a do młynka 30cm, kręcioł opiera się o burtę i nie wchodzi do samego dna tulejki. Lecz przy tych niedużych prędkościach, do 20km/h, będzie luzik :)

@maweric, a wedki nie lataja przy 30km/h az tak zeby sie o nie bac??

http://http://sumowapasja.pl/images/imagehost/9be9078d7a02159a84670fce057675a7.jpg Na fotce rzeczony uchwyt, z założoną echosondą. Bardzo stabilne, nic nie lata, na swoim gumiaku pływałem ponad 30-ką i to na fali, nie wypada nic z uchwytów, w trolu też się sprawują, mam też dedykowany.

Edytowane przez Sołtys
  • Like 1

• 0

Mam co prawda na łódce i nie wiem jak zamocować to na pontonie ( ale na pewno się da ) za to się super sprawdza na wodzie,

Nazywa się to "Lockn Hold Rod Rack Rapala PGHR-6", a wygląda tak:|

8XP9GG.jpg

Mam coś takiego na ścianie w garażu 2 szt w odpowiedniej odległości i wędki wiszą na leżąco 

Użytkownik wilk325 edytował ten post 15 listopad 2014 - 13:34