MATT1989 Opublikowano 15 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2014 Po ostatnim wypadzie na szczupaki postanowiłem nieco zwiększyć moc hamulca w mojej ryodze bo podczas zacinania pięćdziesiątek przy maksymalnie dokręconym hamulcu słyszałem terkotkę co zaniepokoiło mnie(łowiłem na jerki). Po wymianie okładzin na te z carbontexu moc hamulca wzrosła przynajmniej o 1,5 raza i przy maksymalnie dokręconym hamulcu ciężko będzie pajkowi ruszyć szpulkę Podstawa przy tego typu zabiegach to suwmiarka i cyrkiel OLFA(w castoramie za 25zł, w zestawie 5 wymiennych ostrzy) "MADE IN JAPAN'' Tarcza hamulcowa nieco mniejsza bo walnąłem się o milimetr natomiast średnica wewnętrzna ok Przy okazji smarowanko ardentem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Stanek Opublikowano 15 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2014 Nie rozumiem czemu wymieniałeś, na wyposażeniu firmowym Ryoga są właśnie z CARBONTEX-u. Polecam natomiast w serii Shimano CC dowolny model. U mnie padło na CC 201DC, multik zyskał sporo mocy, zdecydowanie wyczuwalna siła hamowania na PLUS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MATT1989 Opublikowano 15 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2014 Tylko jedna wykładzina była z carbontexu w dodatku małą powierzchnię trącą miała stąd ta wymiana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariano Italiano Opublikowano 15 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2014 Mam tarczki z tego i jestem bardzo zadowolony.Faktycznie moc wzrosla i nie trzeba mocno dokrecac.Ja mam w korbie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MATT1989 Opublikowano 15 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2014 Też planuję do taurusa takie wstawić bo jemu też brakuje tej mocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brando Opublikowano 15 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2014 Mateusz, gdzie kupiłeś mate carbontexu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Stanek Opublikowano 15 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2014 Tylko jedna wykładzina była z carbontexu w dodatku małą powierzchnię trącą miała stąd ta wymiana Innymi słowy poprawiłeś Japończyków, skubańcy jakieś buble puszczają... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MATT1989 Opublikowano 16 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2014 Pod głównym kołem napędzającym była podkładka z plastiku i jakiegoś filcu czy czegoś w tym rodzaju w dodatku to ustrojstwo się złamało więc musiałem to zastąpić carbontexem. Maty kupuje na ebay-u, mam też jeszcze kawałek na sprzedaż gdyby ktoś potrzebował http://www.ebay.com/itm/111495328332?_trksid=p2060778.m1438.l2649&var=410491252942&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Stanek Opublikowano 16 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2014 Pod głównym kołem napędzającym była podkładka z plastiku i jakiegoś filcu czy czegoś w tym rodzaju w dodatku to ustrojstwo się złamało więc musiałem to zastąpić carbontexem. Maty kupuje na ebay-u, mam też jeszcze kawałek na sprzedaż gdyby ktoś potrzebował Jest to Twój multik więc robisz co Ci się żywnie podoba. Element który nazwałeś "podkładka z plastiku" jest wykonany z teflonu i spełnia określoną funkcję. Gdyby miało być inaczej japońscy inżynierowie z Daiwa dawno by to usprawnili. Tak na marginesie, hamulec przy gwałtownym zacięciu musi minimalnie oddać. Przysłowiowy beton niczemu nie służy. Ryoga w stosunku do podobnych multi ma bardzo mocny hamulec. Mam dwie na oryginalnych podkładkach, docięły sporo ryb znacznej wagi i kliknięcie przy zacięciu kilka razy w niczym nie obniżyło skuteczności zacięcia, ryba zapięta. Dobrze jest zastąpić zwykłe okładziny hamulca tymi z Carbontex-u jednak muszą być odpowiedniej grubości. Jak napisałem wcześniej, kupiłem dzięki uprzejmości Kolegi z forum na Ebay dedykowane do CC 201 i system został znacznie wzmocniony. Mają odpowiednią, grubość, średnicę. Podkładka z teflonu którą usunąłeś i zastąpiłeś swoją wyciętą z Carbontex-u kosztuje parę złotych, element do sprowadzenia przez Mefisto. Skup raczej uwagę na tym, że usunąłeś jeden z elementów konstrukcji co w dalszej eksploatacji może mieć negatywny wpływ na pracę multika... Polecam ten materiał szczególnie 1,47 minuta 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MATT1989 Opublikowano 16 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2014 (edytowane) Wszystkie podkładki które zastąpiłem carbontexem miały grubość 1mm i takiej grubości matę kupiłem także krzywdy ryodze nie wyrządziłem Na pierwszym zdjęciu wyciąłem 3 podkładki ale w multik wstawiłem tylko dwie a trzecia jako zapas została w kartoniku Spokojnie wiem co robię Edytowane 16 Listopada 2014 przez MATT1989 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 27 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2015 Pod głównym kołem napędzającym była podkładka z plastiku i jakiegoś filcu czy czegoś w tym rodzaju w dodatku to ustrojstwo się złamało więc musiałem to zastąpić carbontexem. Maty kupuje na ebay-u, mam też jeszcze kawałek na sprzedaż gdyby ktoś potrzebował http://www.ebay.com/itm/111495328332?_trksid=p2060778.m1438.l2649&var=410491252942&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT Masz tę matę do sprzedania jeszcze ?Napisz na priv cenę, itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TAURUS1989 Opublikowano 29 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2015 Tu są maty o różnych grubościach i można też smar do okładzin hamulcowych kupić:http://www.ebay.pl/itm/111495328332?var=410491252942&ssPageName=STRK:MEWAX:IT&_trksid=p3984.m1423.l2649 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 24 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2015 (edytowane) Odświeżam.Przymierzam się do wzmocnienia hamulców w Alphasie 150 HL i w Tatuli.W Aplhasie grubość okładziny to 0,5 mm. 3 sztuki. Mam rozmiary gdyby ktoś potrzebował.Ktoś może zmierzyć w Tatuli? Nie chce mi się rozkręcać.I jeszcze jedna sprawa. Czy okładziny z carbontexu należy delikatnie przesmarować smarem do okładzin ? Pewnie trochę tego zostanie więc po operacji mogę się podzielić.Ewentualnie może ktoś ma nadwyżkę 0,5 mm. Jeszcze jedno. Na Ebay są dwie aukcje z Carbontexem. Po 19 i 5 USD. Nie mogę znaleźć różnicy. http://www.ebay.com/itm/111495328332?_trksid=p2060778.m1438.l2649&var=410491252942&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT http://www.ebay.com/itm/Carbon-Fiber-Drag-Sheet-Fishing-Reel-Upgrade-/111495328332 Edytowane 24 Października 2015 przez godski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brambor Opublikowano 24 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2015 (edytowane) W tej za 5$ masz select-wybierać, jak wybierzesz 1mm wyskoczy 18,99$ A 5$ masz za smar Edytowane 24 Października 2015 przez Brambor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 24 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2015 Dzięki. Czyli stówkę trzeba wydać. W Polsce pewnie nie do dostania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vasyl Opublikowano 24 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2015 Cena smaru jak kupujesz go tylko osobno.Jeśli kupisz carbontex to dostajesz go free. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 24 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2015 Czyli bez smaru kupić nie można. A jest mi niepotrzebny bo mam dużo Shimano Drag Grease.Może ktoś chętny na pół arkusza? Albo 1/4 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 24 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2015 "Czyli bez smaru kupić nie można. A jest mi niepotrzebny bo mam dużo Shimano Drag Grease.Może ktoś chętny na pół arkusza? Albo 1/4 ?"A jaki gruby chcesz zamawiać? Jutro dam ci znać czy bym sie dorzucił do zakupu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 24 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2015 0,5 mm. Taki jak do Daiwy Alphas. Potrzebuje też do Tatuli. Prawdopodobnie to samo ale może ktoś wie i upewni mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vasyl Opublikowano 25 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2015 (edytowane) Czyli bez smaru kupić nie można. A jest mi niepotrzebny bo mam dużo Shimano Drag Grease.Może ktoś chętny na pół arkusza? Albo 1/4 Możesz napisać do sprzedawcy ,żeby ci smaru nie wysyłał. Edytowane 25 Października 2015 przez TroutFan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TAURUS1989 Opublikowano 25 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2015 Ja nie dostałem smaru a zamawiałem 2 arkusze 1,5 oraz 1mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kokosz Opublikowano 25 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2015 Czyli bez smaru kupić nie można. A jest mi niepotrzebny bo mam dużo Shimano Drag Grease.Może ktoś chętny na pół arkusza? Albo 1/4 ?Jakieś "ścinki" odkupiłbym. Albo jedną ćwiartkę.Myślę, że minim tylnohamulcowym krzywda się nie stanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 25 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2015 Ja nie dostałem smaru a zamawiałem 2 arkusze 1,5 oraz 1mmA do czego takie grubasy wchodzą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TAURUS1989 Opublikowano 26 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2015 nie mam pojęcia bo puściłem dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 26 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2015 "Ja nie dostałem smaru a zamawiałem 2 arkusze 1,5 oraz 1mm"Masz cos do odsprzedania z tych 1mm ???Takie by mnie interesowały wiec jeżeli ktoś-coś to dawać znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi