Skocz do zawartości

CARBONTEX

MATT1989

Rekomendowane odpowiedzi

Po ostatnim wypadzie na szczupaki postanowiłem nieco zwiększyć moc hamulca w mojej ryodze bo podczas zacinania pięćdziesiątek przy maksymalnie dokręconym hamulcu słyszałem terkotkę co zaniepokoiło mnie(łowiłem na jerki). Po wymianie okładzin na te z carbontexu moc hamulca wzrosła przynajmniej o 1,5 raza i przy maksymalnie dokręconym hamulcu ciężko będzie pajkowi ruszyć szpulkę :)

Podstawa przy tego typu zabiegach to suwmiarka i cyrkiel OLFA(w castoramie za 25zł, w zestawie 5 wymiennych ostrzy) :) 

post-48761-0-20899000-1416080531_thumb.jpg

"MADE IN JAPAN'' :)

post-48761-0-08186600-1416080655_thumb.jpg

Tarcza hamulcowa nieco mniejsza bo walnąłem się o milimetr natomiast średnica wewnętrzna ok :) Przy okazji smarowanko ardentem

post-48761-0-02577000-1416080770_thumb.jpg

Pod głównym kołem napędzającym była podkładka z plastiku i jakiegoś filcu czy czegoś w tym rodzaju w dodatku to ustrojstwo się złamało więc musiałem to zastąpić carbontexem. Maty kupuje na ebay-u, mam też jeszcze kawałek na sprzedaż gdyby ktoś potrzebował

http://www.ebay.com/itm/111495328332?_trksid=p2060778.m1438.l2649&var=410491252942&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT

Pod głównym kołem napędzającym była podkładka z plastiku i jakiegoś filcu czy czegoś w tym rodzaju w dodatku to ustrojstwo się złamało więc musiałem to zastąpić carbontexem. Maty kupuje na ebay-u, mam też jeszcze kawałek na sprzedaż gdyby ktoś potrzebował

Jest to Twój multik więc robisz co Ci się żywnie podoba. Element który nazwałeś "podkładka z plastiku" jest wykonany z teflonu i spełnia określoną funkcję. Gdyby miało być inaczej japońscy inżynierowie z Daiwa dawno by to usprawnili. Tak na marginesie, hamulec przy gwałtownym zacięciu musi minimalnie oddać. Przysłowiowy beton niczemu nie służy. Ryoga w stosunku do podobnych multi ma bardzo mocny hamulec. Mam dwie na oryginalnych podkładkach, docięły sporo ryb znacznej wagi i kliknięcie przy zacięciu kilka razy w niczym nie obniżyło skuteczności zacięcia, ryba zapięta. Dobrze jest zastąpić zwykłe okładziny hamulca tymi z Carbontex-u jednak muszą być odpowiedniej grubości. Jak napisałem wcześniej, kupiłem dzięki uprzejmości Kolegi z forum na Ebay dedykowane do CC 201 i system został znacznie wzmocniony. Mają odpowiednią, grubość, średnicę. Podkładka z teflonu którą usunąłeś i zastąpiłeś swoją wyciętą z Carbontex-u kosztuje parę złotych, element do sprowadzenia przez Mefisto. Skup raczej uwagę na tym, że usunąłeś jeden z elementów konstrukcji co w dalszej eksploatacji może mieć negatywny wpływ na pracę multika...

Polecam ten materiał szczególnie 1,47 minuta

• Like 1

Wszystkie podkładki które zastąpiłem carbontexem miały grubość 1mm i takiej grubości matę kupiłem także krzywdy ryodze nie wyrządziłem :)  Na pierwszym zdjęciu wyciąłem 3 podkładki ale w multik wstawiłem tylko dwie a trzecia jako zapas została w kartoniku :) Spokojnie wiem co robię :)

Edytowane przez MATT1989

• 2 miesiące temu...

http://www.ebay.com/itm/111495328332?_trksid=p2060778.m1438.l2649&var=410491252942&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT

Masz tę matę do sprzedania jeszcze ?

Napisz na priv cenę, itp. :)

• 8 miesięcy temu...

Odświeżam.

Przymierzam się do wzmocnienia hamulców w Alphasie 150 HL i w Tatuli.

W Aplhasie grubość okładziny to 0,5 mm. 3 sztuki. Mam rozmiary gdyby ktoś potrzebował.

Ktoś może zmierzyć w Tatuli? Nie chce mi się rozkręcać.

I jeszcze jedna sprawa. Czy okładziny z carbontexu należy delikatnie przesmarować smarem do okładzin ?

Pewnie trochę tego zostanie więc po operacji mogę się podzielić.

Ewentualnie może ktoś ma nadwyżkę 0,5 mm.

Jeszcze jedno. Na Ebay są dwie aukcje z Carbontexem. Po 19 i 5 USD. Nie mogę znaleźć różnicy.

http://www.ebay.com/itm/Carbon-Fiber-Drag-Sheet-Fishing-Reel-Upgrade-/111495328332

Edytowane przez godski

Czyli bez smaru kupić nie można. A jest mi niepotrzebny bo mam dużo Shimano Drag Grease.

Może ktoś chętny na pół arkusza? Albo 1/4

Możesz napisać do sprzedawcy ,żeby ci smaru nie wysyłał.

Edytowane przez TroutFan