Skocz do zawartości

CARBONTEX

MATT1989

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 miesiące temu...
  • 4 tygodnie później...

http://www.ebay.pl/itm/Carbontex-Carbon-Fibre-Carbon-Fiber-Drag-Washer-Sheet-0-5-0-8-1-0-1-2-1-4mm-/252256635043?

Tu z wysyłką jest duuużo taniej. Drag Grease Shimano mam.

Przed chwilą 0,5 mm zamówiłem. Do Alphasów będzie. O ile pamiętam do Tatuli też podejdzie.

Zapasu nie brałem. Arkusz jest 20x10. Na Szwecję hamulce trza wzmacniać  :)

Koszt transportu jest niewielki.. Za każdy arkusz transport 3 AUD. 70 zł wyszło z transportem. A u tego drugiego sprzedawcy prawie 150 zł ze smarem. Ale smaru mam dostatek.

Potrzebuję do 3-4 typowych multików. Raczej 3 bo Toro NaCl ma fabrycznie Carbo.

Tylko nie wiem czy w Tatuli też jest 0,5 mm grubości.

• 2 tygodnie później...

Wycinam tak samo i tym samym.Trzeba troche się namęczyc

Dobrze naostrzyć ostrze.

I bez mocnego nacisku wycinać raz z jednej (dochodząc do rdzenia)

potem obrócić i z drugiej strony.

Wtedy lekko wyłamać.

i obrobić papierem ściernym.

A wewnętrzny otwór wycinam wiertłem do drewna o odpowiednio potrzebnej średnicy.

Edytowane przez TroutFan

Wycinam tak samo i tym samym.Trzeba troche się namęczyc

Dobrze naostrzyć ostrze.

I bez mocnego nacisku wycinać raz z jednej (dochodząc do rdzenia)

potem obrócić i z drugiej strony.

Wtedy lekko wyłamać.

i obrobić papierem ściernym.

A wewnętrzny otwór wycinam wiertłem do drewna o odpowiednio potrzebnej średnicy.

Dzięki. Będę walczył. Niepokoją mnie tylko te nitki. Myślałem, że będzie to bardziej jednorodny materiał

Jednak ostre nożyczki i wiertarka poszły w ruch. Estetycznie tak sobie. Nowe tarcze są większe. Moc hamulca mierzona na wadze sprężynowej to teraz 4 kg. Pewnie by było więcej ale dość dużo smaru hamulcowego dałem. Hamulec pracuje bardzo płynnie. Niestety na starych wyślizganych tarczach nie sprawdziłem, ale na oko było dużo mniej. Multik to Alphas 150HL.

Andrzej, mam kawałek carbontexu, który dostałem od kolegi i powiem szczerze, ze wyglada zupełnie inaczej niz ten Twoj. Nie ma strzepiacych sie nitek, jest twardy i przypomina materiałem cos na kształt cienkiej tarczy do dremmela. Kawałek który dostałem ma wyciętych kilka podkładek, krawędzie absolutnie nigdzie nie sa postrzępione, wycięte sa idealnie równo i idealnie "czysto".

Edytowane przez Żbiku

"Kuba ma ten kawalek odemnie i faktycznie troszke inaczej to wyglada :huh: Ten moj nie strzepil sie i mozna bylo go lamac a i po rocznym uzytkowaniu nie rozpadal sie tylko wlokna trzymaly sie kupy :)"

Wszystko pewnie zależy od zastosowanej do spojenia żywicy (epoxyd-"cienka elastyczna folia", poliester-brązowe, kruche spoiwo typu "tarcza do cięcia z Dremela") w macie i grubości maty węglowej w przekroju płyty. Ostrym narzędziem (szpikulec, nóż) jeżeli przetnie się węglową wierzchnią warstwę, to wewnętrzny kruchy nośnik już nie "ciągnie się" a łamie.

Tak ja to widzę, choć mogę się mylić bo nie mam z tym żadnego doświadczenia.

Ja sprowadzałem z USA i wyglądał podobnie .Wycinałem minimalnie  większą średnice,potem kilka sztuk skręconych razem na wiertarkę. Papier ścierny,delikatna obróbka i wychodzą jak fabryczne.Nie widać wcale tej warstwy wewnętrznej.I najważniejsze super ostry nóż aby idealnie przeciąć włókna węglowe.

Ja sprowadzałem z USA i wyglądał podobnie .Wycinałem minimalnie  większą średnice,potem kilka sztuk skręconych razem na wiertarkę. Papier ścierny,delikatna obróbka i wychodzą jak fabryczne.Nie widać wcale tej warstwy wewnętrznej.I najważniejsze super ostry nóż aby idealnie przeciąć włókna węglowe.

Tzn. miałeś ten twardy czy taki jak ja? Wysłałem zdjęcia do Australijczyka. Zobaczymy co odpisze.  

Edytowane przez godski