michcio Opublikowano 26 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2017 (edytowane) Odkopię troszkę wiekowy temat,Szanowni, ma ktoś odsprzedać kawałeczek tego ustrojstwa? Chyba, że ktoś ma do odstąpienia "tarczę" o średnicy zew 25mm i wew 15mm ? Muszę skombinować takie cudeńko do Daiwy Procaster Rojo 100 HL Edytowane 26 Stycznia 2017 przez michcio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sicu Opublikowano 26 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2017 (edytowane) Jak odkopane to ja jeszcze cos zapytam, zakupiłem jakiś czas temu zamiennik do rarenium 2500 fb, a mianowicie szpulę od complexa bb (płytka wersja), coś mi nie pasowało ostatnio w funkcjonowaniu hamulca, rozebrałem i zonk...tam jest jedna cieniuteńka "tarcza" z filcu, da radę to zamienić na cokolwiek, czy ten hamulec jest skazany na "niepłynność"? http://www.ebay.pl/itm/Carbontex-Drag-Washers-to-fit-Shimano-Stella-Reels-various-models-/172462187117?var=&hash=item28278c226d takie coś? albo raczej to: http://www.ebay.com/itm/Shimano-carbon-drag-COMPLEX-BB-2500HGS-F4-2500HGS-F6-2500S-F4-2500S-F6-/121537059390 ? Edytowane 26 Stycznia 2017 przez Sicu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 30 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2017 Sicu. W oryginalne ile jest podkładek? Sama wymiana na podkładkę węglową nic nie zmieni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 30 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2017 nie wiem jaka tam jest moc hamulca fabrycznie, ale Shimano z hamulcem 3kg mają jedną okładzinę, czy zmiana na Carbo nic nie da, to bym się nie zgodził, o ile w "niskich" nastawach nie, to przy mocniejszym dokręceniu będziemy mieli dużą moc przy zachowaniu płynności - zwłaszcza startu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sicu Opublikowano 30 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2017 Sicu. W oryginalne ile jest podkładek? Sama wymiana na podkładkę węglową nic nie zmieni. nie wiem jaka tam jest moc hamulca fabrycznie, ale Shimano z hamulcem 3kg mają jedną okładzinę, czy zmiana na Carbo nic nie da, to bym się nie zgodził, o ile w "niskich" nastawach nie, to przy mocniejszym dokręceniu będziemy mieli dużą moc przy zachowaniu płynności - zwłaszcza startuFabrycznie jest tak jak napisałem jedna cieniutka chyba filcowa, czyli zamiennik dla complexa (jedna podkładka carbontex) powinna zwiększyć płynność (o to mi chodzi)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 30 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2017 powinna, nie będzie to efekt jak przy trzech, ale powinno być lepiej, ja w Stradick'u zmianiłem, wg mnie jest lepszy/gładszy start i hamulca nie da się praktycznie zabetonować, więc powinno Ci pomóc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sicu Opublikowano 30 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2017 Dzięki, aż głupio zamawiać jedną podkładkę ze stanów:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 30 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2017 (edytowane) koszt wysyłki niewiele większy niż PL ps. ja zamawiałem 20.02 trzy komplety, dzisiaj dotarły Edytowane 30 Stycznia 2017 przez BazyL 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 30 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2017 koszt wysyłki niewiele większy niż PL ps. ja zamawiałem 20.02 trzy komplety, dzisiaj dotarłyJakbyś chciał się pozbyć jednego kompletu, to z chęcią odkupię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 30 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2017 ale ja zamawiałem, do trzech różnych kołowrotków, choć do 15 TP 4000PG i 16 Vanquish 3000HGM są takie same, tzn set taki sam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 30 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2017 Ja potrzebuje do Stradica Ci4+ FB 1000 i 2500, myślałem, że do tego swojego zamawiałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 30 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2017 do C2500S zamawiałem, ale to chyba okładzina (1szt) jak w 1000, 2500FB to 9kg i trzy okładziny o większej średnicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 30 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2017 (edytowane) A w jaki sposób obniżyć moc hamulca? Chciałbym w 2500 9kg zmniejszyć ją, aby była płynniejsza i startowała od niższych oporów. Edytowane 30 Stycznia 2017 przez Żbiku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 30 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2017 kupić szpule 2500S tu dla przykładu okładziny do 4000PG z eBay środkowa jest minimalnie grubsza i z jednej strony inna faktura, pierwsza minimalnie mniejszej średnicy, chyba nie jest to przypadek, bo do Vańka jest tak samo i pytałem o tą w środku i ma iść jako środkowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 30 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2017 Fabrycznie jest tak jak napisałem jedna cieniutka chyba filcowa, czyli zamiennik dla complexa (jedna podkładka carbontex) powinna zwiększyć płynność (o to mi chodzi)? Problemem jest miękka podkładka z filcu, który jest jej zaletą, ale i wadą. Miękkość działa przy lekkim nacisku (stawiany opór) i jest lepsza do niskich nastawów. Przy karbonowej będziesz miał dużą bezwładność na początku zakresu ale płynność przy dużej sile nacisku.Twoja filcowa na pewno "świrowała" przy mocniejszym dociągnięciu hamulca.Możesz zamiast niej zastosować cienką teflonową i spełni twoje oczekiwania, ale również przy mocniejszych nastawach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sicu Opublikowano 31 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2017 Problemem jest miękka podkładka z filcu, który jest jej zaletą, ale i wadą. Miękkość działa przy lekkim nacisku (stawiany opór) i jest lepsza do niskich nastawów. Przy karbonowej będziesz miał dużą bezwładność na początku zakresu ale płynność przy dużej sile nacisku.Twoja filcowa na pewno "świrowała" przy mocniejszym dociągnięciu hamulca.Możesz zamiast niej zastosować cienką teflonową i spełni twoje oczekiwania, ale również przy mocniejszych nastawach.No to idealnie (zarówno carbontex i teflon) bo dokręcam prawie na maxa. Skąd można taki teflon załatwić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 31 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2017 kupić szpule 2500S To chyba będzie jedyne wyjście, tym bardziej, że płytka szpulka mi sie przyda zdecydowanie bardziej, niż standardowa głęboka. Trzeba zatem sprzedać głęboka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 31 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2017 myślę, że to optymalne wyjście, bo dodatkowo będzie lżejsza o 5g, a jak doliczysz konieczny podkład, to min 7g w Japonii 6t jenów + wysyłka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
homax Opublikowano 1 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2017 No to idealnie (zarówno carbontex i teflon) bo dokręcam prawie na maxa. Skąd można taki teflon załatwić?Nie wiem czy mnie tu jacy mistrzowie nie wezmą pod buty ale ja wycinałem z tego: http://allegro.pl/teflonowa-nakladka-na-zelazko-bez-polysku-i6614034653.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 1 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2017 Nie wiem czy mnie tu jacy mistrzowie nie wezmą pod buty ale ja wycinałem z tego: http://allegro.pl/teflonowa-nakladka-na-zelazko-bez-polysku-i6614034653.htmlCiekawe. Sprawdzałeś przed i po moc hamulca? Smarowałeś to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
homax Opublikowano 1 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2017 W kołowrotku Quantum EXO15 była jedna , bardzo cienka tarczka grafitowa na sucho. Trudno było ustawić hamulec, bo było albo za mocno albo tak luźno ze szpula obracała się długo po zacięciu. Zastosowałem cienki filc + teflon+ smar Cals. Jest o niebo lepiej. Choć najlepiej było z grubym filcem. Ale. Wtedy pokrętło wystawało zbyt dużo do przodu i czasem kabłąk o nie zawadzał (w wysokim położeniu szpuli). Myślę że kluczem jest jednak smar.Pewnie grubszy grafit też by się sprawdził, ale nie było na ebay odpowiedniego rozmiaru. Napisałem do jednego ze sprzedających żeby mi dociął na wymiar. Zgodził się. Wysłałem pieniądze ale podkładki nie przyszły niestety... nie były to duże pieniądze to dałem za wygraną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ms80 Opublikowano 1 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2017 Jeśli szukacie podkładek teflonowych, to można kupić gotowe łożyska ślizgowe w formie podkładki oporowej wykonanej z PTFE (teflon). Wiele firm specjalizujących w łożyskach ma takie w swojej ofercie. Wystarczy dobrać odpowiednie gabaryty. Oczywiście cena może być wyższa w porównaniu z takimi wyciętymi z arkusza materiału, ale na korzyść przemawia jakość wykończenia - brak ostrych krawędzi, powtarzalność wymiarowa itd. Najlepiej, zmierzyć jakich gabarytów potrzebna jest podkładki i popatrzeć w katalogach, a następnie poszukać w jakichś sklepach, najlepiej stacjonarnych - zawsze można ocenić czy spełnia nasze podstawowe wymagania. Co stosowanych materiałów, filc pozwala uzyskać płynność regulacji siły hamowania, gdyż jest bardzo podatny (łatwo deformuje się pod naciskiem) i łatwo absorbuje smar. Jeżeli chcecie zmodyfikować płynność, siłę hamowania, to poza materiałem ciernym na siłę hamowania i jej regulację mają następujące czynniki: ilość powierzchni ciernych, jakość powierzchni mających kontakt z materiałem ciernym, jakość smaru i skok gwintu, oraz ewentualnie jakiś amortyzator (sprężyna) w samej nakrętce. Może się okazać, że zamiana filcu na teflon lub matę węglowa w danym modelu kołowrotka (o szpuli stałej), może się skończyć tak, że hamulec da się ustawić lekko i będzie działał płynnie, ale przy małym obrocie nakrętki, siła hamulca osiągnie max i ciężko będzie znaleźć wartość pośrednia siły hamowania. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sicu Opublikowano 2 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2017 http://allegro.pl/teflon-ptfe-na-uszczelki-100x100mm-1mm-plyta-i6434709447.html A to będzie ciężkie do wycięcia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 2 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2017 Dasz radę. Otwór na oś szpuli wywiercisz w tej płytce umieszczonej pomiędzy dwoma ściśniętymi twardymi płytami (np. meblowymi) a po zewnętrznej krawędzi wytniesz już nożyczkami. Krawędzie gdyby były załamane to obrobisz delikatnie żyletką. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sicu Opublikowano 2 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2017 A czym się taki teflon smaruje? Smar teflonowy do łańcuchów np? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi