Skocz do zawartości

Złapany kłusownik

Siemson

Rekomendowane odpowiedzi

To już inny typ kłusownictwa niż jeszcze 10 lat temu, z głody już raczej nikt siat nie stawia. Potwierdza to przypadek tego typa. Wydaje mi się, że kłusownictwo było, jest i będzie zawsze. Można oczywiście ograniczyć jego skalę ale całkowicie wytępić się nie da. Mnie coraz bardziej przeraża wspomniany już tutaj syndrom psedo wędkarzy, który nabiera na sile. Ludzi często zamożnych z dobrymi autami i niezłej klasy sprzętem którzy tłuką ryby przemysłowo jak leci. Kogoś kto kupuje wyjazd do Szwecji za parę tysięcy a potem wraca z nabitą po brzegi zamrażarką na przyczyczepie kompletnie nie kumam. 

• Like 1

Panowie - oprócz kłusowników problemem jeszcze są pseudo wędkarze nie respektujący okresów ochronnych i wymiarów ochronnych - w okolicach Natomiast druga rzecz - ja osobiście słyszałem rozmowę pracowników  gorzowskiego sklepu wędkarskiego jak chwalili się , że mięsa suma już nie mieszczą w zamrażarkach i przechowują już u rodziny. Sami to oceńcie . Jest iskierka nadzieji , znam chłopaków , którzy naprawdę przestrzegają regulaminu i rzadko coś biorą na kolację.

I po drugiej stronie są ci, co krzyczą, jaki to szkodnik ten sum, walić go w pałę. Nie dogodzisz Panie. A na wszystko lekarstwem jest złoty środek. Bez ortodoksji w jedną i drugą stronę, wtedy będzie dobrze.

Panowie - oprócz kłusowników problemem jeszcze są pseudo wędkarze nie respektujący okresów ochronnych i wymiarów ochronnych - w okolicach Gorzowa jest to straszna plaga , starzy , młodzi. I śmieją ci się w twarz jak zwracasz uwagę . Smutny widok jak pływam po Warcie i widze na brzegach ludzi skrobiących 15 cm płotki i krąpie. 35 cm szczupak - Panie zachaczył się tak że by zginął , dlatego go zabrałem , najczęstszy tekst tych jełopów. Standard , że bolenie najlepiej w marcu biorą , bo później sa nie do złapania. Mógłbym książkę pisać o takich historiach. Kiedyś poważnie zajmowałem się karpiami i amurami . MIałem więcej czasu . Raz zabrałem na moje miejsce sąsiada 60 - latka . Nad ranem , po zdjęciach 4 sztuk wypuściłem je do wody , - myślałem , że w ciuchach skoczy za nimi - co ja się wtedy nasłuchałem ..... Nie do opisania.

Teraz jeszcze chcę napisać o jednej plotce i jednym fakcie . Powtarzam , że pierwsza rzecz jest zasłyszana i nie mam możliwości weryfikacji. W zeszłym tygodniu poszła fama , że na jez. Kłodawskim gość wyciągnął szczupaka 112 cm - oczywiście szczupak skończył w biednym zasuszonym brzuchu. Natomiast druga rzecz - ja osobiście słyszałem rozmowę pracowników  gorzowskiego sklepu wędkarskiego jak chwalili się , że mięsa suma już nie mieszczą w zamrażarkach i przechowują już u rodziny. Sami to oceńcie . Jest iskierka nadzieji , znam chłopaków , którzy naprawdę przestrzegają regulaminu i rzadko coś biorą na kolację.

Chyba na wiekszosc rzek w miejscach mało uczeszczanych to jest standard, miejscowi trzebią sporo białorybu, a jak sum jest na dobrym braniu to i 40takiem sie nie gardzi, niestety tak jest i tak bedzie do puki nie bedzie nad woda kontroli, ja na swojej rzece łowie 18 sezon, i kontroli nie miałem przyjemnosci spotkać nigdy, dla kogoś z pomysłęm  to zielone swiatło na mini biznes rybiego białka, na rzece łatwo zlokalizowac wieksze skupiska ryb, lub zimowiska a wtedy "hulaj dusza,piekła...."

Smutna prawda niestety

• 2 tygodnie później...

Karanie słabo wygląda ,kontrole jeszcze gorzej to czego mają się bać ?  Mało tego można sobie kłopotów na robić, bo raczej w pojedynkę takie typy nie grasują.Jeżeli z partyzanta się zobaczy to sprawa prosta dzwonimy.Znajomy był nad Odrą z żoną i synem ,wieczorem traktorem podechało 4 tubylców.Okazało się że na jego głowce mieli siatę ,i z mordą do niego.Pecha mieli solidnego bo 2 główki dalej był 7 kolesi taki w...b dostali że ciągnik zostawili, rano o 4tej przyszedl po niego dziadek po 70tce.Raczej samemu odradzam bohatera udawć.

Mnie kiedyś zaczepił podchmielony przechodzień nad wodą jak pakowałem wędki do auta.

Pyta-bierze okoń? Ja że coś tam skubie,on na to  a wiesz mnie za siatę już dwa razy zamykali ale k...a raz to my nie dali rady we trzech wyciągnąć z wody i dopiero czwarty traktorem wyciągał,tyle ryb było  a sum to był taki że wszyscy się bali że trupa mają.

No i poszedł sobie śmiejąc się pod nosem że on takie ryby jak okonie to świniom dawał jeść. POWAŻNIE. 

I najgorsze w tym że akcję z siatą na tej wodzie słyszałem od osób które mają  w rodzinie tych kłusowników.