Skocz do zawartości

Nocny spinning

Szyszak

Rekomendowane odpowiedzi

W okregu mazowieckim niema zakazu wedkowania w nocy.Ogólnie taki zakaz raczej jest na łowiskach specjalnych z tego co sie orientuje,ale moge sie mylic.Łapanie w nocy to zupełnie inna bajka,wszedzie wokół ciemno i co chwile słychac głosne ataki drapieżników na drobnice :D Szczególnie w okresie letnim jest to skuteczne ponieważ drapieżniki chetniej żeruja noca.Trzeba samemu spróbowac tego typu łapania zeby wiedziec jak smakuje :mellow:

Prawo nie zabrania. Może zabronić dzierżawca/właściciel w zalezności od swojego widzimisię. Na wodach nizinnych, przy połowie z brzegu taki zakaz występuje rzadko. Często zabroniony jest nocny połów z łodzi.

Oczywiście na wodach górskich połów nocą jest zabroniony (patrz RAPR).

IMHO - polecam, szczególnie zapracowanym. Wczoraj pierwsza godna wspomnienia ryba sezonu - boleń 70cm z napływu :D Sandaczy od początku tego sezonu niestety zero :( . We wtorek złowiłem na małego wobka krąpia około 35cm - hukną aż miło, zapięty prawidłowo za pysk - podejrzewam że wygłodniały po tarle. Dla mnie nocny spining to ostatnio jedyna alternatywa - pojawiam się o zmroku i siedzę do godziny 23-24. Na dniu nie mam czasu, popołudnia poza weekendami też zajęte.

W nocy możesz złowić: sandacza, suma (pamiętaj że jeszcze nie sezon na tą rybę). Jako przyłów trafiają się bolenie (różnej maści) i klenie jak kołki - tak od 45 cm wzwyż.

Pozdrawiam

Paweł

• 2 tygodnie później...