Skocz do zawartości

Blank do ciezkiego trolling'u szczupakowego

garowy

Rekomendowane odpowiedzi

• 5 tygodni później...
  • 8 miesięcy temu...

Z pewną taką nieśmiałością zapytać bym chciał, o blank/blanki do trolla szczupaczego (ryby - metrówy, duże woblery /20-30 cm/). Blank typu downrigger, czy coś innego? 20lb, 25lb czy wreszcie 30lb? Tak dużymi wobkami nie posługuję się zwykle i doświadczeń tu mam za mało. Embarassed

Nie chcę niczego sugerować, ale taki MHX na przykład ma dwa blanki downriggerowe, za psie pieniądze ... :unsure:

Pzdr,

Fatso

P.S. Gotowe kije mnie nie interesują ... zbroić mam życzenie B)

DR-y 20-25lb są IMO zbyt ustępliwe do takich wobów. Do wobów do 20cm - ok, powyżej już nie. Ja używam 2C80HF2 - ma u mnie dożywocie. Ale nie polecam, to wstrętne bydlę B)

DR-y są też na ogół dość długie 255-275cm. Jeżeli zamierzasz od czasu do czasu łowić z ręki, to będzie to mało komfortowe. W dodatku tak długi kij będzie się pod obciążeniem dużych przynęt wyginał w chińskie osiem i żeby w miarę normalnie pod tym chodzi i miał zapas amortyzacji przy braniu, to musiałby być kawałem pały.

Moim ideałem byłby blank, jakich używa się do produkcji chrustu typu pilk, tylko porządnie zrobiony, no i żebym nie musiał rozbrajać…

A z wyższej półki> Może jakiś Łamignat? Np. ten, na którym są robione Kenai-e?

Cześć @krzysiek! szczególnie na Twoją odpowiedź liczyłem :mellow:

Kij ma być WYŁĄCZNIE do trolla. Może mieć 2,17, a może miec i 2,70. Natomiast byłby bardzo rzadko używany, dlatego myślałem o jakimś niedrogim blanku. Nie miałem tych DR'ów MHX w łapie i nie wiem, jakie są. Mialem cichą nadzieję, że ten 2,60 się nada, ale i 2,70 30 lb bym przebolał.

Natomiast pierwotnie chodzil mi po głowie jakiś Salmon, np. SA1026 jakieś

Pzdr,

Fatso

Michał,

zawsze możesz kupić Robinsona Power Stick (240cm w dwuskładzie), oskrobać do gołego i uzbroić ponownie :D

Koszt wędki 100zł. Do desek używam go w wersji fabrycznej i daje radę. Niestety cięzko spotkać cos 'markowego' o podobnych parametrach :unsure:

• Like 1

ST1025 to wędka zupełnie nie do klepek i dużych SDR-ów, siądzie na pewno. Jeżeli SA1025 jest faktycznie o oczko mocniejszy (a nie np. o 3 oczka) to też się nie nada. SA1085 zbroiłem, nie nada się, kij w klasie HS1023 Batsona, oczywiście o nieco innej charakterystyce. SA1086 pewnie mocą +/- odpowiada HS1025 Batsona. Jeżeli tak to… od biedy ujdzie, ale przy klepkach 9-10”, FishMaxie 25, Whitefishu 18SDR/Perchu 14SDR czy innym Pike-u 25-30cm będzie się mooocno giął.

Wędka do takich przynęt musi być naprawdę mocna i elastyczna. Duże woby ważą po 100-150g, a opór stawiają, jakby ważyły ze 2 razy więcej i jakieś gówniane cw. 50-60g nie da im rady. No chyba, że nastawiasz się na łowienie FMAG-iem 18 i tym podobnymi wynalazkami, wtedy kompozytowy DR 25lb, albo jakiś S&S tudzież Hot Shoty w podobnej mocy będą bardziej niż ok.

Także w klasie budżet: Pałerstiki/Aglistiki i inne stiki a w klasie średniej St. Croix, i Lamiglas. A jak chcesz szaleć to pewnie jakieś modne teraz Phenixy czy Xzogi :D

Michał,

zawsze możesz kupić Robinsona Power Stick (240cm w dwuskładzie), oskrobać do gołego i uzbroić ponownie :D

Koszt wędki 100zł. Do desek używam go w wersji fabrycznej i daje radę. Niestety cięzko spotkać cos 'markowego' o podobnych parametrach :unsure:

Zdemolowałem swojego XFX-BX-a. Mocno się różni w nowym ubraniu od oryginału. Ale ten demontaż przelotek, skrobanki, polerki to jest jednak masakra. Trwa, brudzi się. I psychologicznie jest ciężkie, bo niszczysz całą i do pewnego stopnia funkcjonalną rzecz. Szkoda, że nie sprzedają takich blanków. Kosztowałyby grosze, bo to szklaki, a dzięki tej grubej ściance dolnika fantastycznie się gną. Oj, pohulałbym z tym Pałerstikiem, jeno takim 240 200g. Efekt niejednego by zadziwił, tylko blank ma różne takie… niedolewki, ubytki. Szkoda trochę, mogliby to zrobić porządniej.

dodam że one są w miarę poprawnie zbudowane, tj ilośc i rozstaw przelotek, długość rękojeści są w sumie OK, więc zakres demolki będzie zależał od Ciebie.

Może się np. okazać że nie bedziesz musiał skrobać blanku bo np. przelotki tylko wymienisz na coś lepsiejszego typu hardloy / forecast / alconite i dolnik tylko zrobisz z innych materiałów np ale w sumie tej samej długosci. Myślę że na takim kiju fajnie by było zamiast fabrycznych malowanek wyplatankę pierdyknąć nad foregripem - akurat temat na kolejne warsztaty rodbuildingowe

Ja mam model 100-300gram i powiem szczerze nie uważam żeby był zbyt pałerny do 10-calowego woblera. Kotwice w które zborjone są takie przynęty są dosyć grube i solidna szczytówka do zacięcia jest wskazana, a kijek przetestowany na rybach w okolicach 1m wykazuje odpowiednia amortyzacje. Na suma rowniez by sie nadal

No, do ryb w okolicach metra i powyżej to ma amortyzację w sam raz, ale do takich poniżej... B) Ten 200g też miał baaardzo mocny dolnik, ale szczytówkę jednak delikatniejszą, bardziej ustępliwą i elastyczną. Ja bym chyba wolał ten o oczko lżejszy. Acha – i w żadnym wypadku nie 270 i więcej, to już pomyłka jakaś: tak długie kije o takiej mocy.

270 broń Boże :huh: , jedynie 240. Co ja się mam katować? <_<

Zaczyna mi wyglądać na 150 (tak zresztą podejrzewałem), ale przyjrzę się jeszcze.

A jeżeli w WMH mają różne, to chyba się tam przejdę. Co do wyplatanki ... pomyślimy :unsure: :mellow:

Senkju

Pzdr,

Fatso

kiedys byly takie wedki shakespeare (w germanii s?nger) co sie S?nger Aquantic (i Atlantic - te troche starsze) Boat Trigger by Bruno Meyrat nazywaly, kosztowalo toto 40 euronow na wyprzedazy (regularnie ca. 100), kije mialy pomiedzy 2.30 i 3.0 metra dlugosci przy cw do 100 gram i byly wrecz stworzone do trolla ... przynajmniej te krotsze :D

http://www.norwegen-angelforum.net/attachment.php?attachmentid=28884&d=1184773569

http://www.norwegen-angelforum.net/attachment.php?attachmentid=28885&d=1184773569

mam taki 2.3 w szafie i tez tam zosatnie ;) poszukaj na e-bayu, koszt niewielki a moze byc przypadkiem trafione w 10 :D