Skocz do zawartości

Wędka pod casting na ciężko

sejdo

Rekomendowane odpowiedzi

Byłem w Plecionie ale to nie to. Aktualnie mój faworyt na sucho to Savage Gear Big Pike do 300 gramów ale z tego co widzę niedostępny  :( .

Gdyby ktoś go gdzieś namierzył to proszę o info ale tylko na priv bo może zostać sprzątnięty sprzed nosa.

Edit - już nie ważne. Dwa kijki do mnie jadą. Do 300 i do 350 gramów :rolleyes:  :huh:  :D .

Piszę i mam :D . Dzisiaj pierwsze testy z przynętami 300 gramów. Kregosłup jak zapałka trzaśnie :wacko: .

Ta druga do 300 gramów jedzie do mnie ze Szwecji poprzez Danię. Dobry kolega podrzuci jak się uda w piątek a w Sobotę hajda na Boren.

post-48513-0-78395500-1527247477_thumb.jpg

• Like 1

Już po wstępnych testach i zgodnie z obietnicą skrobnę to i owo.

Generalnie wrażenia są pozytywne i świetnie pasują tutaj dwa polskie powiedzonka - "Nie taki diabeł straszny" i "Duże jest piękne" ale po kolei.

I. Uczestnicy, miejsce i sprzęt do rzucania.

1. Mała , klimatyczna fosa znana pewnie wielu Warszawiakom i przyjezdnym  ;) .

post-48513-0-32067300-1527263841_thumb.jpg

2. Sprzęcik to MPP2 2,77 do 350 gramów.

post-48513-0-46153600-1527263886_thumb.jpg

3. Multik Toro NaCL51 , linka 50 LB i przypon z FC 1,00 mm. 

post-48513-0-28678200-1527263937_thumb.jpg

post-48513-0-41792300-1527263961_thumb.jpg

4. Zestaw przynęt od 40 do 300 gramów :blink: .

Czyli po kolei po arabsku zdaje się od prawej patrząc 46,100,150, 200 i 300gramów.

post-48513-0-26136900-1527264197_thumb.jpg

5. No i jeszcze skromny operator :D zwany też expertem  :ph34r:  .

post-48513-0-42700000-1527264846_thumb.jpg

6. A tutaj już wszystko w pięknych okolicznościach "miejskiej" przyrody.

post-48513-0-37985700-1527264076_thumb.jpg

II. Rzucamy czyli ogary poszły w las.

1. Na początek w ruch idzie Fatso10F i 10S. Tak jak myslałem, da się rzucić ale praktycznie nie ładuje kija.

2. Następnie Fatso14F i tutaj jest ju dobrze. Prawie 100 gramów rusza wreszcie blank. Nic oczywiście nie klęka. Rzuty jak spinem z pełnym naładowaniem kijka.

post-48513-0-36967300-1527264952_thumb.jpg

3. Czas na ciut więcej. Okonek 150 gramów i wrażenia jak wyżej.

post-48513-0-56872800-1527265079_thumb.jpg

4. Teraz cięższa artyleria. Troucik 25 cm i 200 gramów "martwej" wagi. Tutaj już trzeba ładować wędkę z uwagą ale jeszcze da się rzucić jak spinnem jednak zmiana techniki jest już wskazana.

post-48513-0-26351400-1527265214_thumb.jpg

5. I grubo, grubiutko. 300 gramów i trout 30 cm. Docelowa przynęta do tej wędki.

Pierwsze rzuty delikatne z ładowaniem wędki dość ostrożne i krótkie. Cieżko utrzymać szpulkę pod kciukiem przy rzucie.

Następuje decyzja o zmianie techniki czyli wedka do tyłu powoli bez wstępnego ładowania i dopiero rzucamy i to jest to :D  :D . Leci jak z katapulty.

post-48513-0-47225400-1527265669_thumb.jpg

III. Podsumowanie.

Da się ???? Da się!!!

Lekko, łatwo i przyjemnie. Nie ma specjalnego dyskomfortu przy rzutach ale ciekawe co będzie po kilku godzinach. Zalecam 10-20 rzutów i zmiana wędki i tak dalej.

Nic nie odleciało w kosmos. Oto dowód.

post-48513-0-06995900-1527265903_thumb.jpg

Tyle teorii ewolucji od przynet 10 cm do przynęt 30 cm i 300 gramów.

Praktyczne uwagi po Boren.

Jak ktoś ma pytania to zapraszam do dyskusji.

Edytowane przez godski
  • Like 9

60 LB założę. Pamiętaj że ty rzucasz 600 gramów a tutaj tylko 300. Cherlawy jestem  :rolleyes: .

Mała uwaga dotycząca przynęt Savagear typu trout , Perch, Roach i inne. Fabryczne zbrojenie i kotwic nie nadają się do niczego 

tak wiec przezbrajamy wszystko od podstaw aby później płaczu nie było.

Przypon wychodzący z przynęty warto zrobić krótszy gdy łowimy przypinając do swojego 40-50 cm przyponu bo w sumie wyjdzie około metra i nie jest to wygodny zestaw do zarzucania.

• Like 1

Ja je dowiazuje bezposrednio do linki. Mniej polaczen, mniej slabych ogniw.

Ja rowniez lowie 300g przynetami. Troutow 40cm nie mam i nie kupuje mimo tego ze sa dobre. Focha mam. Przy brodzie na 40-tce nie ma zmiłuj. 100lb peka i prawie bark wyrywa ????

Pozdr

M

• Like 1

Ja je dowiazuje bezposrednio do linki. Mniej polaczen, mniej slabych ogniw.

Ja rowniez lowie 300g przynetami. Troutow 40cm nie mam i nie kupuje mimo tego ze sa dobre. Focha mam. Przy brodzie na 40-tce nie ma zmiłuj. 100lb peka i prawie bark wyrywa

Pozdr

M

To po co Ci wędka do 900 gramów? Coś lżejszego znajdź.

Maciek, lubię Twoje irlandzkie dywagacje, jeno pamiętaj, sporo wędkarzy zabiera ryby na naszych polskich łowiskach w rozmiarze Twoich przynęt.Ot, takie realia. Nie ten poligon. Ale postępy są. Na dzień dzisiejszy zatrzymałem się na przynętach 100-150g. Poczekamy, co dalej.

• Like 3

Trochę racji Piotrek ma ... Jak tylko pokazałem fatso 14 znajomym to się mnie pytali czy ta przynęta sprawia, że ryby same wypływają od fali uderzeniowej powstałej w wyniku uderzenia fatsiaka o wodę :D

Pamiętam jak kiedyś na początku mojej przygody z castem poszedłem na żwirownię tzw. Hamernię koło Żyrardowa ze Sliderem 10GT który wtedy wydawał mi się bardzo duża przynęta. Mijałem miejscowych którzy pukali się w czoło i mówili "Panie, tutaj takich ryb nie ma".A ja bach, bach, bach i 98 cm. Ich miny bezcenne  :D  :D  :D .

Edytowane przez godski
  • Like 3

Panowie tak przejrzałem ofertkę na szybko i popatrzcie co znalazłem ... Chiba nie najgorsza propozycja jak ktoś potrzebuje coś na wczoraj ...

http://allegro.pl/wedka-dragon-x-force-300c-1-cz-cast-1-98-100-300g-i6930596941.html

• Like 1

Panowie tak przejrzałem ofertkę na szybko i popatrzcie co znalazłem ... Chiba nie najgorsza propozycja jak ktoś potrzebuje coś na wczoraj ...

http://allegro.pl/wedka-dragon-x-force-300c-1-cz-cast-1-98-100-300g-i6930596941.html

A długość brałeś pod uwagę?????????

SlawekNikt... Slawkowi77 chodzilo o dlugosc a nie o ilosc sekcji...

Dodam od siebie ze 300gr i 198cm nie zgra sie przy lowieniu szczupakow na 300gr gumy i swimbaity ????

Przeczytaj opis tej wedki z tego linku co sam wyslales, to wedka do lowienia wertykalnego ziom.

• Like 3

Przygodę z castem na ciężej dopiero zaczynam. Natomiast na lekko tak do 100 gram to te 2 metry jak dla mnie jest okey zwłaszcza na pontonie. Skoro piszecie, ze te 2 metry to za krótko do przynęt w granicach 300 gram to pozostaje mi sie z Wami zgodzić ☺ Sądzę też, że przed zakupem będę musiał pomachać cięższymi przynętami i kijami do nich i to nie na sucho, ale nad wodą ...

Ja się dalej zastnawiam nad skutecznością tak wielkich przynęt w naszych lokalnych Polskich wodach. Jestem w stanie zrozumieć jeśli chodzi o zagranice, pewnie tam się to sprawdza bo są tam jeszcze duże ryby. U nas przychodzi mi tylko kilka lowisk gdzie może mieć to rację bytua ale jak czesto w ciągu roku jesteśmy nad takimi lowiskami? Jakos nie widzę tego jadąc np nad Narew/Bug i miotać tam przynetami 30cm a moze to porostu kwestia wiary :)

Ja się dalej zastnawiam nad skutecznością tak wielkich przynęt w naszych lokalnych Polskich wodach. Jestem w stanie zrozumieć jeśli chodzi o zagranice, pewnie tam się to sprawdza bo są tam jeszcze duże ryby. U nas przychodzi mi tylko kilka lowisk gdzie może mieć to rację bytua ale jak czesto w ciągu roku jesteśmy nad takimi lowiskami? Jakos nie widzę tego jadąc np nad Narew/Bug i miotać tam przynetami 30cm a moze to porostu kwestia wiary :)

Tez tak mowilem,dopoki nie sprobowalem. Teraz czesto lowie z ludzmi, ktorzy lowia gumami 7-10cm, a ja nie schodze ponizej 15cm, a max 23-25cm. Konczy sie tym,ze lowie ryby normalnych rozmiarow, a koledzy koncza o kiju,albo z rybami rozmiarow moich przynet☺

Grunt,to sie przelamac I sprobowac tak duzych przynet, a pozniej to juz pojdzie z gorki????

• Like 2

Przygodę z castem na ciężej dopiero zaczynam. Natomiast na lekko tak do 100 gram to te 2 metry jak dla mnie jest okey zwłaszcza na pontonie. Skoro piszecie, ze te 2 metry to za krótko do przynęt w granicach 300 gram to pozostaje mi sie z Wami zgodzić ☺ Sądzę też, że przed zakupem będę musiał pomachać cięższymi przynętami i kijami do nich i to nie na sucho, ale nad wodą ...

I 2 metrowym kijem rzucisz 300ki ale tu chodzi o to zeby rzucac takimi przynętami komfortowo a długoscia 2metrową gdzie dolnik jest krótki to juz jest mordęga i męczenie. na łódz i do 100g do jeków to idealnie 2 metrowe kije. Pod większe swimbaity gumy i inne wymysły proponował bym minumum 240+ i w tym dolnik tak 45cm. wtedy jest komfort i nie męczysz się rzucaniem.

Xzogowe blanki tak jak kolega wyżej napisał to typowe kije do jigowania ze względu na swoją długoś.