Skocz do zawartości

Fluorocarbon

Porter

Rekomendowane odpowiedzi

• 8 miesięcy temu...

Wszytko zależy jakiej wielkości chcesz łowić te pstrągi i czy są jakieś przeszkody typu zwałki w wodzie.

Fluorocarbon 0.20 ma wytrzymałość ok 3kg to nie jest zbyt dużo. Zimą powinieneś wyholować rybę np. 50cm, ale tą rybę w maju lub czerwcu będzie ciężko zatrzymać. Jeśli będą zaczepy w wodzie, to ryba wpłynie tam bez problemów.

• Like 1

• 9 miesięcy temu...

Ja łowie średnica 026mm fluorocarbonu latem przy plecionce 0,13mm jest spora ilość kamieni.Kupuje u psułka nazywa się P-line xxx.Ale zdarza mi się wiązać z zyłka mieszanke zyłki z fluorocarbonem.I dobrze sobie radzi jak przy łaczeniu z plecionka i również z zyłka.A jest śmiesznie tania za 2000m około 60zł.Nabyłem z myślą na podkłady ale świetnie znalazła zastosowanie we wcześniejszym opisie.Mysle że do twojej grubości plecionki 0,24mm to minimum.I jak duze przelotki bo węzeł przy grubszych średnicach słychać przy rzutach.

• Like 1

• 4 miesiące temu...
  • 1 miesiąc temu...

Jaki rozmiar polecacie pod sandacze kij dobre 20lb, plecionka Power Pro 20lb(0.23) obsługiwać ma główki 25-40g + gumy 3-5cali. Myślę na 0.80-0.90 będzie to dobry rozmiar?

0.5-0.7 będzie w sam raz, nie ma co przesadzać bo im grubsza linka i przypon na dużej głębokości albo w sporym nurcie tym cięższa główka będzie potrzebna. Jeśli nie ma zaczepów, głazów zeszedłbym z plecionki na 0.18 około i fluo 0.5 ale jak kto lubi:)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro

• Like 1

Myślałem nad grubszym fluo, żeby i od czasu rzucić coś grubszego za pajkiem, ale trzeba posłuchać chyba rad i zejść trochę z grubości.

0,50mm już szczupakowe przyłowy nie tną. Byle fluo, nie mono. Łowię tak od pewnie ponad 10 lat i nigdy nie miałem obcinki. I jedno co słyszę to, że 1mm minimum. A czego? Regeneratora? :) To możecie nawet sobie żyłkę o kosiarki dowiązać, tyle samo zdziała co R. 

Na koniec herezja- do 0,6mm wiążcie z obu stron węzeł rapala knot i przypalony na końcach, a nie tulejki :*

0,50mm już szczupakowe przyłowy nie tną. Byle fluo, nie mono. Łowię tak od pewnie ponad 10 lat i nigdy nie miałem obcinki. I jedno co słyszę to, że 1mm minimum. A czego? Regeneratora? :) To możecie nawet sobie żyłkę o kosiarki dowiązać, tyle samo zdziała co R. 

Na koniec herezja- do 0,6mm wiążcie z obu stron węzeł rapala knot i przypalony na końcach, a nie tulejki :*

Ja po własnych doświadczeniach zawsze przypalam końcówki fluorocarbonu. Nieważne czy wiązany, czy na tulejkach. A tulejki zakładam od 0,7mm w górę.