Skocz do zawartości

Fluorocarbon

Porter

Rekomendowane odpowiedzi

bardzo czesto jest jeszcze tak, ze linke FC sprzedaje/kupuje sie jako material na przypon a to jest kardynalny blad, bo na przypony jest inny material niz na linke glowna, co widac golym okiem na opakowaniu

dla wszystkich sceptykow, ani hard mono ani FC, ani tytan i stal tez nie, nie sa do przegyzienia! owszem zdarza sie, ze przypon peka, wszystko peka, nawet guma, najczesciej pekniecia trafiaja sie na zaciskach i w miejscach uszkodzonych

Na początku witam wszystkich,bo to mój pierwszy post na tym forum.

A co do wątku to 2 lata temu dostałem na zawodach od znajomego dwie sztuki FC.Pierwszy pękłmi (bo tak pomyślaem) po minutowym cholu szczupaczka już na brzegu.Po jakimś czasie zapiąlem drugiego,fajnego(grubo ponad 80),efektowna świeca.główka w prawo,główka w lewo,dowidzenia.ńie musze dodawać co się stało.Tak właśnie zakońcyłem przygode z FC.

Ale na sandała-owszem

POZDR. SEBA

...witam... z dużym zainteresowaniem śledzę toczący sie wątek... jednak, z tego co widzę, to jeszcze jakiś czas pozostanę przy swoich otulonych wolframkach...jak narazie FluoroC odpada... nie te ryby, nie te przynęty, nie ten sprzęt... co do tytanu... wydaje się dość ciekawą alternatywą... zobaczymy co przyniesie nowy sezon... pozdrawiam...

Tylko po co przypon na sandacza?? Wyciągałem je na zwykłą żyłkę.

Ok.Zapraszam z żyłeczką na Bug.(są dwie opcje:albo skończy Ci się zapas żyłki,albo zapas przynęt)

A co do przyponu z FC to stosuje go tylko dla tego(choć sam nie jestem do końca przekonany)że jest mniej widoczny niż moja Power Pro 0,23.

Pozdr.Seba

@FISH

To Ty jeszcze prawdziwego fluorocarbonu przyponowego nie widziałeś, skoro tak piszesz. Nowoczesne przypony są nie do przecięcia.

@pikeman to Ty jeszcze Porządnego szczupaka nie widziałeś... Nowoczesne szczupaki są niesamowite... ;

• Like 2

@pikeman spoko, tylko się drocze, nie sadzilem, ze przyjmiesz to az tak poważnie. Dla mnie podstawową wadą FC jest kontrola któej trzeba co pewien czas poddawac przypon. Choćby nie wiem co FC jest podatny na zewnętrzne uszkodzenia, które w mniejszym lub większym stopniu wpływają na jego dalszą wytrzymałość.

Jesli chodzi o przypony stosowane przeze mnie to w chwili obecnej stosuje przypony wylącznie robie własnoręcznie i w 95% jako materiału używam stali 1x7 w otulinie nylonowej... póki co MOJE przypony ze stali (jeszcze) mnie nie zawiodły :mellow:

Ja używam przyponów zrobionych na lince Seaguar 40lb, ta linka jest niesamowita, nic się nie strzepi i bardzo trudno o uszkodzenia, wielokrotnie przeciągałem woblery po głazach i nie ma nawet śladu zadrapania. Niestety dostepność w Polsce jest zerowa, dlatego też najczęściej używam stalki Drennana 7x7.

135cm ......zdjęcie było publikowane na tym portalu dawno temu.

133cm.......złowiony w Tamizie, nie mam niestety zdjęcia.

Nie dość że jestem gruby to i leniwy z natury - możesz poratować linkiem?? :unsure:

Z góry TNX B)

PZDR

Zanderix

• Like 1

Coś co przetnie żyletka przetnie i szczupak.Kawałek drutu jest najpewniejszy, a nad widocznością jego w wodzie można się zastanawiac tylko przy stosowaniu małych przynęt.

Widać nie czytałeś mojego wcześniejszego postu.FC używam tylko przy łowieniu sandzczy,a z moich spostrzeżeń wynika,że nawet przy łowieniu tych rybek na b.duże przynęty gruba lina jednak nie sprzyja dobrym wynikom.

Pozdr.Seba

@FISH

To Ty jeszcze prawdziwego fluorocarbonu przyponowego nie widziałeś, skoro tak piszesz. Nowoczesne przypony są nie do przecięcia.

Są nie do przecięcia?Chyba tępym nożem! :lol: Mój zestaw ma byc pewny i nie zastanawiam się czy już FC jest wystarczająco postrzępiony aby go wymienic.Szczupaki go nie tną głównie ze względu na grubośc chyba 0,60mm w gotowych dostępnych w handlu.Stosowałem sufixa 0,28 na boczny trok ale pistolety po 30cm cieły go tak, że czasami tylko puknięcie na kiju a przynęty już nie ma!Może kabany po 120cm mają tępe zeby?Na dziadki polecam he! he!

Stosowałem sufixa 0,28 na boczny trok ale pistolety po 30cm cieły go tak, że czasami tylko puknięcie na kiju a przynęty już nie ma!Może kabany po 120cm mają tępe zeby?Na dziadki polecam he! he!

FC 0,28 nie nadaje się na przypony na szczupaki. Na to można pstrągi łowić. Tak na prawdę nie ma w 100% niezawodnych przyponów. Nawet tytan może puścić choć oczywiście jest to bardzo mało prawdopodobne. Ja się nigdy na FC nie zawiodłem i puki co stosuję go. Może jak weźmie mi jakiś szczupak ...z tych większych i mi go przetnie to się nad tym zastanowię.

Pozdrawiam