tomeksawyer Opublikowano 17 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2014 Witam... Gdzie kupujecie twardą balsę na małe woblery? Chodzi mi o to, żeby zamówiona balsa przyszła faktycznie twarda a nie wysłana losowo jak niektórzy praktykują... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 18 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2014 (edytowane) Zadzwoń i pogadaj przed zakupem.Konkretna firma i dużo towaru przydatnego w lurebuildingu. http://allegro.pl/graupner-balsa-deska-balsowa-1000-x-100-x-6mm-i4721481942.html Drugi to BS-Nizpol z allegro.Miał i chyba ma nadal balsę twardą jak beton,kiedyś brałem.Powiedz że jesteś od Tomka to będzie wiedział o co chodzi.Jest to ciężki materiał w obróbce,Wymaga bardzo ostrych narzędzi. Edytowane 18 Listopada 2014 przez Tomy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mietek1982 Opublikowano 18 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2014 Też biore balse od firmy do której link podał Tomy tylko ja osobiscie jade i wybieram najtwardsze deski. Jak zadzwonisz to myślę że wybiorą Ci najtwardszą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomeksawyer Opublikowano 18 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2014 Wiem,że najlepiej byłoby wybrać osobiście ale nie mam takiej możliwości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomus Opublikowano 18 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2014 Ta balsa z allegro jest najlepsza jaką dotychczas miałem - teraz tylko z niej dłubię .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomeksawyer Opublikowano 18 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2014 Tomus, którą z dwóch wyżej wymienionych masz na myśli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 18 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2014 Najlepiej z tej firmy Hobby M.Ładnie wyszlifowane,zawsze to lepiej się robi w takim materiale.Inne przy niej wyglądają jak drewno na opał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomeksawyer Opublikowano 18 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2014 "Inne przy niej wyglądają jak drewno na opał." - myślę, że to bardzo dobra rekomendacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 18 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2014 Po prostu lubię profesjonalne podejście do klienta.Jak mi ktoś wysyła drewno owinięte w gazetę na dodatek jakieś kudłate to ja dziękuję,choćby nie wiem jaka ta Balsa była. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomeksawyer Opublikowano 18 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2014 z ich stronki wynika, ze to nie firma krzak i asortyment wymiarowy też mają duży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 18 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2014 Narzędzia Olfy od nich też polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomeksawyer Opublikowano 18 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2014 narzędzi widzę szeroki wybór - coś się wybierze, żeby dwa razy za przesyłkę nie płacić, kleje też przy okazji wezmę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qcyk Opublikowano 18 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2014 Zadzwoń i pogadaj przed zakupem.Konkretna firma i dużo towaru przydatnego w lurebuildingu. http://allegro.pl/graupner-balsa-deska-balsowa-1000-x-100-x-6mm-i4721481942.html Drugi to BS-Nizpol z allegro.Miał i chyba ma nadal balsę twardą jak beton,kiedyś brałem.Powiedz że jesteś od Tomka to będzie wiedział o co chodzi.Jest to ciężki materiał w obróbce,Wymaga bardzo ostrych narzędzi.Potwierdzam balsa z BS-Nizpol twarda jak beton:D ale po kilkudziesięciu wydłubanych sztukach palce przywykną... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
badtobone Opublikowano 18 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2014 a ja tam ide do mojego Pieninskiego lasku w ktorym moj dziazdek zasadzil Lipe i scinam kilka gałęzi z ktorych to firma stolarska wykonuje mi deski i wrzuca do suszarni nigdy nie robilem z balsy i nie wiem jak sie ja obraabia.... sorry za odskocznie od tematu ale moj stanupojeniaa alkoholowego w dniu dzisiejszym siega ok. 2 promili w wydychanym powetrzu 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomeksawyer Opublikowano 19 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2014 tak, wiem, kiedyś robiłem tylko z własnoręcznie uciętych cienkich gałęzi i to było super drewienko na małe woblerki ale teraz nie mam gdzie uciąć więc pozostaje balsa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qcyk Opublikowano 19 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2014 Ja pierwsze woblery dłubałem z kawałka pieńka lipy. Leżakował jakieś 10 lat to był dopiero beton!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashhh Opublikowano 21 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2014 Posiadam balse o której pisał Tomy, naprawdę polecam! Produkt wysokiej jakości lepszej nie widziałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forecast Opublikowano 21 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2014 Już prawie 10 lat robię z balsy. Kiedyś Panama balsa która się zepsuła i w jej ślady jak widzę idzie Graupner który też nie trzyma tej samej gęstości na jednej desce gdzie punktowo jest twardsza a w innym miejscu nie. Nie tyczy się to wszystkich desek ale również tutaj sęki nie są rzadkością jak u Panamy. Warto poszukać lepszej gdzie gęstość jest deklarowana dla każdej deski i nie jest opisywana twarda średnio twarda czy miętka. Fakt że deska jest o 5-10 zł droższa w zależności od grubości ale moim zdaniem warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
exkudlaty Opublikowano 26 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2014 Ewentualnie zamiast zamawiać można się pofatygować do sklepów modelarskich. W tych zajmujących się modelami zdalnie sterowanymi z reguły jest balsa w każdym dostępnym rozmiarze, od płaskich deseczek do klocków 40x40 mm. Wszystko w metrowych długościach. Można sobie obmacać, obejrzeć, przebrać i dobrać pod własne oczekiwania. Graupner, o którym pisał Tomy to firma robiąca chyba wszystko co związane z modelarstwem, od silników do aparatury sterującej i wszystko jest porządnej jakości. Jeśli chodzi o warszawskie sklepy to bardzo duży wybór balsy mają w Hobbykingu na Bitwy Warszawskiej (moja rada - skoczyć tam w ciągu dnia, przed 16.00, bo potem jest z reguły sajgon). Kiedyś jeszcze był bardzo dobrze zaopatrzony sklep na przeciwko Muzeum na Pawiaku, jeśli nadal funkcjonuje to wybór będzie duży. Z allegro bym nie zamawiał, bo diabli wiedzą co zostanie przysłane, a tak można mieć pretensje tylko do siebie, w końcu widziały gały co brały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pasta Opublikowano 28 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2015 Akurat mam do porównania balsę z BS-Nizpol i HobbyModel... BS-Nizpol wysłał mi listwy któe są na dole zdjęcia... niestety większość była taka. Zdjęcie mówi chyba samo za siebie. Albo ja miałem pecha albo nie wiem... a le wiem gdzie bede kupował kolejne listwy. Nie mam zamiaru tutaj nikogo reklamować, nie mam nic wspólnego a tymi sprzedawcami. Oczywiście w tych ładniejszych i tak trafiła się jedna styropianopodobna, no ale takie jest ryzyko kupowania przez internet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 28 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2015 A co z tego, że tak wygląda surowy materiał? Co to ma za znaczenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pasta Opublikowano 28 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2015 Niby żadne ale jakoś przyjemniej się z takim pracuje, odrysowywanie kształtów z szablonu wychodzi lepiej, a jeśli listwa jest krzywo ucięta później trochę trudniej zachować symetrie przy struganiu, przynajmniej mnie bo nie jestem jakimś super doświadczonym strugaczem Po prostu lepiej pracuje mi się na listwie z której można odrysować kąt prosty niż na listwie która, jak to określił Tomy - przypomina drewno na opał. Ale to tylko moje zdanie, nie każdy musi się z nim zgadzać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Kot Opublikowano 28 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2015 Panowie strugać, strugać i uważać na palce, a nie teoretyzować . Sezon się zbliża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bryka Opublikowano 28 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2015 Akurat mam do porównania balsę z BS-Nizpol i HobbyModel... BS-Nizpol wysłał mi listwy któe są na dole zdjęcia... niestety większość była taka. Zdjęcie mówi chyba samo za siebie. Albo ja miałem pecha albo nie wiem... a le wiem gdzie bede kupował kolejne listwy. Nie mam zamiaru tutaj nikogo reklamować, nie mam nic wspólnego a tymi sprzedawcami. Oczywiście w tych ładniejszych i tak trafiła się jedna styropianopodobna, no ale takie jest ryzyko kupowania przez internet. Ja w tamtym troku również dostałem taką balse jak ta z dołu u kolegi , tylko zamowiłem za kilkaset złotych , same sęki , wjednym miejscu miekka a w drugim nie dająca sie obrobic papierem. Lezy to do tej pory. Nie polecam nic od tego uzytkownika Bs Nizpol - oczu 3D również nie polecam od niego , ostatnio dostałem połowe odpadnietych juz w samej paczce , drugie pół odpada z papierka biorąc go do ręki. Telefonicznie tez z tym gosciem nie da sie nic załatwic , poza tym ze potrafi się rozłączac. To takie moje doswiadczenei z BS Nizpol ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qcyk Opublikowano 29 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2015 Ja jeszcze się nie zawiodłem(zawsze piszę o jaką balsę mi chodzi i z jakim przeznaczeniem) ale....może kolejną partię balsy zamówię dla porównania 50/50 BS-Nizpol i HobbyModel. Zobaczymy która jest lepsza:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi