Skocz do zawartości

Twarda balsa

Rekomendowane odpowiedzi

Zadzwoń i pogadaj przed zakupem.Konkretna firma i dużo towaru przydatnego w lurebuildingu.

http://allegro.pl/graupner-balsa-deska-balsowa-1000-x-100-x-6mm-i4721481942.html

Drugi to BS-Nizpol z allegro.Miał i chyba ma nadal balsę twardą jak beton,kiedyś brałem.Powiedz że jesteś od Tomka to będzie wiedział o co chodzi.Jest to ciężki materiał w obróbce,Wymaga bardzo ostrych narzędzi.

Edytowane przez Tomy

Zadzwoń i pogadaj przed zakupem.Konkretna firma i dużo towaru przydatnego w lurebuildingu.

http://allegro.pl/graupner-balsa-deska-balsowa-1000-x-100-x-6mm-i4721481942.html

Drugi to BS-Nizpol z allegro.Miał i chyba ma nadal balsę twardą jak beton,kiedyś brałem.Powiedz że jesteś od Tomka to będzie wiedział o co chodzi.Jest to ciężki materiał w obróbce,Wymaga bardzo ostrych narzędzi.

Potwierdzam balsa z BS-Nizpol twarda jak beton:D ale po kilkudziesięciu wydłubanych sztukach palce przywykną...

a ja tam ide do mojego Pieninskiego lasku w ktorym moj dziazdek zasadzil Lipe i scinam kilka gałęzi z ktorych to firma stolarska wykonuje mi deski i wrzuca do suszarni :D  :D  :D  nigdy nie robilem z balsy i nie wiem jak sie ja obraabia.... sorry za odskocznie od tematu ale moj stanupojeniaa alkoholowego w dniu dzisiejszym siega ok. 2 promili w wydychanym powetrzu ;)

• Like 2

Już prawie 10 lat robię z balsy. Kiedyś Panama balsa która się zepsuła i w jej ślady jak widzę idzie Graupner który też nie trzyma tej samej gęstości na jednej desce gdzie punktowo jest twardsza a w innym miejscu nie. Nie tyczy się to wszystkich desek ale również tutaj sęki nie są rzadkością jak u Panamy. Warto poszukać lepszej gdzie gęstość jest deklarowana dla każdej deski i nie jest opisywana twarda średnio twarda czy miętka. Fakt że deska jest o 5-10 zł droższa w zależności od grubości ale moim zdaniem warto.

Ewentualnie zamiast zamawiać można się pofatygować do sklepów modelarskich. W tych zajmujących się modelami zdalnie sterowanymi z reguły jest balsa w każdym dostępnym rozmiarze, od płaskich deseczek do klocków 40x40 mm. Wszystko w metrowych długościach. Można sobie obmacać, obejrzeć, przebrać i dobrać pod własne oczekiwania. Graupner, o którym pisał Tomy to firma robiąca chyba wszystko co związane z modelarstwem, od silników do aparatury sterującej i wszystko jest porządnej jakości. Jeśli chodzi o warszawskie sklepy to bardzo duży wybór balsy mają w Hobbykingu na Bitwy Warszawskiej (moja rada - skoczyć tam w ciągu dnia, przed 16.00, bo potem jest z reguły sajgon). Kiedyś jeszcze był bardzo dobrze zaopatrzony sklep na przeciwko Muzeum na Pawiaku, jeśli nadal funkcjonuje to wybór będzie duży. Z allegro bym nie zamawiał, bo diabli wiedzą co zostanie przysłane, a tak można mieć pretensje tylko do siebie, w końcu widziały gały co brały.

• 2 miesiące temu...

Akurat mam do porównania balsę z BS-Nizpol i HobbyModel... BS-Nizpol wysłał mi listwy któe są na dole zdjęcia... niestety większość była taka. Zdjęcie mówi chyba samo za siebie. Albo ja miałem pecha albo nie wiem... a le wiem gdzie bede kupował kolejne listwy. Nie mam zamiaru tutaj nikogo reklamować, nie mam nic wspólnego a tymi sprzedawcami. Oczywiście w tych ładniejszych i tak trafiła się jedna styropianopodobna, no ale takie jest ryzyko kupowania przez internet.

SAM_2787.jpg

Niby żadne ale jakoś przyjemniej się z takim pracuje, odrysowywanie kształtów z szablonu wychodzi lepiej, a jeśli listwa jest krzywo ucięta później trochę trudniej zachować symetrie przy struganiu, przynajmniej mnie bo nie jestem jakimś super doświadczonym strugaczem :) Po prostu lepiej pracuje mi się na listwie z której można odrysować kąt prosty niż na listwie która, jak to określił Tomy - przypomina drewno na opał. Ale to tylko moje zdanie, nie każdy musi się z nim zgadzać :)

Akurat mam do porównania balsę z BS-Nizpol i HobbyModel... BS-Nizpol wysłał mi listwy któe są na dole zdjęcia... niestety większość była taka. Zdjęcie mówi chyba samo za siebie. Albo ja miałem pecha albo nie wiem... a le wiem gdzie bede kupował kolejne listwy. Nie mam zamiaru tutaj nikogo reklamować, nie mam nic wspólnego a tymi sprzedawcami. Oczywiście w tych ładniejszych i tak trafiła się jedna styropianopodobna, no ale takie jest ryzyko kupowania przez internet.

SAM_2787.jpg

Ja w tamtym troku również dostałem taką balse jak ta z dołu u kolegi , tylko zamowiłem za kilkaset złotych , same sęki , wjednym miejscu miekka a w drugim nie dająca sie obrobic papierem. Lezy to do tej pory. Nie polecam nic od tego uzytkownika Bs Nizpol  - oczu 3D również nie polecam od niego , ostatnio dostałem połowe odpadnietych juz w samej paczce , drugie pół odpada z papierka biorąc go do ręki.

Telefonicznie tez z tym gosciem nie da sie nic załatwic , poza tym ze potrafi się rozłączac.

To takie moje doswiadczenei z BS Nizpol ...