Skocz do zawartości

Okręg Mazowiecki - porozumienia

wsumierybak

Rekomendowane odpowiedzi

Bo maja co jesc, maja wiecej kasy , mniej ludzi lowi bo jak maja kase to moga miec hobby jakie chca a nie latanie z kijem po krzakach.Polska to biedny kraj , Polacy sa zniewoleni z zajebistym poczuciem winy.Jesli ktos cos spier...doli to sie go na sile usprawiedliwia.

• Like 1

Jednocześnie Prezydium powołało zespół do opracowania nowych projektów uchwał, które doprecyzują kwestie obszaru działania okręgów i współpracy między okręgami."

I zapomniano dopisać ale wyczytać się da:

Zespół ten będzie pracował nad możliwością jak najszybszego przejęcia wód okręgów sąsiadujących bez względu na opinię wędkarzy. Zaspół jak również działacze z OM mają mieć w dupie to co o nich się mówi i pisze i doprowadzić działaczy z OM do wielkiej szczęśliwości. 

@grunwald1980: odpowiedz mi jeszcze na pytanie: Dlazego u nich jest więcej ryb niż u nas?

-bo nie mają PZW?

-bo kary za łamanie regulaminu lub kłusownictwo są wysokie?

-bo są częste kontrole?

-bo jest mniejsza presja?

-bo jedzenie ryb słodkowodnych jest w mniejszym stopniu wpsiane w tradycję niż u nas?

• Like 1

@morouk świetna robota.

To co zebrałeś jest niezłym materiałem do rozwinięcia tego w szerszym artykule. Może warto byłoby zwrócić się z tymi faktami które zgromadziłeś do jakiegoś czasopisma wędkarskiego albo jakiejś lokalnej gazety. Kto wie może taka oddolna inicjatywa zostałaby doceniona i ktoś zajął by się szerszym opisaniem tego jak postępuje OM i jakie ewidentnie ma cele na przyszłość. Gdyby coś takiego ukazało się gdzieś w prasie być może dotarłoby do większej ilości wędkarzy, może wywołałoby dyskusję na ten temat i skłoniło choć ludzi do opłacania swoich składek w okręgach ościennych. Myślę że temat warty zastanowienia. 

Po prostu bądźmy świadomi.

Nie płaćmy na ślepo.

Jeśli tylko łowicie, a nie macie ambicji, żeby aktywnie działać w OM PZW, to zastanówcie się czy nie przekierować składki członkowskiej w lepsze miejsce...

Jeśli chcecie aktywnie działać w OM, to zacznijcie, inaczej wasza składka członkowska w OM zostanie zmarnowana i przeżarta przez działaczy (jej przeznaczenie jest jedno - takie jak napisał bartsiedlce).

Nie dajmy się dymać, bo to jest w gruncie rzeczy w naszym wspólnym interesie. OC, OM, OS i innych. Coś trzeba robić, bo nie liczą się z nami ni cho.... roby.

"Kiedyś te kamienie drgną

i polecą jak lawina

przez noc, przez noc, przez noc"

że tak polecę klasykiem :)

Edytowane przez morouk

Bo maja co jesc, maja wiecej kasy , mniej ludzi lowi bo jak maja kase to moga miec hobby jakie chca a nie latanie z kijem po krzakach.Polska to biedny kraj , Polacy sa zniewoleni z zajebistym poczuciem winy.Jesli ktos cos spier...doli to sie go na sile usprawiedliwia.

-bo nie mają PZW?

-bo kary za łamanie regulaminu lub kłusownictwo są wysokie?

-bo są częste kontrole?

-bo jest mniejsza presja?

-bo jedzenie ryb słodkowodnych jest w mniejszym stopniu wpsiane w tradycję niż u nas?

- bo jest mniej sieci?

- polska mentalność pochodząca z poprzedniej epoki. 

Tutaj popieram kolegę @Sacha.

Litwa biedniejsza, a ryb więcej.

Na biędę nie możemy wszystkiego zwalać.

Ilu jest wędkarzy którzy zabierają wszystko jak leci a sprzęt i fury wypasione? 

Edytowane przez godski

- bo jest mniej sieci?

- polska mentalność pochodząca z poprzedniej epoki. 

Pewnie z sieciami masz rację ale mentalność epoki? raczej epok, wtedy zgoda. Nie ma co zwalać że od II wojny do 1989 ryb ubywało bo je jedzono byłoby nie do końca zgodne z prawdą. Za Sanacji też ryby jedzono i myślę że nawet więcej niż teraz a jak sięgnąć w głąb historii to pewnie jeszcze więcej. Mało kogo było stać na mięso a ryby były zdecydowanie bardziej dostępne niż świnia czy krowa nie mówiąc już o zwierzynie łownej. 

Już miałem iść na twardą opłacić składkę członkowską i okręgową w OM, żeby jutro skoczyć na ryby..... Naszczęście w porę przeczytałem wątek :blink: . Odpuszczę sobie jeszcze ryby, w wolnej chwili będąc w Garwolinie opłacę składki w OS tak jak do tej pory robiłem. Wtedy tylko wykupię pozwolenie na Mazowieckie ;) Ja tym starym złodziejom nie dam na delegacje zarobić :P 

Edytowane przez Mr.Happy

Już miałem iść na twardą opłacić składkę członkowską i okręgową w OM, żeby jutro skoczyć na ryby..... Naszczęście w porę przeczytałem wątek :blink: . Odpuszczę sobie jeszcze ryby, w wolnej chwili będąc w Garwolinie opłacę składki w OS tak jak do tej pory robiłem. Wtedy tylko wykupię pozwolenie na Mazowieckie ;) Ja tym starym złodziejom nie dam na delegacje zarobić :P

:) . I jak wykupisz w Siedleckim masz dużo innych wód dostępnych w kraju. Niektóre za niewielka dopłatą

Pewnie z sieciami masz rację ale mentalność epoki? raczej epok, wtedy zgoda. Nie ma co zwalać że od II wojny do 1989 ryb ubywało bo je jedzono byłoby nie do końca zgodne z prawdą. Za Sanacji też ryby jedzono i myślę że nawet więcej niż teraz a jak sięgnąć w głąb historii to pewnie jeszcze więcej. Mało kogo było stać na mięso a ryby były zdecydowanie bardziej dostępne niż świnia czy krowa nie mówiąc już o zwierzynie łownej. 

Chodzi mi o mentalność z czasów parakomunistycznych.  

Litwa biedniejsza, a ryb więcej.

Za malo osob lowi ryby, za duzo wody do przelowienia.

Litwa 45 osob/km2

Polska 123 osoby/km2

Jeziora na Litwie 1.4 % powierzchni kraju , w Polsce 0,9% (od 1954r zniknelo 2215 jezior, 11%)

O rzekach wypowiadal sie nie bede.

Andrzej spojrzyj na mape, wyciagnij wnioski.

To ze kraj biedniejszy to moze nawet lepiej, mniej mozliwosci ubicia ryb.

Za malo osob lowi ryby, za duzo wody do przelowienia.

Litwa 45 osob/km2

Polska 123 osoby/km2

Jeziora na Litwie 1.4 % powierzchni kraju , w Polsce 0,9% (od 1954r zniknelo 2215 jezior, 11%)

O rzekach wypowiadal sie nie bede.

Andrzej spojrzyj na mape, wyciagnij wnioski.

To ze kraj biedniejszy to moze nawet lepiej, mniej mozliwosci ubicia ryb.

Jednego nie wziąłeś pod uwagę. Zwróć uwagę na wysokość kar za kłusownictwo na Litwie.

Jako żywo interesuje mnie postepowanie "braci" ;Lietuvisów (nie mylic z litwinami) w stosunku do naszych tam zamieszkałych rodaków,to na bieżąco czytam tamtejsze portale.

Zasada no kill jest absolutnie nieznana,żrą wszystko.

Tu codzienne zdjęcia z najwiekszego portalu(cos jak nasz onet)

http://www.15min.lt/naujiena/laisvalaikis/zukle/zukles-laimikis-armino-8-kg-lydeka-144-461254

Edytowane przez skius

Obchodzi mnie :)

Morouk szacun za wykonana prace.

Kiedys sie spotkalismy w sklepie wedkarskim w Ciechanowie.

Troche nas zabolało odciecie od Narwi.

Ale w zasadzie na pobliskie dość rybne jeziora mamy tyle samo km z Ciechanowa.

Edytowane przez skius

No to lepszy kwiatek. Widać, że chyba lekkie zbulwersowanie w kołach OM skoro muszą coś tłumaczyć na stronie. Da się to jakoś skomentować na tej stronie bo może lepiej było przenieść tam dyskusję:) ?

http://ompzw.pl/brak_porozumien_miedzyokregowych_w_roku_2015,news,580.html