Skocz do zawartości

Okręg Mazowiecki - porozumienia

wsumierybak

Rekomendowane odpowiedzi

I póki koledzy tacy będą w zarządzie lepiej niestety nie będzie, nie ma co na to liczyć. Całe PZW wymaga odmłodzenia, spojrzenia na wędkarstwo i rybactwo innym okiem, potrzebna jest nuta świeżości i o tym decydujemy My , sami wędkarze, bo to My wybieramy zarządy. W kole wędkarskim do jakiego należę na ostatnich wyborach sala zebranych  nie udzieliła absolutorium ustępującemu zarządowi i jednogłośnie praktycznie wybraliśmy nowy. Zarząd to ludzie w przedziale wiekowym 30-40 lat i już widać zmiany sięgające nawet samego okręgu PZW a nie tylko naszego koła. To samo potrzebne jest w okręgu mazowieckim. :)

Jeżeli ktoś z szanownych kolegów chce opłacić np. składkę członkowską w moim Okręgu Ciechanowskim bez wychodzenia z domu  to nie ma sprawy. Załatwię sprawę i ręczę honorem, że legitymację każdemu odeślę. Robiłem już tak w zeszłym roku kilku chłopakom z Wa-wy, którzy mieli dość dokładania do np. działalności smażalni ryb w OM. Priv.

Nie wiem co od Nich chcecie...

Czytam ten wątek i stwierdzam jeden fakt:

Chłopaki się starają doprowadzić do jednej opłaty krajowej w Polsce przecież...

Będzie jeden Okręg Mazowiecki i jedna opata za wszystkie wody...

To jest odpowiedź na petycję przecież.

Należy Ich wspierać a nie narzekać.

• Like 4

Nie wiem co od Nich chcecie...

Czytam ten wątek i stwierdzam jeden fakt:

Chłopaki się starają doprowadzić do jednej opłaty krajowej w Polsce przecież...

Będzie jeden Okręg Mazowiecki i jedna opata za wszystkie wody...

To jest odpowiedź na petycję przecież.

Należy Ich wspierać a nie narzekać.

To jest zart rozumiem? Czy nie rozumiem?

To jest zart rozumiem? Czy nie rozumiem?

to jest żart na 100%, bardzo dobry żart, proponuję zmienić tylko nazwę z PZW na MZW (nazwa się górze spodoba bo brzmi resortowo -  MSW - i wielu działaczy się poczuje jak za starych dobrych lat, od razu proponuję by wprowadzić sorty mundurowe itd.)

• Like 1

@venom_666 - grubo jedziesz, lubię tak  :ph34r:  

@wsumierybak - odezwij się po niedzieli, musimy połączyć siły, damy radę czerwonym nosom    :P

@vako - nie broń armii, w której nie walczysz, nie warto. Chyba, żeś jej członkiem   :wacko:

Na wszystkie tematy odpowiadam na priv, choć nie wszystkim wszystko mówię. Jak Andrzej napisał, muszę pamiętać o swojej d........e, gończe psy ruszyły.  :o Wnyki zastawione, na razie mijam je, nie wiadomo jak długo dam radę. 

Pomijając wszystko, zapraszam wędkarzy z Mazowieckiego do opłacania składki członkowskiej w Kołach sąsiednich Okręgów.  ;)

• Like 6

@wsumierybak - odezwij się po niedzieli, musimy połączyć siły, damy radę czerwonym nosom    :P

@vako - nie broń armii, w której nie walczysz, nie warto. Chyba, żeś jej członkiem   :wacko:

Na wszystkie tematy odpowiadam na priv, choć nie wszystkim wszystko mówię. Jak Andrzej napisał, muszę pamiętać o swojej d........e, gończe psy ruszyły.  :o Wnyki zastawione, na razie mijam je, nie wiadomo jak długo dam radę. 

Pomijając wszystko, zapraszam wędkarzy z Mazowieckiego do opłacania składki członkowskiej w Kołach sąsiednich Okręgów.  ;)

Ano ruszyły.Niech sobie ujadają :P

Ostro. I dobrze. Jak będzie trzeba koniecznie Ciebie wesprzeć na zebraniu to trudno, poświęce czas i benzynkę i podjadę do Siedlec.

Gratuluję akcji, bardzo celne i skuteczne uderzenie. W dodatku całkowicie zgodne z prawem. Teraz dopracować pomysł logistycznie, umasowić, dodać profity i kolesie mają ciepło :)

Andrzeju, dziś odbyło się Walne w Twoim kole. Zapraszam na stronkę naszego kółka - http://www.refleks-siedlce.pl/ Od przyszłego tygodnia zacznie się dziać, uczestnicy Walnego podjęli kilka ważnych decyzji. Na zebraniach mam zawsze kilkudziesięciu wspierających, daję radę. 

Oj, mamy do pogadania  B)

Gratuluję akcji, bardzo celne i skuteczne uderzenie. W dodatku całkowicie zgodne z prawem. Teraz dopracować pomysł logistycznie, umasowić, dodać profity i kolesie mają ciepło :)

Akcja jest spontaniczna, nie wymagająca żadnych profitów dla mnie i dla kogokolwiek. Uderzyło mnie zdjęcie na funpage WŚ ze smażalnią ryb OM PZW bodajże we Wierzbicy. Cały kraj tępi rybaków (i opłacanych z naszych składek profesorów z IRŚ-iów - sresiów obstających za odłowami rybackimi), a Panowie z Twardej organizują smażalnię naszych ryb. Panowie ślachta - kiedyś rzeki się betonowało i prostowało, bo tak mówiły uczone głowy podobne do tych dzisiejszych uczonych głów od odłowów (tak mi osobiście powiedział już śp. dyr. Zarządu Melioracji z mojej okolicy). Dziś cały cywilizowany świat od tego odchodzi wstydząc się poprzednich decyzji i ładując grubą kasę na renaturyzację naszych wód. Tak samo będzie z tymi pozwoleniami na odłowy rybackie. A że Panowie z Twardej to prawie ta sama ekipa co z OM PZW, w Polsce jest przyzwolenie na odłowy rybackie na wodach dzierżawionych i zarybianych z naszych składek. Żenujący temat, dlatego powiem więcej - zainteresowanym legitymację odeślę na mój koszt listem poleconym. To będzie mój wkład w walce z tą plagą...

bartsiedlce czyżby to początek końca:

http://www.pzw.org.pl/pliki/prezentacje/46/cms/szablony/14297/pliki/komunikat25.pdf

Żeby było jasne, oczywiście nie życzę tobie tego

PS. Bardzo ciekawa lektura:

http://www.pzw.org.pl/siedlce/cms/14297/z_prac_zarzadu

Edytowane przez vako

Czytając wasze wypowiedzi dochodzę do wniosku że Zarząd Główny jest nam nie potrzebny ( co z resztą po części jest prawdą ) . Podzielcie Polskę na okręgi które będą zarządzały ,,swoimi wodami" za pełne składki członków danego okręgu i sprzedawały ustalone przez siebie ilości licencji na ,,swoje wody'' osobom z poza danego okręgu .

Zmniejszenie limitów ilościowych oraz zawężenie dolnych i górnych wymiarów nic nie pomoże. Wszystko i tak zależy od kultury łowienia naszych wędkarzy.

Są tacy co nie biorą złowionych ryb , lub biorą je bardzo rzadko i są tacy co biorą wszysko bez względu na wymiar i ilość . Żeby temu zapobiec trzeba by było zaostrzyć kary za nie przestrzeganie limitów i okresów ochronnych- ale kto to będzie robił ?

Ja jestem absolutnie na TAK za możliwością dodatkowej opłaty za zezwolenie krajowe , a jeśli grupa osób chce mieć własne wody to trzeba sobie takie kupić lub wydzierżawić .

Pozdrawiam wszystkich rozsądnych wędkarzy

Mam nadzieję że do tego nie dojdzie bo wtedy wody trafią w łapy OM a to dno i 3 metry mułu :angry: .

Bardzo mało prawdopodobne, na razie mają dwóch innych do restrukturyzacji/reanimacji. Kolejny w tym czasie nie wchodziłby w grę, Co za dużo to nie zdrowo.

Edytowane przez vako

W ramach dłubania widelcem w murze z betonu, na dzisiejszym Walnym w moim kole udało się przeforsować prawie jednogłośnie kilka ciekawych wniosków do OM i ZG PZW - nie wdając się w szczegóły - przy pełnym poparciu zebranych skierowano wnioski min. o:

- w związku z wolą zdecydowanej większości członków kół należacych do OM wnioskuje się o wznowienie rozmów dot. porozumień (ze szczególnym uwzględnieniem OC) 

- w ramach kopiowania pozytywnych wzorców z innych okręgów zawnioskowano do OM o wprowadzenie górnych wymiarów ochronnych ryb drapieżnych

- poparto inicjatywę WŚ dotyczącą zaprzestania odłowów sieciowych, wskazano zainteresowanym członkom koła możliwe sposoby indywidualnego wsparcia petycji.

Może będzie to kropla w morzu, ale lepiej drążyc takimi kroplami, niż siedzieć i narzekać ;)  :D

Edytowane przez olo86
  • Like 7

bartsiedlce czyżby to początek końca:

http://www.pzw.org.pl/pliki/prezentacje/46/cms/szablony/14297/pliki/komunikat25.pdf

Żeby było jasne, oczywiście nie życzę tobie tego

PS. Bardzo ciekawa lektura:

http://www.pzw.org.pl/siedlce/cms/14297/z_prac_zarzadu

Zdecydowanie nie koniec, to tylko niezbędna asekuracja.  ;)  Nie będę wdawał się w szczegóły, ale zarządzanie większą organizacją wymaga planowania, a zdecydowanie łatwiej jest zwiększyć planowane wydatki niż je ograniczać z powodu nadmiernego optymizmu. 

Jeśli chodzi o lekturę, zdaniem całego Zarządu Okręgu, nie należy ukrywać podejmowanych decyzji, to upraszcza kontakt z wędkarzami.

Jeśli chodzi o lekturę, zdaniem całego Zarządu Okręgu, nie należy ukrywać podejmowanych decyzji, to upraszcza kontakt z wędkarzami.

No właśnie lekturą byłem zdziwiony :o jak to tak jawnie można podawać o czym się rozmawiało "na zarządzie" :rolleyes: . To ja od ładnych kilku lat nie mogę się doczekać na odpowiedź z OM a w OS szast-prast i już :rolleyes: .