Skocz do zawartości

Okręg Mazowiecki - porozumienia

wsumierybak

Rekomendowane odpowiedzi

Pełne składki pod tym linkiem.

http://ompzw.pl/modulesData/files/4231_uchway_2016_75vcueg0.pdf

Mimo wniosków wielu kół z zeszłego roku (w tym moje) wędkarze zostali zignorowani i wszelkie wnioski o przystąpienie do rozmów o wzajemne porozumienia odrzucono.

Z ciekawostek: Na rzece Rządzy obowiązuje stosowanie haków bezzadziorowych i podbieraka.

U mnie rachunek jest prosty byłem na rybach:

Okręg Mazowiecki : 40 wyjść

Okręg Siedlecki : 21 wyjść

przy czym w okręgu siedleckim złowiłem pewnie 2 razy więcej ryb (głównie łowiąc nad Bugiem )...

Edytowane przez Qcyk

Okręg Mazowiecki : 40 wyjść

Okręg Siedlecki : 21 wyjść

Ja płacę OS i mam :

Biała Podlaska : 35 wyjść

Mazowsze : 5 wyjść

i ani tu ani tu w tym roku żadnej zabranej ryby.

Ale żeby łowić w Wiśle do której mam rzut kamieniem muszę okręgówkę wykupić, a że pójdę 5x i g.... złowię to trudno.

Zapraszam wszystkich, ale proszę czytać zezwolenia na rok 2016. Dotychczas obowiązujące "górne " wymiary ochronne zostały obostrzone (szczupak - 90 max, sandacz - 80 max). Dodatkowo udało mi się przekonać Zarząd do uchwalenia zakazu połowu na sztuczne przynęty o długości większej niż 5 cm oraz na żywca i martwe ryby w okresie 1 stycznia - 30 kwietnia. Zmieniły się również regulaminy małych łowisk, sporo nowych ograniczeń, w tym limitów ilościowych i "górnych" wymiarów dla różnych gatunków. 

• Like 12

A ja zapraszam chętnych do OC, chociażby po składki członkowskie, no i na Wkrę. #bartsiedlce, ten "górny wymiar sztucznej przynęty" to dobry krok, u nas w ciechanowskiem sprawdza się od roku, a na Zalewie Nowomiejskim już od kilku lat. Tak samo jak górne wymiary szczupaka, sandacza 80 cm, jazia, klenia i okonia... Ponadto od nowego roku w OC limit szczupak/sandacz łącznie 1 szt / doba, brzana 1 szt. i 50 - 65 cm itp.

Co do kondycji finansowej, zarybieniowej, ochrony wód w OC - spokojnie dajemy radę :) Niestety, nasza propozycja porozumienia z OM została, że tak powiem, pominięta... :(   Quo Vadis PZW?

Pzdr

• Like 1

Osobiście zapraszam do OS. Jestem tam od zawsze. Jeden z najlepiej zarządzanych okręgów. Zarządzają wędkarze z wizją, a nie dziadki mające ochotę na kasę. Od dawna brak rybaków i mapa porozumień prawie na całą Polskę wschodnią. Jak się chce przysłużyć wodom i wędkarzom to można.

Z TEGO MIEJSCA CHCIAŁBYM PRZY OKAZJI WŁODARZOM NASZYCH WÓD PODZIĘKOWAĆ I POGRATULOWAĆ ŚWIETNEJ POSTAWY!!! Tak trzymać!!!

• Like 1

Darek ja mówię o złowionych rybach nie zabranych z łowiska. Bo u mnie zabieranie ryb nie wchodzi w grę :)

Domyślam się. U mnie wchodzi ale przy dosyć restrykcyjnym regulaminie własnym a to co się przyczepiło nie spełniało wymogów tego regulaminu.

A co stoi na przeszkodzie dla porozumienia OC z OS?

Też się zastanawiam. Ale chyba OC ma w najbliższej okolicy dla wędkarzy z OS do zaoferowania tylko Wkrę a OS ma kawałek Bugu I Liwiec. Dla jednych i drugich to jednak kawałek drogi i może woda mniej atrakcyjna niż Wisła czy Narew w OM. Ja kolejny rok będę w OS i pewnie okręgówkę w OM będę musiał wykupić.

W nowym sezonie chcę łowić w OM łącznie z wodami górskimi . Chciałbym też móc połowić na Wkrze i Liwcu :)  . Ile będzie kosztować taka fanaberia i jak to przeprowadzić logistycznie?

Za 60/80zł można kupić naklejki do legitymacji studenckiej, wtedy masz zniżki 50% hehehe :).

W moim przypadku , to można zacząć myśleć o zniżkach dla emerytów- rencistów :D .

• Like 1

Panowie, czy ktoś z Was, kto pracuje w Warszawie, a mieszka w Siedlcach, lub na odwrót jest w stanie opłacić moją kartę wędkarską? 

Niestety, ale w Siedlcach nie będę wcześniej niż 27 grudnia (nie jestem czasowy w chwili obecnej). Na początku roku szykuje mi się kilkudniowy wypad na trocie, dlatego też muszę mieć chwilę czasu aby załatwić formalności związane z okręgiem toruńskim :)