Skocz do zawartości

Okręg Mazowiecki - porozumienia

wsumierybak

Rekomendowane odpowiedzi

Nie podpisali porozumień, to gdzieś kasę muszą odkuć.

Pewnie wychodzą z założenia, że wędkarz z łódką to bogaty gość. Takie to Panie  współczesne Janosiki z Twardej " Zaj..ć bogatemu i przekazać sobie " ;)

siema Endrju - weekend nam nie wypalił co ? ;-)

ale chyba jakieś zakończenie sezonu jeszcze nam się uda zaplanować ...

ja bym wolał dopłacić i 50 zł żeby tylko widzieć że:

- zarybia się skutecznie

- pilnuje się skutecznie

siema Endrju - weekend nam nie wypalił co ? ;-)

ale chyba jakieś zakończenie sezonu jeszcze nam się uda zaplanować ...

ja bym wolał dopłacić i 50 zł żeby tylko widzieć że:

- zarybia się skutecznie

- pilnuje się skutecznie

A bez dopłaty widać, że kłusuje się też skutecznie :D  gdyby ostatnio nas nie było na Rytelach to szczupłego 43 cm. naciągneli by na wymiar.

• Like 1

Fajna kasa za metodę połowu. 250zł niech opłaci 200 osób to kasa już wpada fajna. Nie ma wyboru, trzeba będzie zapłacić. Szkoda tylko, że nie dali jakiegoś limitu ilościowego na drapieżniki bo wtedy by było widać, że dbają o ryby ale nie ma co narzekać, dobrze że nie zakazali całkowicie. ;-)

Spokojnie jeszcze kilka lat i będzie zakaz całkowity. Patrząc po presji na te metodę i mentalności większości obstawiam 3 lata. Ryb nie będzie i troli tak samo. Zostanie Bałtyk Troli.

Nie zakażą, za dużo kasy im jak to określiłeś z troli wpada, a presja na pewno jest większa niż kilka lat temu, ale żeby była jakaś straszna to przesada i myślę że będzie spadała bo trolling to droga metoda, a jak się przestanie łowić to wielu się odbije. 

Otóż to, proste, jak Heniek przez miesiąc nie złowi suma i opłata się nie zwróci to se robaków nakopie. Już gdzieś to pisałem że na to ile ryb można zabrać dziennie z łowiska opłaty są skandalicznie niskie, więc dobrze że idą w górę, choć lepiej by było gdyby opłata wynosiła 0 i byłby nakaz wypuszczana wszystkich ryb, ale tego pewnie nigdy się nie doczekamy.

• Like 4

Rozumiem, że ostatnie porozumienie z Okręgiem Ciechanowskim na 2015 przeszło do historii? Zero info na ten temat.

Raczej nie dlatego że podpisywane na 2014 przewidywało też na 15 i 16 ale z tego co słyszałem z większymi dopłatami ze strony OC.

Pytanie czy OC będzie w stanie zapłacić? Ktoś napisał że dzieki opłacie za trolling wzrosną kontrolę :rolleyes: realizmu trochę.

Jeśli załóżmy jest 8 czy 10 strażników to tylu będzie i nawet jedna złotówka na ten cel nie pójdzie. Sądzę że jest to spowodowane tym że ilość wędkarzy w OM zapewne się zmniejszyła właśnie przez brak porozumień. Na portalu ZG rzecznik odpowiedział że wzrosła o 1000. Nie pamiętam ilu było w przejętym płocko/wlocławskim ale coś mi się zdaje że ok. 5000 więc przejmując taki okręg chyba powinna wzrosnąć o właśnie tylu a nie o 1000. Mam kilku znajomych którzy przenieśli się do siedleckiego czy radomskiego właśnie przez brak porozumień.

Z tego, co mi wiadomo, to właśnie tak jest, jak Darku napisałeś.

U nas wędkarze śmieją się, że gdyby OM podpisał porozumienie z Siedlcami, to nie miałby wzrostu wobec roku 2013 w ogóle (straciliśmy 1000 członków).  ;)

Nie wiem, czy to prawda, ale usłyszałem, że Ciechanów ma zapłacić za porozumienie 180 tys. plus VAT.  :wacko:  Kolejna plotka, która do mnie dotarła - Ciechanów rozważa połączenie z innym okręgiem, ale nie z OM.  :rolleyes:

Ciekawe co grudzień przyniesie w tym temacie.  :ph34r:

Z tego, co mi wiadomo, to właśnie tak jest, jak Darku napisałeś.

U nas wędkarze śmieją się, że gdyby OM podpisał porozumienie z Siedlcami, to nie miałby wzrostu wobec roku 2013 w ogóle (straciliśmy 1000 członków).  ;)

Nie wiem, czy to prawda, ale usłyszałem, że Ciechanów ma zapłacić za porozumienie 180 tys. plus VAT.  :wacko:  Kolejna plotka, która do mnie dotarła - Ciechanów rozważa połączenie z innym okręgiem, ale nie z OM.  :rolleyes:

Ciekawe co grudzień przyniesie w tym temacie.  :ph34r:

Może zamiast powtarzać plotki zadzwoniłbyś Bartku do Okręgu Ciechanowskiego i dowiedział się u źródła?Życzliwi ludzie tam pracują i myślę,że nie odmówią udzielenia informacji.

• Like 1

Po co Ciechanów miałby się łączyć z innym okręgiem? Budżet się spokojnie domyka, ryb w wodach jest coraz więcej. 

Jeśli ten trend się utrzyma to żadne porozumienia nie będą potrzebne i ludzie z innych okręgów sami chętnie wykupią składki w OC.

Ba, sam bym wykupił ale wtedy nie mogę łowić na Bugu w górę od ujścia Nurca czy radomskiej Wiśle. A porozumienie jest konieczne żeby wędkarze z Pułtuska mogli łowić na Narwi.

Po co Ciechanów miałby się łączyć z innym okręgiem? Budżet się spokojnie domyka, ryb w wodach jest coraz więcej. 

Jeśli ten trend się utrzyma to żadne porozumienia nie będą potrzebne i ludzie z innych okręgów sami chętnie wykupią składki w OC.

Słusznie. No, ale jak ma OC dopłacać podobno 180.000 + Vat za możliwość połowu na mazowieckiej Narwi, a OM 0 zł + Vat za możliwość połowu na wszystkich ogólnodostępnych wodach Ciechanowskiego, np. na Wkrze w rejonie Pomiechówka, to jak to nazwać inaczej, jak nie próbą robienia kogoś w hu...steczkę. Oj, ktoś tu się zapędza w tej swoistej hegemonii...

Słusznie. No, ale jak ma OC dopłacać podobno 180.000 + Vat za możliwość połowu na mazowieckiej Narwi, a OM 0 zł + Vat za możliwość połowu na wszystkich ogólnodostępnych wodach Ciechanowskiego, np. na Wkrze w rejonie Pomiechówka, to jak to nazwać inaczej, jak nie próbą robienia kogoś w hu...steczkę. Oj, ktoś tu się zapędza w tej swoistej hegemonii...

Dlatego może warto zrezygnować z takiego "porozumienia" ?

Danielu, problem OC jest taki, że prawie nie mają wód. Może właśnie dlatego budżet bez problemu domyka się. Obawiam się, że bez porozumienia z OM stracą wielu wędkarzy, podobnie jak Siedlce. Siedziba OC mieści się nad Narwią, którą nie gospodarują.

Piotrze, nowy wódz zrobił sporo dobrego, ale nie stał się figurantem w rękach okręgów "wiodących", jak mieli nadzieję wybierający go. Niestety decyzje podejmuje ZG, a nie Prezes, choć ma na nie wpływ. Na posiedzeniach Prezydium i Zarządu starcia są na porządku dziennym. Jedno, co udało się zablokować, to systemową likwidację małych okręgów i jest to zasługa nowego wodza.

• Like 1