Skocz do zawartości

Kołowrotek Shimano z hamulcem walki

pisarz

Rekomendowane odpowiedzi

Rewelacyjne kołowrotki!

Sam posiadam i łowię na super x oraz xtr -y.

Hamulec walki to dodatkowy i bardzo przydatny atut tych kołowrotków.Regularnie serwisowane służą już kilka latek;-)

Polecam.

a ja na swoje już nie łowię...przeleżały tyle to i jakoś szkoda wyciągać....  ;)

• Like 1

I ja dołożę cegłę do ogółu...

Sam łowię na kołowrotki Shimano z Drag-iem i tylko na nie.

Spisują się rewelacyjnie.

Nie zamienie ich na żadne inne.

Czarnuchy stały się już legendą, o której wiele dobrego można poczytać.

Jak nadmienił kolega Andrzej- @LOBO47, warto celować w modele od Super X-a w górę.

Tam już jest, w przeciwiństwie do starszych modeli, precyzyjniejszy hamulec- 2x więcej podkładek, ułożyskowana rolka, oporówka, no i praca którą można porównywać do modeli o kilka oczek wyższych.

Mimo opinii, że hamulec jest słaby, bo ma małe podkładki, przy dobrym obsługiwaniu i należytym serwisie, ogarnie każdego Drapieżnika naszych wód. Nawet pokuszę się o stwierdzenie, że i Suma ogarnie.

Wszystko zależy od warunków panujących nad wodą, szczęścia, umiejętności...

Hamulec w tych konstrukcjach jest naprawdę trwały, bardzo precyzyjny, nie zakleszczający się.

Pod niebiosa wychwalam Drag-a w krytycznych momentach holu, zazwyczaj końcówka, ale nie rzadko na początku.

Kwestia ,,ogarnięcia tej wajchy", przyzwyczajenia się do tego, że jest i do czegoś służy  ;).

Podczas holu osobiście w ogóle nie używam zasadniczego hamulca- ,,bawię" się jedynie Drag-iem. 

Jeśli dotychczas łowiłeś na kołowrotki z przednim hamulcem i zakupisz takiego z hamulcem walki, możesz z początku przygód nad wodą, mieć pewne trudności z przyzwyczajeniem się do tylnego hamulca.

Ale to tylko moja opinia...  ;)

• Like 3

Sam łowię na kołowrotki Shimano z Drag-iem i tylko na nie.

Spisują się rewelacyjnie.

Nie zamienie ich na żadne inne.

...

Pod niebiosa wychwalam Drag-a w krytycznych momentach holu, zazwyczaj końcówka, ale nie rzadko na początku.

Podczas holu osobiście w ogóle nie używam zasadniczego hamulca- ,,bawię" się jedynie Drag-iem. 

Zabrzmiało torchę jak teksy w katalogu Dragona... zwłaszcza "Nie zamienie ich na żadne inne" :)

Dobra to ja mam pytanie.

Piszesz, że się bawisz tym hamulcem... jak sie bawisz? Jak masz ustawiony hamulec podstawowy - na beton i popuszczasz czy lekko i podczas holu zwiększasz siłę hamowania?

Mam kołowortki z przednim jak i tylnym hamulcem i po ustawieinu podstawowego hamulca nie dotykam go do końca holu. W ogóle nie dotykam hamulca po jego ustawieniu. Hamulec ustawiam tak, żeby ciągnąca ryba nie zerwała linki lub złamała kija i do niczego innego mi nie służy.

Czy użytkownicy hamulca walki mogą mi powiedzieć w jakich sytuacjach go używają?

Benek powiem tak... Łowisz sandacza... hamulec do kręcony do zacięcia -zacinasz i siedzi wtedy reguluje dragiem juz zabawę ...tylko to samo można zrobić zwykłym hamulcem :] miałem kołowrotki z dragiem... no cóż tez myślałem ze nie zamienię.... a teraz mam same przedniohamulcowe i bez draga. Taki bajer

Nikogo nie cytowałem, to moja osobista opinia... :)

Hamulec podstawowy mam ustawiony tak jak napisałeś, by przeciwnik nie zerwał linki lub nie złamał kija. Też go w ogóle nie dotykam podczas holu. 

A Drag przydaje mi się w końcówce holu, popuszczam go całkowice gdy rybka jest blisko. 

Może jeszcze jej przyjść do głowy ucieczka ( częsty manewr Kleni) więc lepiej jak wysnuje trochę linki jak miałaby przy szkodliwym kącie między linką a kijem, złamać go.

Edytowane przez Arek X
  • Like 1

No i git :)...

Wychodzi na to, że ja jednak ustawiam podstawowy hamulec NIE na beton dlatego nie korzystam z dobrodziejstw, które otrzymujemy wraz z hamulcem walki.

Tomasz, w sumie masz rację.. przyjęło się, że u sandacza to  hamulec jest na beton, ale tak naprawdę nie wiemy co się uwiesi na końcu.. i chyba łatwiej wtedy h. walki odpuścic niż majstrować przy szpuli, zwłaszcza podczas spotkania z wąsem. Oczywiście to moje teoretyczne rozważania bo nigdy nie łowiłem w ten sposób.

Arku to co napisałeś o kleniach to dla mnie ciekawostka, bo jak mam je pod nogami to one są już gotowe do podebrania... może inaczej je holujemy? Ja daję im się wyszaleć na długiej lince.

Tomku, oczywiście, że przeciwnika okiełznać można hamulcem bez Drag-a czy przednim.

Tyle, że ja, zapewne jak każdy, oprócz walorów użytkowych, biore pod uwagę takie aspekty jak design, kształt.

A w przypadku tych maszynek które posiadam- kultowość i prostote z jakością wykonania.

Poprostu mi się podobają wizualnie i mechanicznie.

Co do zachowania Klenie przy końcówce holu to nie rzadko dawały dyla jak tylko mnie ujrzały- moźe to śmieszne, ale prawdziwe.

• Like 2

Drag jest świetna sprawą przy połowie boleni i okoni. Nie trzeba używać w ogóle hamulca głównego,

który ustawiasz raz w pozycji w której swobodnie ''odda'' żyłkę przy zacięciu.

Przy dzikich zrywach boleni kontrolujesz i ,,wygaszasz,, jego każdy odjazd jednym palcem :) a zwłaszcza

przy ''strzale'' pod nogami! :P... jeśli masz coś słabego w swoim zestawie (żyłka .kotwy, agrafka,

kółka łącznikowe czy źle ustawiony właśnie hamulec ) taki +70 potrafi b.szybko to ,,przetestować,,

i wtedy można ratować się błyskawicznie dragiem - jednym palcem! :D

Okonie jak łowię na obrotówki to praktycznie ich nie zacinam ze względu na ich ''kruchy'' pysk.

Hamulec ustawiony na ''lekko'' ...holowanie już tylko pod kontrolą draga! ;)

• Like 1

Ciekawe rzeczy piszecie. Wychodzi jak zwykle :) jeden woli brunetki, a inny blondynki i każdy jest zadowolony i w zasadzie o to chodzi.... z drugiej strony autor tematu będzie miał mętlik w głowie :) bo nie będzie wiedział co wybrać... zresztą tak się dzieje nie pierwszy i nie ostatni raz i to nie tylko na tym forum :).

• Like 5

Od siebie dodam, że nie tylko klenie lubią dać dyla pod koniec holu, pstrągi też to robią. I chyba z większą mocą.

A przy łowieniu na plecionkę i na dżigi (1-3 g), gdy często ryba jest zahaczona "za skórkę na nosie" dragiem luzuję wcześniejsze ustawienie hamulca. Żyłka potrafi jeszcze trochę pomóc, pletka nie wybacza wtedy zbyt siłowego holu.

• Like 3

• 2 lata później...

Witam.

Od jakiegos czasu nosze sie z zmiarem kupna kręciola z tym wlasnie hamulcem...mam jeden - Jakiś tam staruszek shimano sedona (własnie z hamulcem walki) I do tej pory -od ok 10 lat nawet nie byl rozkręcany smarowany itp ,i pracuję lepiej niz noweczki ze sklepu. Ale do sedna , jaki kołowrotek możecie polecić z takim wlasnie hamulcem . Wiem,że to rozwiązanie z przed wielu wielu lat ...ale czy koledzy używacie tych kolowrotków do spina ? Jeśli tak to jakiego rodzaju itp. Bardzo jestem ciekaw waszych wrażeń odnosnie używania tych kręciolków ...

Będe bardzo wdzięczny za wszelkie info ....

Jeśli temat był prosze o przerzucenie do odpowiedniego wątku.

Pozdrawiam Paweł

Edytowane przez "Paweł"

Witam.

Od jakiegos czasu nosze sie z zmiarem kupna kręciola z tym wlasnie hamulcem...mam jeden - Jakiś tam staruszek shimano sedona (własnie z hamulcem walki) I do tej pory -od ok 10 lat nawet nie byl rozkręcany smarowany itp ,i pracuję lepiej niz noweczki ze sklepu. Ale do sedna , jaki kołowrotek możecie polecić z takim wlasnie hamulcem . Wiem,że to rozwiązanie z przed wielu wielu lat ...ale czy koledzy używacie tych kolowrotków do spina ? Jeśli tak to jakiego rodzaju itp. Bardzo jestem ciekaw waszych wrażeń odnosnie używania tych kręciolków ...

Będe bardzo wdzięczny za wszelkie info ....

Jeśli temat był prosze o przerzucenie do odpowiedniego wątku.

Pozdrawiam Paweł

Używam i zdecydowanie polecam! Model Twin Power XTR mimo upływu lat jest ciągle jednym z moich ulubionych kołowrotków!

Jeśli ktoś szuka czegoś z tylnym hamulcem to zdecydowanie powinien rozejrzeć się za Aspire RA. Wg to najlepszy młynek z tylnym hamulcem. Przerobiłem  kilka TP i XTR przy nim wysiada. Ciężko go obecnie zdobyć w stanie sklepowym.

Chociaż jak ktoś poszuka, to znajdzie:

http://www.szczupak.pl/shimano-aspire-ra-i1140.html

Edytowane przez vako

Również większość mojego czasu nad wodą spędzam z twinkiem xtr. Kręci tak jakby korbka z rotorem były połączone magią, nie wierzę że tam w środku może być jakiś inny mechanizm. A sam hamulec walki jest wg mnie o wiele wygodniejszy od nerwowego kręcenia pokręcajka z przodu w sytuacjach "kryzysowych".

• Like 2

W sumie moim zamysłem było wysłuchanie Waszego zdania na ich temat - wiem,że konstrukcję już leciwe ,ale mi ten hamulec w sedonie -naprawdę kilka razy dupe uratował :) Dlatego ,też rozglądam się za czymś w tym stylu :)

A może przeczyta  ten post ktoś z Wawy - ew okolic i dał by chwilkę nim pokręcić  ?:) Chętnie bym z bliska obejrzał XTr-a

Edytowane przez "Paweł"

W sumie moim zamysłem było wysłuchanie Waszego zdania na ich temat - wiem,że konstrukcję już leciwe ,ale mi ten hamulec w sedonie -naprawdę kilka razy dupe uratował :) Dlatego ,też rozglądam się za czymś w tym stylu :)

A może przeczyta  ten post ktoś z Wawy - ew okolic i dał by chwilkę nim pokręcić  ? :) Chętnie bym z bliska obejrzał XTr-a

To jest jakby klon czarnucha tylko w innym kolorze i korba jest pojedyncza. Ja do swojego zaanektowałem pojedynczą korbę od shimano seido 4000.

• Like 1