Skocz do zawartości

Kołowrotek Shimano z hamulcem walki

pisarz

Rekomendowane odpowiedzi

Dawno temu sie zakochalem w tych kolowrotkach. Pomimo posiadania lepszych twin power i certate te sa nadal w moich zbiorach.

Jak mozna stuningowac stradic gtm w rozmiarze 1000?

Chodzi mi o dolozenie lozysk tak aby polepszyc prace. Pytam w tym watku bo kolega Jozi ma mega doswiadczenie z stradic I twin power xtr...

Sent from my K6000 Pro using Tapatalk

Dawno temu sie zakochalem w tych kolowrotkach. Pomimo posiadania lepszych twin power i certate te sa nadal w moich zbiorach.

Jak mozna stuningowac stradic gtm w rozmiarze 1000?

Chodzi mi o dolozenie lozysk tak aby polepszyc prace. Pytam w tym watku bo kolega Jozi ma mega doswiadczenie z stradic I twin power xtr...

Stradica "kurdupelka" już raczej nie poprawisz łożyskami. Pod pinion można dołożyć łożysko, ale dopiero od rozmiaru 3000 w górę. Pod worm-shaft podobnie, straszna kombinacja - chociaż ja takiego mam, poprawionego - wielkość 3000,  przez Łukasza (vel. Kombajnista z PGR-u, vel Profil_Nieaktywny).

W GTMie "kapsel" z którego wychodzi kabłąk z rolki jest chyba plastikowy, ewentualnie można poszukać cały kabłąk z rolką od stradic X, gdzie był/jest metalowy.

No i zamiast tej popapranej podwójnej korbki (to moje zdanie, po prostu nie lubię tych podwójnych korbek), można założyć od twin powera XTR - ta ma dwa łożyska.

W sumie moim zamysłem było wysłuchanie Waszego zdania na ich temat - wiem,że konstrukcję już leciwe ,ale mi ten hamulec w sedonie -naprawdę kilka razy dupe uratował :) Dlatego ,też rozglądam się za czymś w tym stylu :)

A może przeczyta  ten post ktoś z Wawy - ew okolic i dał by chwilkę nim pokręcić  ? :) Chętnie bym z bliska obejrzał XTr-a

Mam m.in. dwie sedony 1000, ale poprawione. Dołożyłem po dwa łożyska na koło z każdej strony i założone korbki od twin powera. Śmigają aż miło. Korbka obraca się pod swoim ciężarem.

Po pokręceniu twinkiem, obawiam się, że tu zacytuję kumpla: lubiłbyś taki (kołowrotek) mieć. :D

A wiem o czym piszę, bo mam teraz na stanie, poza sedonkami: 2x TP XTR 1000, biomaster XTL 1000, super aero GT 1000, super X aero GT 2500, TP XTR 2500, stradic "super hiper" 3000.

Ja poluje juz od dlugiego czasu na xtr w rozmiarze 1000 w stanie idealnym lub bardzo dobrym. Wczoraj wpadlem do klubu wedkarskiego i rozmawialem z jednym kolesiem na ten temat. I sprzedal mi prawie nowke sztuke stradic 1000 gtm, uzywana sporadycznie do match'a. Wyglada jak nowka a kreci bjecznie. Wiadomo ze po wymianie smaru na nowy bedzie jeszcze lepiej.

A wspomnialem o dodaniu lozysk bo skojrzylem jednego kolege z tematu ze kiedys pisal o takich modyfikacjach. Wiem ze gdzies to jest na forum ale za diabla nie moglem znalezc[emoji35]

Edytowane przez mathew.stepnicki

A Biomaster LS ?

Też zacna maszynka, miałem kiedyś na serwisie, nawet krążyło mi po głowie kupno ale odpuściłem, bo za dużo tego by było.

O ile dobrze kojarzę to do stradica dołożyć należy łożysko na przeciwną stronę koła napędowego ( chyba tam jest ślizg teflonowy).

Ostatnio miałem na serwisie super x 1000, jak mu dołożyłem łożysko, bo ślizg był okrutnie wypracowany to w maszynkę wstąpił jakby nowy duch kultury pracy.Stał się bardziej sztywny napęd, zdecydowanie poprawiła się jego praca (lekkość kręcenia, bardziej cichy napęd).

Łożysko 7x11x3 "wchodzi" w miejsce ślizgu.

Edytowane przez Jozi

Ja poluje juz od dlugiego czasu na xtr w rozmiarze 1000 w stanie idealnym lub bardzo dobrym. Wczoraj wpadlem do klubu wedkarskiego i rozmawialem z jednym kolesiem na ten temat. I sprzedal mi prawie nowke sztuke stradic 1000 gtm, uzywana sporadycznie do match'a. Wyglada jak nowka a kreci bjecznie. Wiadomo ze po wymianie smaru na nowy bedzie jeszcze lepiej.

A wspomnialem o dodaniu lozysk bo skojrzylem jednego kolege z tematu ze kiedys pisal o takich modyfikacjach. Wiem ze gdzies to jest na forum ale za diabla nie moglem znalezc[emoji35]

Mam superx 1000 i Pan Józef Leśniak dwie tuleje wymienił mi na dwa łożyska.Też był w stanie gablotowym ! i puki nie miał wyrobionych gniazd to jak najbardziej warto było go tuningować.

Może w stradicu jest podobnie ? . 

Edytowane przez M a r a s

Bez zbędnych masturbacji da się koło podeprzeć na 2 łożyskach, pinion na dole w większych rozmiarach również, jeśli chodzi o worma to tu już trzeba wiercić obudowę ale nie jest to skomplikowane i bez pośpiechu na spokojnie da się to zrobić jeśli ktoś bardzo chce :) korby można też dopasować od różnych innych przetykanych shimano , do wyboru do koloru , z mojej strony polecam zajrzeć do hamulca i w mocniej wyciuranych maszynach wymienić podkładki na nowe dbając jednoczesnie o ich odpowiednie nasmarowanie , często spotykam się z wytartymi przekladkami i zardzewialymi blaszkami pomiędzy, ale to nie z racji wady :) tylko wieku , wymiana i dorobienie tych podkładek jest dziecinnie prosta, a same metalowe warto wyczyścić z rdzy, napewno hamulec zyska na precyzji i mocy

Posiadam TP xtr,super x,biomistrza Ls- piękne maszynki,pięknie kręcą,bardzo solidne i trwałe,lecz do spiningu nie polecam-kilka sezonów intensywnego spiningowania i  mamy klekoty. Przy każdym  podbiciu z korby, czuć mechanizm,ewent.siłowy hol bardzo nie wskazany.Dodam,że wszystkie posiadane kołowrotki są nowe lub w idealnym bdb stanie.Do spiningowania polecam inne maszynki ale to już inny dział etc.

• 1 rok później...

Mam takie pytanie :D ... Na allegro, olx, a na giełdzie jerkbaita to już w ogóle nie widać ofert sprzedaży Shimano TP XTR (3000 i 4000), innych generacji TP jest zawsze opór a tego jednego jakoś tak mało. Czy ten kołowrotek jest tak dobry, że ludzie się go nie pozbywają, a jak już to wystawiają w okolicach 1000 zł?

PS. Nie pytam o modele mniejsze niż 3000.

Ja już przerabiałem pancerne shimano z tamtych lat...  i wszystkie lądowały na sprzedaż. Może mechanizmy faktycznie były mocne ale za to dostawały zawsze po dupie inne podzespoły. Takie jak mechanizm kabłąka,luzy na korbie potężne czy na knobach.Dla tego osobiście poszedłem z duchem czasu.Jak się popsuje wymienię i tyle. Jak mam wydać takie pieniądze czyli do 1000zł to żart...i gra na sentymentach.

Mam takie pytanie biggrin.png ... Na allegro, olx, a na giełdzie jerkbaita to już w ogóle nie widać ofert sprzedaży Shimano TP XTR (3000 i 4000), innych generacji TP jest zawsze opór a tego jednego jakoś tak mało. Czy ten kołowrotek jest tak dobry, że ludzie się go nie pozbywają, a jak już to wystawiają w okolicach 1000 zł?

PS. Nie pytam o modele mniejsze niż 3000.

Może chodzi i o to, że XTR-y były ostatnim wypustem made in Japan?