Skocz do zawartości
  • 0

Silnik zaburtowy - gniazdo ładowania

sucks_one

Pytanie

Witajcie,

Nosze się z zamiarem wyprowadzenia z silnika przewodów do ładowania akumulatora.

Dwa kable, masowy i "+" wyprowadzę z kostek i chciałbym je zakończyć jakimś rozsądnym gniazdem w silniku tak abym dodatkowym kablem z wtyczkami łączył bez problemów silnik z aku. Jak macie w swoich silnikach to rozwiązane ?

Tomek

Edytowane przez sucks_one

• Odpowiedzi 51
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy dla tego pytania

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Weź multimetr za 20zł, ustaw napięcie stałe 20V i sprawdź czy coś pokaże. Jeśli nie to zmień na przemienny. Chociaż jeśli masz start z rozrusznika to zapewne masz też regulator.

Bezpiecznik powinien być pomiędzy regulatorem, a akumulatorem i między akumulatorem a elektrykiem.

• 0

Chłopaki potrzebuje pomocy. Trochę doczepie się do tematu. Mam silnik z rozrusznikiem, wyprowadzone kable i akumulatorek od skutera aby rozrusznik chodził. Chciałbym zamienić akumulator na większy oko 70 ah i do tego silnik elektryczny, silnik będzie służył do korekcji dryfu itp, także długiego pływania nie planuje na nim. Podpowie ktoś jak powinien wyglądać cały układ? Czy istnieje możliwość spalenia elektryka przez napięcie ze spaliny? Jakie bezpiecznik? Gdzie je umiejscowić? Może jakiś regulator napięcia?

Zależy czy silnik oprócz rozrusznika ma szarpankę do odpalania ...bo jeżeli nie to trzeba zrobić instalację zabezpieczoną przed całkowitym rozładowaniem akumulatora przez elektryka ...na zapych ciężko się odpala :)

• 0

Powiedz mi po wuj Ci taki układ. Plywasz na spalinie, a korekty robisz elektrykiem na aku naładowanym w domu. Uzasadnij dlaczego akurat chcesz ladować akumulator ze spaliny? Bo nie wiem czy wiesz ale aku 70Ah bedziesz ladował z 6-8h

Edytowane przez crizz100

• 0

Jak już ma ładowanie, to może wykorzystać do podładowania aku przy podpływaniu. Poza tym nie wiadomo jaki silnik. Z 20hp jest już 12A. Piechotą nie chodzi.

Elektryk podpinasz tak samo jak spalinę. Możesz pod te same zaciski co ładowanie.

• 0

Bezpiecznik do ładowania i do rozrusznika powinien być opisany w instrukcji spaliny. Do elektryka w instrukcji elektryka.

Myślę że do ładowania wystarczy 15A i będzie to z zapasem. Rozrusznik może pociągnąć kilkadziesiąt A. Elektryk z tego co czytałem na forum bierze ok 50A czyli bezpiecznik. Minimum 60.

Jeśli silnik niema szarpaka to trzeba zamontować choćby ostrzeżenie o rozładowaniu.

Crizz100, a co z kilkudniowymi wypadami?

Wysłane z mojego Transformer TF101 przy użyciu Tapatalka

• 0

Taki układ potrzebny mi po to, że do korekcji dryfu nie potrzeba mi chodzić codziennie i ładować akumulator w domu, no i skoro i tak potrzeba mi aku do rozrusznika to chciałem wymienić na większy bo po co wozić dwa ze sobą? Do tego jak już jest ładowanie to warto je wykorzystać ;) Pozostaje jeszcze aspekt zasiadek na kilka dni i spływów, planuje takie po 50 km w tym roku. No jeżeli nie da rady albo będzie dużo zachodu z tym to będę musiał jakoś sobie poradzić i ładować, ale widzę że temat się klaruje.

Szarpankę mam więc ostrzeganie nie będzie potrzebne, to jest silnik 15 km. A jakieś konkretne modele bezpieczników dostępne na allegro czy coś możecie polecić?

Edytowane przez Lucas

• 0

Możesz kupić dedykowane rozwiązanie, np. takie:

http://www.sonarsklep.pl/bezpiecznik-automatyczny-do-silnikow-elektrycznych-60a-p-328.html

Albo nie dedykowane a również spełni zadanie i będzie kilkukrotnie tańsze (nie zapomnij o zapasowych wkładach):

http://allegro.pl/listing/listing.php?order=m&string=oprawa+agu&search_scope=wszystkie+dzia%C5%82y&bmatch=s0-e-0113

Bezpiecznik dajesz tylko na odbiornikach, za wyjątkiem rozrusznika. Na ładowaniu nie daje się bezpiecznika, bo jest na wspólnym kablu z rozrusznikiem, więc jak i jaki?

Czyli:

Podłączasz spalinę pod klemy, bez bezpiecznika.

1. Do klem podłączasz silnik elektryczny z odpowiednim bezpiecznikiem (50-60A)

2. Jeżeli podłączasz inny sprzęt to dajesz na każdy obwód odpowiedni bezpiecznik, np.

-- gniazdo zapalniczki,  15-20A w zależności jakie gniazdo może mieć obciążenie.

-- echo - zazwyczaj 3A

-- mała pompka zęzowa - 5A

itp.

Zabezpieczenie daje się na plusie, wbrew pozorom to bardzo istotne, a w szczególnie na metalowych łódkach.

Specyfikację zabezpieczeń masz zawsze w instrukcji danego urządzenia.

Edytowane przez psulek

• 0

Dziękuje, bardzo za pomoc, już sobie poradzę, myślałem właśnie jeszcze nad jakimś gniazdem zapalniczki, czy oświetleniu led ale najbardziej zależy mi na podładowaniu akumulatora od elektryka, także ogarnę. Do echa mam w cover i dwie baterie także już nie będę kombinował, chyba że dokupię sonar boczny.

Czyli wnioski:

Układ- spalina- akumulator- bezpiecznik 60A - silnik elektryczny.

Bezpiecznik tylko na kablu plusowym idącym do elektryka.

Zgadza się?

Przepraszam ale w tym temacie jestem laik, i jeszcze raz dzięki za pomoc.