admin Opublikowano 10 Marca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2006 Mam do Was pytanie. Piszemy na naszym forum dużo o przynętach dżerkowych (jerkowych). Czy Waszym zdaniem powinniśmy utworzyć polskie słowo dżerk, czy z angielska pisać jerk i jerkowanie. Chciałbym byście wypowiedzieli się na ten temat. Zatem dżerk i dżerkowanie czy jerk i jerkowanie? PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Salmo_Salar Opublikowano 10 Marca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2006 Ja tam wole po staremu czyli jerk. Tak samo byśmy musieli mówić krank, tłicz itd.Pozdr.Salmo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LASSOjbait Opublikowano 10 Marca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2006 wkurza mnie przede wszystkim podawanie cw i ciężaru (przynęt) w funtach, długości w calach... brrr. PROSZĘ O PRZELICZANIE A czy jerk czy dżerk? jerkowanie wygląda dziwnie - dżerkowanie chyba lepiej, więc dżerk.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LASSOjbait Opublikowano 10 Marca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2006 Ja tam wole po staremu czyli jerk. Tak samo byśmy musieli mówić krank, tłicz itd.Pozdr.Salmo masz rację z tłiczem buehehehe uśmiałem się i chyba zmienię zdanie, czyli - dżerkowanie, ale jerk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 10 Marca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2006 dla mnie jerkale jerkowanie a nie jerking (dla ciekawskich - proponuje poszukac w googlu ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 10 Marca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2006 moim zdaniem jerk, towrzenie na siłe polskiego odpowiednika, zreszą czysto fonetycznego, wydaje mi się sztuczne LASSO - z tymi funtami i uncjami to jest tak, ze wiekszosc sprzetu jak na razie jest zza oceanu, i w pewnym sensie tak jest wygodniej, przynajmniej dla mnie. Mysle: plecionka 15lb i wiem o co chodzi, jak bym to teraz zaczal przeliczac na 7,5 kg czy jakies inne ułamki Przywykniesz! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerry hzs Opublikowano 10 Marca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2006 Remku podjales ten temat-pytanie bo czytasz Marka Szymanskiego zgaduje hi,hi,hi . Absolutnie i wylacznie jerk !!!dzerk brzmi pokracznie i smiesznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phalacrocorax Opublikowano 10 Marca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2006 Moim zdaniem nie ma najmniejszego sensu tworzyć polskiego słowa. Tak więc Jerk i tylko Jerk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pike87 Opublikowano 11 Marca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2006 only jerk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rognis_oko Opublikowano 11 Marca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2006 Oczywiście, że jerk i jerkowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 11 Marca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2006 Zdecydowanie bardziej do mnie przemawia jerk. Podobnie jak okreslanie plecionki w LBSach a nie w mm. Ma to chyba uzasadnienie w tym , gdzie najpierw zetknalem sie z nazewnictwem...Bo np. zylki juz unikam charakteryzowania w LBSach a przedkladam srednice w mm.Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 11 Marca 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2006 A ja jestem chyba jako nieliczny w grupie osób, ktore uważają, że dżerk i dżerkowanie jest fajne bo polskie. Nie zgadzam się, że bez sensu jest tworzenie fonetycznego tłumaczenia. Wielu ludzi nie wie jak czytać słowo jerk i czytają tak jak się pisze. Dlaczego więc nie pisać dżerk???? PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerry hzs Opublikowano 11 Marca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2006 Ale jaja trzeba bedzie zmieniac strone, Remek Ty kropkowany pstragu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 11 Marca 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2006 wiesz ... mnie się spodobało dżerk i dżerkowanie ale pytanie zadałem na forum jerkbait więc trudno było się spodziewać innej odpowiedzi. Wszyscy wiedzą jak to czytać i wymawiać Jurku, tak jutro jedziemy. Wszystko juz spakowane. Gumki, blaszki, woblerki, wędka (tym razem spinning - bo czekam na mój zestaw castingowy) itd. Termosik i ... rękawiczki, które dostałem od Ciebie (te bez palców - wild river). PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi