Skocz do zawartości

St.Croix Wild River

Mariano Italiano

Rekomendowane odpowiedzi

Moze i gnie sie na calej dlugosci,ale wbrew obiegowym opiniom ze miekki,lapie nim na sandacze na Wisle.Niesamowita czulosc,i wytrzymalosc.Notabene smialo mozna uzywac go jako uniwersal wielkorzeczny.Ja nim miotam glowki po 30g.Polecam jak wszystko co St.Croix.Firma stara z tradycjami,wiadomo co sie po niej spodziewac.Acha swietnie wywaza go Penn Slammer 260.To zestaw pod wzgledem wytrzymalosci dozywotni. ;)

Zbroiłeś go na zamówienie czy kupiłeś ze sklepu.Ja zadzwoniłem dzisiaj do Daniela z XR i podjałem decyzje ze zrobie kij na blanku Lamiglasa XSH1142MT.Mam nadzieje,ze bedzie to dobra decyzja a jak bedzie nie tak to kupie ST.CROIX :mellow: Wielkie dzieki za wszelkie opinie na temat kijka. :D

Przywiozlem ze stanow.Powiem ci tak,jakosc komponentow uzytych w wild riverze,i dokladnosc wykonania sa o wiele lepsze niz wykonanie kijka zbrojonego przez hmmm jakby to ujac niektorych naszych rzemielsnikow.Korek w st.croix kompletnie niezniszczony,pelny,a w batsonie ktorego niedawno nabylem pomimo stosowania jakichs tam preparatow....tragiczny,pojawiaja sie juz ubytki.Oczywiscie nie tyczy sie to wszystkich pracowni i moze mialem pecha ale to fakt.Dodam ze wild rivera łacham maksymalnie,a batsona nie.

• 1 miesiąc temu...

Zbroiłeś go na zamówienie czy kupiłeś ze sklepu.Ja zadzwoniłem dzisiaj do Daniela z XR i podjałem decyzje ze zrobie kij na blanku Lamiglasa XSH1142MT.Mam nadzieje,ze bedzie to dobra decyzja a jak bedzie nie tak to kupie ST.CROIX :mellow: Wielkie dzieki za wszelkie opinie na temat kijka. :D

Moim skromnym zdaniem jeden z najbardziej udanych blanków, tej serii Lamiglasa. Świetny i bardzo uniwersalny. Gratuluję wyboru.

• 1 rok później...

podepnę się pod temat, chodzi mi o tytułowego wild rivera WS96MF2 czyli 2,9m do 21g.

czy wszystkie fabrycznie zbrojone wild rivery mają takie duże przelotki ? na moje oko są strasznie wielgachne, średnica pierścienia to chyba 8mm a ramki 10mm.

i tu kilka pytań do szanownych zbrojmistrzów, czy jest sens to jakoś odchudzać, i w jako sposób ? chodzi o sam szczyt czy też całą szczytówkę, dolnika bym nie ruszał.

czy jest sens to przezbrajać, czy wręcz jest to wskazane, może sam szczyt obleci ?

fabrycznie wygląda że jest V 30, 20, 16, 12, 10, 8, 8, 8 szczyt 8.

co sądzicie jeszcze o takim uzbrojeniu, na dolniku zostaje V30 i takie warianty szczytówki przelotki alconite:

Y16, Y10, Y8L, 7L, 7L, 6L, 6L, szczyt BFAT6

lub:

Y20, Y16, Y10, Y8L, 7L, 6L, 6L, szczyt BFAT6

który byłby bardziej sensowny ?

Chciałbym zapytac czy ktoś z Was łapie na ten kijek?Chodzi mi o 2.9m 7-21g.Jakie sa Wasze opinie na temat tego kijka? :wacko:

od pewnego czasu mam takiego 2,6 głównie na pstrąga ale także jako rzeczny uniwersał - jest już jak przedłużenie mojej ręki, w życiu nie oddam a i już planuję zakup dłuższego i mocniejszego. Co do zbrojenia nie zauważyłem jakiś uchybień - myślę że hamerykańce wiedzą co robić :mellow:

No cóż, to nie są raczej lekkie przelotki szczytowe, bo w obu przypadkach jest to ramka P.

Przelotki LV8 do kija to też trochę przesada, o ile ktoś nie łowi w warunkach ujemnych temperatur.

Jeżeli dodać do tego wady w montażu przelotek o których piszesz, odpowiedź nasuwa sie sama że kij najprawdopodobniej warto jest przezbroić w lżejsze typy / mniejsze rozmiary przelotek i na takim przezbrojeniu powinien zyskać.

Być może nie trzeba będzie ruszać wszystkiego, tylko np. zostawic obecne 30-20-16 a potem 12-ke zastpaić 10-ką, zamiast 10-ki dać 8-ke, i jakoś przeskoczyć dalej np na L8-L7-L6 + szczytowa F6 (czyli LV30-LV20-LV16-LV10-LV8-L8-L7-L6-F6)

Wykorzystałbyś połowę obecnych przelotek (5) a dokupił i wymienił tylko 4 na szczycie. Oczywiście można pójśc dalej i wymienić cały komplet przelotek - pytanie czy będzie się to jeszcze opłacać.