Skocz do zawartości

Okoniowka z górnej półki

adriano

Rekomendowane odpowiedzi

@ Bardziu: Dfxem łowiłem chwilkę, jednak bardziej mi leżał fx 701-2. Oba w tytanach, żeby nie było niedomówień. Może dlatego, że o ważce sporo się nasłuchałem, a nic z tego nie poczułem nad wodą? Teraz myśli wokół okoniówki ogniskują na polskich blankach.

• Like 1

Chyba z rękojeścią z księżycowej skały i Svarowskim w uchwycie za 2300.

Zadzwon albo podejdz do Rodmasa i zapytaj, to sie przekonasz  ;)

Dla ciekawości:

- blank 915zł

- przelotki ok 500zł

- uchwytem KSKSS z insertem ok 200zł

RAZEM: ponad 1600zł

Dodaj korek na rękojeść (pełna, nie dzielona), zaczep + montaż wszystkiego przez Rodmas. Wyjdzie Ci 2200-2300 ;)

Edytowane przez Żbiku

Yamaga BlueCurrent 74 II

Macałem - swietna okoniowka - a i w budżecie sie zmiecisz - uzbrojenie, akcja top i design - zadnych zbednych pierscionków sronków itp - oczywiscie rzecz gustu.

jest też major crat msx -

MXS-64UL - 4-7 lb 1/32 - 1/4 oz

albo oczo mocniejszego brata MXS-64L - 4-8 lb 1/16 - 1/4 oz

Tez topowe komponety ( tytany itp ) ale zeby było wiadomo made in china albo made in vietnam ( fabryka MC tam sie miesci ale nie wiem od której seri sa robione u nich . )  

Wreszcie ktoś dobrze prawi.  :)

Edytowane przez Tomy
  • Like 2

A może Boronek Nano 6lb ? Ja teraz czekam na przesyłkę, pewnie jutro go dostanę. mogę napisać kilka słów jakbyś był zainteresowany ; )

Za całość zapłaciłem ok 1700, a jest wyposażony w torzite'y i inne bajery.

Co do przedmówców, posiadam Tx713-S, ale nie jest to kij okoniowy, jak już celowałbym w delikatniejszy model, bądź tak jak mówiłeś coś od St. Croix.

Te Boronki są fajne, bo są szybkie a przy tym ładnie się gną pod rybą..

A wiesz coś na temat tegeo Borona? Bo kusi, a wiedza ma zerowa w tym zakresie ;)

Nie czuje się kompetentny by o nim pisać, miałem go tylko chwilę w łapie. Więcej na pewno wie kolega @kogut ( fotki i opis jest w jego autorskim wątku).  Ja raczej wybrałem Matagi ale czy na pewno okaże się wkrótce. Dzięki uprzejmości kolegi z forum będę mógł obejrzeć uzbrojony kijek.

@bartas93, Ty się nie pytaj tylko pisz :) o tym Boronie.

Edytowane przez ziuta

Moja taka mala sugestia

najlepiej wybrac sie do jakiejs pracowni jesli masz któras w pobliżu i pomacac to i owo :)

bo jednemu np phenix bedzie pasowal a drugiemylu nie koniecznie

a wydac powiedzmy 1600 zlotych i byc nie zadowolonym .....

lub sprzedac za 2/3 ceny to średni interes :)

ART-ROD najbliżej zalece do chłopaków zobaczymy co zaproponują :) Edytowane przez adriano

Zadzwon albo podejdz do Rodmasa i zapytaj, to sie przekonasz  ;)

Dla ciekawości:

- blank 915zł

- przelotki ok 500zł

- uchwytem KSKSS z insertem ok 200zł

RAZEM: ponad 1600zł

Dodaj korek na rękojeść (pełna, nie dzielona), zaczep + montaż wszystkiego przez Rodmas. Wyjdzie Ci 2200-2300 ;)

Chyba kolego ktoś mocno cię naciągnął z tymi cenami. O cenie za wykonanie się nie wypowiem poza tym że dla mnie jest chora. Tytany z wkładem torzite do mocniejszego kija od 25h w polskim znanym sklepie kupiłem za 400zł brutto komplet.

A przy okazji TX którego tak reklamujesz ma się nijak do tego co kolega potrzebuje i co opisał.

Nie czuje się kompetentny by o nim pisać, miałem go tylko chwilę w łapie. Więcej na pewno wie kolega @kogut ( fotki i opis jest w jego autorskim wątku).  Ja raczej wybrałem Matagi ale czy na pewno okaże się wkrótce. Dzięki uprzejmości kolegi z forum będę mógł obejrzeć uzbrojony kijek.

Jeżeli to wersja Super Shore LL to nie nadaje się na typową okoniówkę a raczej na lekką sandaczókę ( w tej roli jest doskonała). To już FX701 będzie lepszy jako typowa okoniówka :)

Edytowane przez bardziu

Sam miałem taki dylemat jak autor,

na początku myślałem właśnie nad tym legend extreme; ale dla mnie rękojeść wygląda jak wibrator, hehe

zadzwoniłem do chłopaków z poznania, co zbroją te kije i chciałem uzbroić coś swojego na tym blanku, ale wydając sporo kasy jak na takiego ultralighta chciałem chociaż coś pomacać przed zakupem,

no i trafiłem do Konrada i jakoś wpadł mi w oko ten boronek, tylko zamówiłem sobie właśnie ten model nano. jest podobno bardziej dopracowany i mniej podatny na urazy mechaniczne,

co do phenixów, to myślałem nad 712-S, ale jeśli mam być szczery, na sucho boronki dużo lepiej się kładą pod rybą, poza tym TX to krucha konstrukcja. Cieńkie ścianki i niestety co do tych blanków, jest najwięcej reklamacji.. Zajebista czułość ale, no ale podatność na kontuzję. Już szybciej bym wziął FX-701. Przyjemny kijek i np. na minimach wyjdzie około 9 stów.

Jak chcesz gotowca bierz Pan tego St.Croix a jak chcesz z pracowni proponuję Vegtera Borona i tyle ode mnie.

Jeżeli to wersja Super Shore LL to nie nadaje się na typową okoniówkę a raczej na lekką sandaczókę ( w tej roli jest doskonała). To już FX701 będzie lepszy jako typowa okoniówka :)

No właśnie to Super Shore LL ma być :/, FX701 w monoblanku już jest :) lecz mam wrażenie, że jest trochę za słaba by wbić hak w pysk dużego okonia czy średniego szczupaka. Notuję sporo spadów niedociętych ryb z 701. Uznałem, że Matagi obsłuży 5-10g z 2-3" gumką przy plecionce 8-10lb i będzie z czego zaciąć.

Budowanie okoniówki w budżecie 1600PLN to moim zdaniem lekka przesada.

Wydaje mi się, że jest wiele blanków, które ogarną temat , wspomniany już Phenix FX701 będzie bardzo dobrym wyborem,

295pln za blank, przelotki mogą być Tich lub z tackle 24 komplet przelotek z wkladem sic ściągnąć można,

uchwyt Fuji dps 17, trochę korka i złożyć u "kogoś" taki temat. Tutaj akurat wybór jest duży :)

Zaryzykuje stwierdzenie , że 6-7paczek powinno zostać, także po co przepłacać???

• Like 2

Fx na minimach wyjdzie dużo, dużo mniej. To budżetowy blank i przelotki.

Jak już odbierzesz Borona, zechciej proszę napisać coś więcej i okrasić tekst fotkami ugięcia :)

Co do ceny to tyle mi krzyknęli w pracowni po prostu. Wiem, że to budżetówka i też z taką inicjatywą wyszedłem pytając.

Nie ma problemu, jak dojdzie bazgrnę coś ;)

Chyba kolego ktoś mocno cię naciągnął z tymi cenami. O cenie za wykonanie się nie wypowiem poza tym że dla mnie jest chora. Tytany z wkładem torzite do mocniejszego kija od 25h w polskim znanym sklepie kupiłem za 400zł brutto komplet.

A przy okazji TX którego tak reklamujesz ma się nijak do tego co kolega potrzebuje i co opisał.

A niby dlaczego LL nie jest typową okoniówką ? tak się składa że posiadam i 701 i Matagiego , powiem tyle Super Shore kijek świetny , do okoni jak najbardziej a i większych ryb się nie boi.

Ceny zaczerpnąłem ze strony www.rodmas.pl, są do sprawdzenia. Czy cena za montaż jest przesadzona? Tego nie powiem, patrząc na wyroby innych "słynnych" pracowni... ;)

No nie istotne. Każdy się ceni, niektórzy mniej, niektórzy więcej :)

A niby dlaczego LL nie jest typową okoniówką ? tak się składa że posiadam i 701 i Matagiego , powiem tyle Super Shore kijek świetny , do okoni jak najbardziej a i większych ryb się nie boi.

Dlaczego?

Ano dla tego że jest za szybki. Oczywiście każdy ma inne preferencje. Ja wolę na LL łowić sandacze.

@ziuta, dziwne że z 701 masz spady. Ja praktycznie nie notuje takich. A sandaczy w tym roku trochę złowiłem. Może nie olbrzymie ale ilościowo dużo.

A szczupaki to zapięte za skórkę na 661 dają się wyholować :)

Edytowane przez bardziu

Wszystko już wiemy ale nurtuje mnie jedno pytanie i odpowiedzi nie otrzymałem co jest z tą elitką LF nie tak? będzie głucho na 2-3g + 2" ? od ilu zaczyna się ładować?

wg mnie od 3 sie ładuje spoko, fajne czucie zaczyna się przy 5 g

Wszystko już wiemy ale nurtuje mnie jedno pytanie i odpowiedzi nie otrzymałem co jest z tą elitką LF nie tak? będzie głucho na 2-3g + 2" ? od ilu zaczyna się ładować?

Łowiłem zbliżoną, okonie...... i pstrągi.  Model post-45714-0-61871500-1416427787_thumb.jpg

Świetnie zapinała i trzymała okonie ale jej żywioł, w mojej ocenie, to 4-9g + guma do 2"

Hol na tym kijku, rybki +40, dawał niezapomniane emocje. 

post-45714-0-71090800-1416427454_thumb.jpg

Edytowane przez popper
  • Like 3

Budowanie okoniówki w budżecie 1600PLN to moim zdaniem lekka przesada.

Wydaje mi się, że jest wiele blanków, które ogarną temat , wspomniany już Phenix FX701 będzie bardzo dobrym wyborem,

295pln za blank, przelotki mogą być Tich lub z tackle 24 komplet przelotek z wkladem sic ściągnąć można,

uchwyt Fuji dps 17, trochę korka i złożyć u "kogoś" taki temat. Tutaj akurat wybór jest duży :)

Zaryzykuje stwierdzenie , że 6-7paczek powinno zostać, także po co przepłacać???

No w końcu mądre słowa, powiedzmy do tysiaka możesz mieć taki sprzęt, że głowa mała, a i na uczciwy kręcioł zostanie sporo kasy. Na forum mamy kilku jeśli nie kilkunastu  "artystów" którzy ukręca Ci sprzęt palce lizać. Wiem, bo sam skorzystałem szukając nowej okoniówki a cena wyszła podobna do Twojej tylko bez jedynki z przodu...Także podzwonić, podotykać a z pewnością będziesz zadowolony.