Skocz do zawartości

Okoniowka z górnej półki

adriano

Rekomendowane odpowiedzi

Kijek przyszedł do mnie w bardzo fajnej tubie, z naszywką z okonkiem (mały detal ale bardzo sympatyczny).

Biorąc kij do ręki, pomyślałem sobie tyle - o to mi chodziło !. Kij jest szybki, smukły ostry. Przy jego szybkości pięknie się ugina. Porównując go do K2, to zupełnie co innego. Tak jakby ma bardzo płynne przejście z małego obciążenie do paraboli. (myślę że po braniu, będzie szybciej się kładł pod rybą niż inne kijki które miałem, nie wiem jak to dobrze ująć w słowa). Czuć integralność tego kija, że ładnie będzie działał od szczytu do dupy.

W porównaniu do FX-701, to phenix jest cieplutkim delikatnym tworem. 

Jeśli chodzi o moc, to na sucho nie wygląda na 6lb, czyli typowego UL, ale na wędkę która bym mógł nawet pobawić się kogucikami po 10gr. Widzę, że będę mógł fajnie bawić się jiggami szczytóweczką, a jak coś przytnę to będzie ładnie trzymać rybkę.

Blank - SS-706-1 Nano

Co do uzbrojenia, to całośc na Torzite, uchwyt SKSS bez insertu, korek. Klasyczny projekt bez udziwnień.

post-56517-0-28896200-1416508867_thumb.jpg

post-56517-0-92097700-1416508887_thumb.jpg

post-56517-0-73859600-1416508906_thumb.jpg

post-56517-0-96525500-1416508925_thumb.jpg

post-56517-0-25636300-1416508948_thumb.jpg

post-56517-0-61328700-1416508969_thumb.jpg

• Like 2

To jest opis do tych zdjęć? Bo coś mi tu nie gra z pełnym ugięciem. No i koguty 10gr? na UL? To zalatuje bardziej 8-10lb w dolniku.

Wtedy faktycznie 701 to ciepła klucha.

Z tego co zauważyłem to blank jest opisany do 11gr. To mocno ktoś przesadził z tymi 6lb.

Edytowane przez bardziu

Napisałem tylko moje odczucia i wstawiłem fotki które robiłem na szybkości bo kolega powyżej mnie o to poprosił (trudno samemu zrobić zdjęcie ugięcia wędki). Nie jestem zawodowym testerem sprzetu, tylko kolesiem który odpakował paczkę i napisał kilka słów. Może się nie znam albo mamy inny punkt odniesienia, trudno powiedzieć.

Co do reszty, to wychodzę z założenia że po prostu blanki boronowe mają inne specyfikę. Są tak jakby mocniejsze od odpowiedników. Wędka jest o tyle specyficzna że jest szybka, a pod obciążeniem ładnie się gnie. Nie jest to szybka sandaczowa pała, tylko kij który jest połączony w szybkość i płynne ugięcie. Dlatego ja rozkładam akcje wędki na dwa czynniki, szybkość podczas podbijania i praca pod obciążeniem. FX jest dużo wolniejszy i ma ciepleksze ugięcie, sprawia wrażenie dużo delikatniejszej wędki.

@bardziu spójrz uważnie na kąt patyka. Ten kij pięknie się gnie, jak wszystkie Vegtery. Można bez ściem powiedzieć że koniec ugięcia to koniec dolnika ;)  Ja przy swojej potężnej 25lbs nie dałem rady zgiąć ostatnich 30cm, psycha nie pozwalała :D  choć blank pewnie by dał radę. 15lbs giąłem też do dołu, dopóki kumpel nie odpuścił gdy usłyszał cenę. Jedynie może faktycznie być lekko niedoszacowany z góry bo wersje Nano są dużo sztywniejsze niż "zwykłe" Vegtery.

Z drugiej strony zastanów się jaki opór stawia kogucik 10g? Mniejszy niż 5g główka z 3" guma o podobnej łącznej masie. Przy patyku opisanym do 11g który podbija i tnie z samego szczytu a potem płynnie schodzi w dół nie powinno być problemu z takim kuraczkiem.

W każdym razie piękna Ci się trafiła kosa Bartku. I pamiętaj kto Ci napomknął o wersji Nano ;) :lol:

Na tych zdjęciach może być przekłamanie. Nie twierdze że tak nie jest. Jednak od początku tego wątku rozmowa była o blankach Ul. Dla mnie blank do 11g to już całkiem inna klasa. Daj boże jak poprawnie obsłuży przynęty 2-3g.

Panowie ja wychodzę z takiego założenia, że najlepiej byłoby mieć dwa kije.

Jeśli mówimy o na prawdę małych przynętach (dla mnie to są gumeczki na główkach 2-3gr) to fx-701 będzie po prostu lepszy. Jest delikatniejszą wędką.

Ale jeśli ktoś chce łowić na większe wabiki czyli coś bardziej podchodzącego pod 3' bądź wabiki stawiające mniejszy opór w wodzie, o większej gramaturze oraz chcę agresywniej prowadzić wabik to lepsza powinna się okazać moja wędeczka.

Każdy blank będzie chodził lepiej bądź gorzej pod inną przynętą. Ja nie chciałem mieć delikatnej, ciepłej wędeczki (nie mówię tutaj że fx jest totalną kluchą, tylko w porównaniu do borona jest ciepły,delikatniejszy powiedziałbym jak sama nazwa, elixir kojarzy mi się z czymś finezyjnym) tylko chciałem mieć coś gdzie będę mógł fajnie pracować szczytówką przy "średniej wielkości wabikach okoniowych i w góre". Autor dał dość szeroki zakres wabików, patrząc na to jakie mamy teraz wyspecjalizowane blanki, więc idąc tym tropem co niektórzy mają dwie lub więcej okoniówek. Ja tylko przedstawiłem moją propozycję, na małe a zarazem tak szerokie spektrum przynęt łokoniowych.

Mam tych patyków lekko okoniowych kilka i fakt nie ma super umiwersalnego, bo albo na dole za mocny albo na górze za słaby.Albo jesteś w stanie podbijać odpowiednią przynętę do warunków albo raczej ciągać po dnie.Podobnie jak z kijami sandaczowymi.Boron zawsze pozwala na więcej, dlatego sprzedałem awida 17lb i uzbroiłem rastka 7-30 bo jest bardziej uniwersalny.