Skocz do zawartości

Fenwick river runner wypadniety srodek przelotki

jacob1993

Rekomendowane odpowiedzi

Dzis podczas lowienia drop shotem podczas rzutu wypadlo mi to koleczko ceramiczne ze srodka przelotki co spowodowalo wpadniecie szczytowki do wody na szczescie szczytowce nic sie nie stało . Co zrobic :

1. naprawic samemu jak ?

2. odeslac do serwisu czy naprawa bedzie polegala na wymianie calej przelotki?Czy  to oszpeci wedke ? Czy po prostu wkleja to koleczko ceramiczne .

Chcialbym jeszcze dodac ze to moje 3 wedkowanie tym kijkiem jak do tej pory nie miałem do tej marki zadnych zastrzezeń .

oczywiscie ze z gwarancja mam go od poniedziałku tylko ze gwarancja oznacza ze nie bede mial wedeczki przez miesiac wedeczka zakupiona w bassie pisze na niej ze wady beda usuwane w ich punkcie serwisowym i gwarancja jest roczna a nie dozywotnia jak gwarantuje fenwick .Jak dla mnie jest to ewidentna wada ukryta .

Po pierwsze to nie ceramiczna ale cyrkonowa  :huh:

Po drugie idź do Bass-a i zareklamuj, oni to odeślą do KR Fishing i w ciągu tygodnia - półtorej masz znów kij. 

Gwarancji masz rok pełnej podstawowej, później masz gwarancję PRODUCENTA dożywotnią. 

Chłopaki z Bass-a to ogarnięci ludzie i na pewno pomogą. Do tego bardzo sympatyczni jak miałem okazję poznać ich na "Sandaczu Klimkówki 2014"  :)

Jutro po pracy im wędeczke odesle nie wiem czy cos ja wyciagnelo po wyciagnieciu szczytowki z wody wszystko wygladalo jak nalezy a poczulem takie szarpniecie a żyleczke mam 0.16 to prawie jej nie widac .

Roke pelnej podstawowej gwarancji to znaczy ze bedzie sie przez ten rok naprawami zajmowal bass a gdy bo cos sie dzialo w pozniejszym okresie sam musze ie dogadywac z producentem dobrze rozumiem ?

Wyciągając szczytówką z zaczepu kiedyś wyjąłem ring,który dało się uważnie wcisnąć na miejsce-działa kilka miesięcy.

Masz ring?która przelotka?coś musiało szarpnąć...czyli sama nie wypadła.

Już kilka razy co prawda plećka mi się splątała i szarpało przy wyrzucie,raz odstrzeliłem gumę.Odnalazłem przyczynę czasem po ręcznym zamknięciu kabłąka wsuwała się pod pokrętło szpuli.

no nie wiem wiele razy mialem podobne sytuacje w wedkach o wiele tanszych ze pletka czy zylka sie o cos oplatala i przelotkom sie nic nie dzialo w tym przypadku nawet jesli to bylo splatanie to zylka sie sama rozplatala z reszta ciezarek drop shotowy 5g plus guma 1.5 g nie powinna spowodowac takiego przeciazenia . Wedka nie rzucam jak nie ktorzy jak najmcniej lub jak najszybciej tylko spokojnie i plynnie .

Jezu,ale macie problemy,wkleić pierścień w ramkę i po sprawie,ślad po wymianie przelotki zapewne zostanie,bo nie sądzę,żeby ktoś się patyczkował i rozbierał omotkę bez draśnięcia lakieru na blanku,a to draśnięcie trzeba potem zamaskować robiąc dłuższą omotkę/lakierując,inna ręka lakieruje omotkę,lakier inaczej się rozloży-ślady będzie widać,tak samo,jak inny kolor nici itp.

jeśli wchodzi ciasno-wsadzić na swoje miejsce i dać kropelkę super glue tak,żeby wpłynął w szczelinę,najlepiej kropelkę na jakieś precyzyjne narzędzie,a nie bezpośrednio z tubki.Nadmiar można też delikatnie zeskrobać,jak zaschnie.

Ale przelotka za bardzo się nie chce wcisnąc kijek mam od poniedzialku wiec szkoda by było gdy by już miał jakieś skazy .A w serwisie nie moga tego wcisnac można ich jakos poinformowac w jaki sposob ma sie naprawiony defekt .  Watpie zeby z tego powodu dali mi nowa szczytowke ale mogę sie mylić kolega wyżej pisał że po wymianie przelotki w aetosie nie ma zadnego śladu fenwick to firma z wieloletnimi tradycjami więc myśle ze kichy raczej nie odwalą .

Jaka przelotka nie chce się wcisnąć? Chyba raczej pierścień? ;)

To tym lepiej,że jest ciasno,zeskrob klej (podejrzewam,że resztki zostały,bo zazwyczaj pierścienie są właśnie wklejane) i spróbuj tej metody,rób wszystko delikatnie,a śladów nie będzie,jak rozgrzebią Ci omotkę,to wtedy będziesz pluł sobie w brodę :rolleyes: .

Narzędziami nie traktuj pierścienia,bo pokruszysz-to jest ceramika.

Kurcze,na odległość trudno mi powiedzieć,jak wygląda problem z włożeniem,ale nie wierzę,żeby ramka się skurczyła :D .

Musisz popróbować od góry i dołu,najlepiej zacznij z tej strony,na którą wypadł pierścień (na pewno wiesz z której,bo dyndał Ci na żyłce),obracaj ten pierścień wokół własnej osi jednocześnie próbując go wcisnąć,może ma to swoje jedno położenie,w którym wejdzie bez problemu?

Edytowane przez CM Punk

Można by spróbować delikatnie kleszczami z czubkiem,ale trzeba by końcówki czymś owinąć,żeby nie kaleczyły,to trudne do opisania,jak złapać kleszczami jednocześnie pierścień i ramkę i tak ścisnąć,żeby pierścień wskoczył,jeśli ktoś ma żyłkę majsterkowicza,to na pewno da radę,ja u siebie już taki myk robiłem i działa.

Można by spróbować delikatnie kleszczami z czubkiem,ale trzeba by końcówki czymś owinąć,żeby nie kaleczyły,to trudne do opisania,jak złapać kleszczami jednocześnie pierścień i ramkę i tak ścisnąć,żeby pierścień wskoczył,jeśli ktoś ma żyłkę majsterkowicza,to na pewno da radę,ja u siebie już taki myk robiłem i działa.

Kij ma trzy dni,jest na gwarancji,może jeszcze kluczem francuskim go potraktować albo przelotkę w imadło?

Jak przy tych wszystkich narzędziowych baletach poharatasz przelotke lub blank,to i gwarancja pójdzie się bujać.

Odeślij kij,pogadaj  ze sprzedawcą,powiedz że Ci bardzo zależy na czasie i tyle.

• Like 1