Skocz do zawartości
  • 0

Dwa akumulatory - jeden silnik elektryczny

zetika16

Pytanie

Witam.

Mam pływam na 2 akumulatorach żelowych jeden 75 ah drugi 100 ah.. pierwszym robię ok 8 km na 5 biegu(neraus x62) na drugim 12km, i teraz pytanie... czy mogę je połączyć rownolegle?? wiadomo ponton=rozłożenie masy równomierne, jeden byłby z tyłu drugi pod ławką... czy 1,5 metra kabla nie wpłynie żle na połączenie?? jakim kablem wogóle to połączyć?? i czy echo może być podpięte do takiego układu i czy będzie pokazywało poprawnie wartość napięcia i nie będzie warjowało? 

nadadzą sie taki kabel ??

http://allegro.pl/przewody-kable-wysokiego-napiecia-motocykl-krakow-i4787595932.html

Edytowane przez Tomasz eS

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Nie prosciej uzyc zwyklego przewodu 220v odpowiedniego do amperazu silnika? 1.5 m powinno nie miec wplywu. Mz echo powinno chodzic ok

no może i tak będzie lepiej, amperaż pewnie ok 60A...

na jednym aku silnik plus sonda bez problemowo działa to wiem- tak pływałem, pytanie czy będzie pokazywać dobrze napięcie takiego układu, 

i wyczytałem że łączyć się powinno akumulatory o podobnej pojemności, stąd moje wątpliwości... aha jak będą zużywane akumulatrory?? równomiernie ??

• 0

Witaj

To wszystko co planujesz absolutnie będzie działało bardzo poprawnie włącznie z echem i woltomierzem który w nim jest. Powinna wyniknąć dodatkowa korzyść w postaci dłuższego czasu żucia aku ponieważ oba będą rozładowywane mniejszym prądem. Jeden warunek, nie kabel który wskazałeś, on ma za mały przekrój poprzeczny. W każdym sklepie elektrycznym dostaniesz przewód w lince, przekrój minimum 10mm2, albo Allegro, najlepiej w dwóch różnych kolorach. Rewelacyjnie będzie jeśli na dłuższych przewodach będzie podłączony mniejszy aku, jednak nie jest to warunek konieczny, zwłaszcza przy odpowiednio dużych przekrojach :)

• 0

Witaj

To wszystko co planujesz absolutnie będzie działało bardzo poprawnie włącznie z echem i woltomierzem który w nim jest. Powinna wyniknąć dodatkowa korzyść w postaci dłuższego czasu żucia aku ponieważ oba będą rozładowywane mniejszym prądem. Jeden warunek, nie kabel który wskazałeś, on ma za mały przekrój poprzeczny. W każdym sklepie elektrycznym dostaniesz przewód w lince, przekrój minimum 10mm2, albo Allegro, najlepiej w dwóch różnych kolorach. Rewelacyjnie będzie jeśli na dłuższych przewodach będzie podłączony mniejszy aku, jednak nie jest to warunek konieczny, zwłaszcza przy odpowiednio dużych przekrojach :)

Dzięki za info, 

układ wyglądał by następująco.

Silnik-->aku 100-->aku75-->echo

między silnikiem a aku 100 kable oryginalne -krótkie od silnika, 

między aku 100 a aku 75 kabel ok 150 cm...

• 0

Łączenie szeregowo celem uzyskania 24v wymaga takich samych pojemności/ mocy aku. W Twoim przypadku, pod warunkiem zastosowania odpowiednio dużych przekrojów nie ma to praktycznie znaczenia. Mocniejszy aku w tym przypadku oddaje proporcjonalnie trochę więcej prądu. Prawo Tesli- suma prądów wchodzących do węzła :)

• Like 1

• 0

Łączenie szeregowo celem uzyskania 24v wymaga takich samych pojemności/ mocy aku. W Twoim przypadku, pod warunkiem zastosowania odpowiednio dużych przekrojów nie ma to praktycznie znaczenia. Mocniejszy aku w tym przypadku oddaje proporcjonalnie trochę więcej prądu. Prawo Tesli- suma prądów wchodzących do węzła :)

Dzięki, taki kabel się nada??

http://allegro.pl/przewod-kabel-zasilajacy-10mm2-hollywood-cca-pcy8-i4789858450.html

Edytowane przez Tomasz eS

• 0

dzięki wielkie, już wszystko jasne, zaraz jadę do sklepu... jeszcze cholera muszę ceownik upolować gdzieś aluminiowy :/

ps aby podlinkować zaznaczas adres dajesz kopiuj i wtedy w wiadomości pisdanej na forum dajesz wklej :D i ma być...

• Like 1

• 0

Jak byś nie zrobił pilnuj żeby był dobry kontakt i możliwie duża powierzchnia styku. Na zasyfionych/małych połączeniach w cholerę prądu idzie w ciepło (w motocyklu wtyczka do reglera wygląda tak: http://faq.africatwin.com.pl/images/b/b1/Wtyczka5.jpg ) A u Ciebie prąd będzie szedł duży.

Edytowane przez newrom

• 0

dla spokoju kup sobie 20mm2 ;)
nic Ci się nie będzie grzało, małe straty = dłużej pociągną akusy

edit: dla spokoju możesz przejechać końce kabla + klemy etc drobnym papierem ściernym i lekko maznąć pastą miedzianą

edit: polecam konkretne, zrobić raz a dobrze ;)  http://allegro.pl/konektor-oczkowy-m8-fi8-kabel-35-mm2-1szt-f-vat-dl-i4793774505.html

Edytowane przez ROOS

• 0

A jakie to prawo Tesli bo nie znam takowego? :D

• 0

Kolego Tomasz es, jezeli masz wskaznik to ja bym nie kombinowal z laczeniem tych akumulatorow. Jedziesz na jednym a pozniej sie przepinasz na drugi. A za ta kase co wydasz na kable ku sobie dobre piwo ;). Chyba ze to polaczenie ma czemus innemu sluzyc

• 0

Kable zakupione i zarobione juz końcówki ... ogólnie spiete są dwa juz na ładowarce i się ładuje . Koszt zabawy 30 pln. A po co ?? Wydaje mi się ze lepiej 2 równomiernie rozładować płynąć cały czas na 5 biegu niż jeden wykorzystać do 30 % a drugi do 70%... liczę ze dłużej będzie miało miejsce płynie cie w prędkości max... tzn.. lepiej to mam nadzieje wykorzystać

• Like 2

• 0

Fizyki nijak nie oszukasz, tyle samo energii uzyskasz z dwoch polaczonych akumulatorow co jakbys uzywal kazdego z osobna. Dla wygody uzytkowania to jak najbardziej ma to sens aby nie platac sie z akumulatorami. Jezeli obydwa aku sa w tym samym stanie to bedziesz mial wypadkowe 175ah pojemnosci, ale jezeli ktorys z nich jest slabszy to beda plynely prady wyrownawcze pomiedzy nimi ktore moga zabic ten lepszy akumulator

• Like 1

• 0

No tak ale np ostatnio pływające wykorzystałem jeden aku do 20 % od 50 % prędkość znacznie spadła . Przepływie te było 12 km... później zapiety 2 i przepływie te kolejne 4 km... przy czym rozładować został w 70-80%... liczę na to ze prędkość zostanie na dłużej osiągana i lepiej wykorzystana a aku nie będą dostawać tak w tyle jak dwa się rozładować np do 50%