Skocz do zawartości
  • 0

Dwa akumulatory - jeden silnik elektryczny

zetika16

Pytanie

Witam.

Mam pływam na 2 akumulatorach żelowych jeden 75 ah drugi 100 ah.. pierwszym robię ok 8 km na 5 biegu(neraus x62) na drugim 12km, i teraz pytanie... czy mogę je połączyć rownolegle?? wiadomo ponton=rozłożenie masy równomierne, jeden byłby z tyłu drugi pod ławką... czy 1,5 metra kabla nie wpłynie żle na połączenie?? jakim kablem wogóle to połączyć?? i czy echo może być podpięte do takiego układu i czy będzie pokazywało poprawnie wartość napięcia i nie będzie warjowało? 

nadadzą sie taki kabel ??

http://allegro.pl/przewody-kable-wysokiego-napiecia-motocykl-krakow-i4787595932.html

Edytowane przez Tomasz eS

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

finał będzie taki że Tomek sprawdzi na spiętych aku czy przepłynie więcej niż 20km (na dwóch aku 8+12km tyle mu się udaje zrobić), jak przepłyniesz 25km to będzie sukces no i będziesz widział z jaką prędkością pokonujesz końcówke z 20km i czy silnik słabnie po 20km czy nie. ja pływając z kumplem i mając 2 aku zawsze mieliśmy drugi jako rezerwe, która rzadko kiedy poszła w ruch (łowiąc+pływając 10-12h) chyba że mocno wiało ;)

• 0

Nie. Po 3-4 godzinach. Jak mierzyłeś tuż po ładowaniu to mogło tyle być.

Panowie pomiar po 16 godzinach od naładowania wskazał napięcie 13.4 na 100 ah i 13.2 na słabszym.... czyli faktycznie to 13.7 było efektem pomiaru zaraz po ładowaniu. Czy to do ry wynik ??

• 0

Jezeli masz mozliwosc je zostawic naladowane na dwa czy trzy dni. I roznica napiecia pomiedzy nimi bedzie taka 0,2V to mozesz smialo laczyc. Ze swojej strony radze ladowac je spiete wtedy napiecie beda mialy rowne. Warto tez raz na jakis czas naladowac je oddzielnie i sprawdzic ta roznice w napieciu. Na chwile obecna laduj akumulatory i na wode ;)

• 0

Jezeli masz mozliwosc je zostawic naladowane na dwa czy trzy dni. I roznica napiecia pomiedzy nimi bedzie taka 0,2V to mozesz smialo laczyc. Ze swojej strony radze ladowac je spiete wtedy napiecie beda mialy rowne. Warto tez raz na jakis czas naladowac je oddzielnie i sprawdzic ta roznice w napieciu. Na chwile obecna laduj akumulatory i na wode ;)

Ładowane spiete razem prądem 2A .... testy jak czas pozwoli. w tym tygodniu moja żona ma zabieg w przyszłym ja idę pod nóż. Jak się znajdzie czas będą testy :)

• 0

A czemu ladujesz je tylko 2A? To przeciez bedzie trwalo wiecznosc. Nie wiem jaka masz ladowarke. Ale mozna ladowac 1/10 pojemnosci czyli u Ciebie wynikowo 7,5A( 75ah tego mniejszego). Ogolnie 5A mozesz smialo jechac

Edytowane przez crizz100

• 0

Tomek, jak Ci się nie spieszy to ładuj każdy z osobna, będzie najlepiej. Pomimo tego, że mam dwa takie same akumulatory tak robię i jest gitara.

Widzę każdy ma inne podejście do sprawy :D juz nie wiem kogo słuchać .... :) ale spoko coś wymysle

• 0

A jeśli nie masz automatycznej ładowarki to ładuj prądem tak jak wyżej koledzy wspomnieli czyli 10% pojemności aku. Pamiętaj przy tym aby napięcie podczas ładowania nie przekroczyło wartości podanej w specyfikacji twoich akumulatorów, a jeśli takiej nie posiadasz to spróbuj nie przekraczać 14,4 V , wtedy ich na 100% nie zagotujesz i nie będziesz musiał się przejmować uzupełnianiem wody.

• 0

A jeśli nie masz automatycznej ładowarki to ładuj prądem tak jak wyżej koledzy wspomnieli czyli 10% pojemności aku. Pamiętaj przy tym aby napięcie podczas ładowania nie przekroczyło wartości podanej w specyfikacji twoich akumulatorów, a jeśli takiej nie posiadasz to spróbuj nie przekraczać 14,4 V , wtedy ich na 100% nie zagotujesz i nie będziesz musiał się przejmować uzupełnianiem wody.

Mam ładowarkę automatyczna

• 0

Ladowanie dwoch na raz bedzie lepsze bo beda mialy takie samo napiecie na koncu.

Przy ładowarce automatycznej będą i tak miały takie samo napięcie. Czy będzie ładował dwa czy jeden to bez znaczenia. Ja bym ładował dwa, bo nie trzeba rozpinać. Prąd od razu 15A bo pojemności się sumują. Przy połączeniu równoległym część prądu pójdzie na jeden, a część na drugi, i tak będzie prąd poniżej C10 dla każdego z osobna.

Edytowane przez psulek

• 0

Ladowanie dwoch na raz bedzie lepsze bo beda mialy takie samo napiecie na koncu.

No jak widać nie mają po naładowaniu po kilku dniach. Poza tym skoro ma automat to i tak wsio ryba bo po naładowaniu prawdopodobnie ( nie wiem co to za ładowarka )  przechodzi w tryb podtrzymywania i utrzymuje napięcie na tym samym poziomie. Jest jeszcze szansa ( bardzo mała ), że podczas ładowania jeden akumulator się zepsuje ( znajomy miał taki przypadek, że akumulator wybuchł podczas ładowania ) i może dojść do uszkodzenia drugiego. No i tym bardziej, że ma czas na to żeby naładować je osobno.

Ładowanie dwóch aku na raz ma dla mnie sens jeśli potrzebujemy to zrobić szybko, np. jeśli chcemy na następny dzień rano mieć full, wtedy ładuje je większym prądem np. 20 amp. 

Oczywiście Tomasz zrobi jak będzie uważał, to jego baterie :)

• 0

Ładowanie dwóch aku na raz ma dla mnie sens jeśli potrzebujemy to zrobić szybko, np. jeśli chcemy na następny dzień rano mieć full, wtedy ładuje je większym prądem np. 20 amp.

Kotwitz, nawet jeżeli jeden padnie, to ładowarka ma 15A. Małe szanse, żeby jednokrotne ładowanie prądem 15A aku 75Ah go uszkodziło. Taki prąd jeszcze jest dopuszczalny. Ładowarki automatyczne mają ograniczenie napięcia ładowania do 14,4V. Twój kolega najprawdopodobniej ładował zwykłym prostownikiem. Ustawił prąd na C10 (powiedzmy 20A - 2 x 100Ah), jak aku padło, to skoczyło napięcia ładowania powyżej 14,4V (żeby podnieść prąd, bo wzrosła rezystancja układu), mocno zagazowało elektrolit i masa wypadła. Przy ładowaniu automatyczną ładowarką taka sytuacja nie może mieć miejsca.

EDIT:

Zalinkowana ładowarka ma ograniczenie napięcia ładowania. Mam taką samą. Jak padnie jeden aku to moim zdaniem nic poważnego się nie stanie.

Edytowane przez psulek

• 0

No jak widać nie mają po naładowaniu po kilku dniach. Poza tym skoro ma automat to i tak wsio ryba bo po naładowaniu prawdopodobnie ( nie wiem co to za ładowarka ) przechodzi w tryb podtrzymywania i utrzymuje napięcie na tym samym poziomie. Jest jeszcze szansa ( bardzo mała ), że podczas ładowania jeden akumulator się zepsuje ( znajomy miał taki przypadek, że akumulator wybuchł podczas ładowania ) i może dojść do uszkodzenia drugiego. No i tym bardziej, że ma czas na to żeby naładować je osobno.

Oczywiście Tomasz zrobi jak będzie uważał, to jego baterie :)

Przeciez to ze bedziesz ladowal je 20A spiete nie przyspieszy ich naladowania. Bedzie to trwalo tyle samo czasu co kazdy z osobna.

Dla Tomasza ladowanie dwoch spietych daje rowne napiecie na nich. Co jest najwiekszym problemem w tym przypadku.

Spinamy dwa, ladujemy i po naladowaniu zostawiamy spiete. Wyrownuje nam sie napiecie i mozemy plywac.

W sytuacji ladowania oddzielnie mamy rozne napiecia i przy spieciu ich, bedzie plynal miedzy nimi prad wyrownawczy. Ze tego "lepszego" do tego o nizszym napieciu, pomijam fakt ze bedziemy marnowali energie w ten sposob. A z zalozenia akumulatory maja pracowac razem.

PS. Ten wybuch nastapil zapewne z tego powodu ze korki nie zostaly odkrecone na czas ladowania-czesty przypadek(dotyczy tylko kwasowych akumulatorow)