Skocz do zawartości
  • 0

Dwa akumulatory - jeden silnik elektryczny

zetika16

Pytanie

Witam.

Mam pływam na 2 akumulatorach żelowych jeden 75 ah drugi 100 ah.. pierwszym robię ok 8 km na 5 biegu(neraus x62) na drugim 12km, i teraz pytanie... czy mogę je połączyć rownolegle?? wiadomo ponton=rozłożenie masy równomierne, jeden byłby z tyłu drugi pod ławką... czy 1,5 metra kabla nie wpłynie żle na połączenie?? jakim kablem wogóle to połączyć?? i czy echo może być podpięte do takiego układu i czy będzie pokazywało poprawnie wartość napięcia i nie będzie warjowało? 

nadadzą sie taki kabel ??

http://allegro.pl/przewody-kable-wysokiego-napiecia-motocykl-krakow-i4787595932.html

Edytowane przez Tomasz eS

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

To sobie pomierzyłem akumulatory. Po dobie od odpięcia od Cteka kwasiak 100Ah ma 13.26, żel 75 Ah ładowany nie pamiętam kiedy- 12.96, mały żel od szpeju- 13.00. łódka na dworzu, teraz -5.

wniosek mam taki, że jak już będę miał 2 na łodce (75 i 100) to będę je spinał razem na starcie. małego postaram się mieć naładowanego, w momencie kiedy będę chciał doładować duży przez mały to dopiero zepnę, będę się starał unikać doładowywania małego z dużych.

• 0

WItam

Brakowało trochę mi prądu na łodzi ( dziobówka plus 12 cali echo) więc dokupiłem drugi Aku. Teraz mam dwa żele 120AH i 80AH połączone równolegle. Mam też na łodzi zamontowaną ładowarkę akumulatorów - łódka stoi w porcie i tam je ładuje z sieci. Kupiłem separator ładowania VSR.

Jak to mądrze połączyć aby normalnie pobierało mi prąd z oby dwu akumulatorów ( są w różnych bakistach), a przy ich ładowaniu w porcie ładował jeden do pełna a potem drugi?

post-63442-0-58995500-1618816764_thumb.jpeg

Edytowane przez nodan

• 0

Nie jest wskazane łączenie akumulatorów o różnej pojemności, kiedyś odradził mi to kolega elektryk ,a jeżeli już połączysz to tak że (-) minus weź z jednego akumulatora a (+) plus z drugiego.

To znaczy jak zamknąć obwód ?

• 0

Nie jest wskazane łączenie akumulatorów o różnej pojemności, kiedyś odradził mi to kolega elektryk ,a jeżeli już połączysz to tak że (-) minus weź z jednego akumulatora a (+) plus z drugiego.

Akumulatory mam w różnych bakistach.... I instalację mam już pociągniętą więc nić nowego nie wymodzę. O ile przełączać się między akusami będę mógł jakoś to ogarnę - dołożę wyłączniki dodatkowe to najbardziej zależy , abym mógł ładować jedne po drugim z seperatorem

• 0

Nie wiem czy już nie było ale podzielę się moim doświadczeniem.

Z kumplami mamy ponton trochę ponad 4 metry długi.

Nas 3 plus graty daje jakieś 400kg obciążenia.

Zapasu jest koło 300 kg według producenta.

Całość napędza silnik elektryczny i wiosełka czasami.

Wypady robimy 3-4 dni, więc nie ma opcji żeby to jakikolwiek aku wytrzymał.

Ładować w szczerym polu nie ma gdzie tak więc zastosowaliśmy pewien myk.

Zakupilismy panel fotowoltaiczny.

Coś jak to https://allegro.pl/oferta/skladany-panel-fotowoltaiczny-i-przetwornica-12v-9403077295?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_mtrzcj_czesci_pla_czesci-samochodowe&ev_adgr=Cz%C4%99%C5%9Bci+do+maszyn+i+innych+pojazd%C3%B3w+-+Cz%C4%99%C5%9Bci+do+przyczep+i+naczep&gclid=Cj0KCQjw9_mDBhCGARIsAN3PaFNmZX9ARU7H5LVUl4n8zqZL-RRdRk7vOqUD42ZJt4SzO6Om4RpIURsaAvRLEALw_wcB ale trochę inny model, którego już nie widzę.

Całość jest dość dobrze wydajna.

Ładuje telefony plus aku bez problemu.

Zważywszy, że często robimy przerwy w płynieciu to panel spokojnie daje radę nabić aku do pełna.

Oczywiście zabija to samą żywotność aku no ale coś za coś.

Jak na razie na tym samym aku zrobiliśmy dwa sezony. Ten będzie trzeci i aku działa bez zastrzeżeń.

• 0

WItam

Brakowało trochę mi prądu na łodzi ( dziobówka plus 12 cali echo) więc dokupiłem drugi Aku. Teraz mam dwa żele 120AH i 80AH połączone równolegle. Mam też na łodzi zamontowaną ładowarkę akumulatorów - łódka stoi w porcie i tam je ładuje z sieci. Kupiłem separator ładowania VSR.

Jak to mądrze połączyć aby normalnie pobierało mi prąd z oby dwu akumulatorów ( są w różnych bakistach), a przy ich ładowaniu w porcie ładował jeden do pełna a potem drugi?

attachicon.gif Skanuj.jpeg

A po co chcesz rozdzielnego ładowania?

Do połączonych w ten sposób akumulatorów (równolegle) dołącz ładowarkę i ładuj. Nie wiem co to ten separator VSR - może to dwie diody, moim zdaniem tylko zakłóci ładowanie.

Można łączyć równolegle akumulatory o innej pojemności, ważne by miały podobne napięcie buforowe. Dwie żelówki  12V będą miały podobne napięcie buforowe, nawet innych producentów, gorzej jak będą to inne typy akumulatorów.

A jeszcze sam moment łączenia: aku powinny być podobnie naładowane, najlepiej jak mają to samo napięcie, lub oba są świeżo naładowane. Nie łączyć rozładowanego z naładowanym.

Edytowane przez Stołczynianin

• 0

(...) Wypady robimy 3-4 dni, więc nie ma opcji żeby to jakikolwiek aku wytrzymał.

Ładować w szczerym polu nie ma gdzie tak więc zastosowaliśmy pewien myk.

Zakupilismy panel fotowoltaiczny.

Coś jak to https://allegro.pl/oferta/skladany-panel-fotowoltaiczny-i-przetwornica-12v-9403077295?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_mtrzcj_czesci_pla_czesci-samochodowe&ev_adgr=Cz%C4%99%C5%9Bci+do+maszyn+i+innych+pojazd%C3%B3w+-+Cz%C4%99%C5%9Bci+do+przyczep+i+naczep&gclid=Cj0KCQjw9_mDBhCGARIsAN3PaFNmZX9ARU7H5LVUl4n8zqZL-RRdRk7vOqUD42ZJt4SzO6Om4RpIURsaAvRLEALw_wcB ale trochę inny model, którego już nie widzę.

Całość jest dość dobrze wydajna.

Ładuje telefony plus aku bez problemu.

Zważywszy, że często robimy przerwy w płynieciu to panel spokojnie daje radę nabić aku do pełna.

Oczywiście zabija to samą żywotność aku no ale coś za coś.

Jak na razie na tym samym aku zrobiliśmy dwa sezony. Ten będzie trzeci i aku działa bez zastrzeżeń.

Akumulator ołowiowo-kwasowy dobrze jest chronić przed przechowywaniem rozładowanego, tak więc ładowanie na bieżąco wpływa na wydłużenie okresu eksploatacji akumulatora. Tak więc żywotność akumulatora będzie właściwa.

Mnie to tylko ciekawi do jakiego napięcia ładuje akumulator, bo inne jest napięcie do ciągłego ładowania (buforowe) a inne - wyższe, jak ma być odpięty po naładowaniu.

Ten prąd 4A to chyba teoretyczny?

Edytowane przez Stołczynianin

• 0

Ciężko mi się odnieść ponieważ pomiarów na wodzie nie robiłem.

To też nie do końca ten panel, który posiadam.

Według miernika zamontowanego na inwerterze to aku ładuje do 12.8 jeśli mnie pamięć nie myli.

Jak wrócę do domu to mogę podać bardziej szczegółowe dane posiadanego panela.

• 0

Z dostarczonych kwitów wynika, że ten mój może podać 10A.

Jak jest w rzeczywistości to mogę pomierzyć jutro za dnia jeśli tylko wyjdzie słońce, no i jeśli kogokolwiek to interesuje.

Nie mniej polecam taką zabawkę.

Zwłaszcza dla kogoś kto jedzie tam gdzie diabeł mówi dobranoc.

• 0

Akumulator ołowiowo-kwasowy dobrze jest chronić przed przechowywaniem rozładowanego, tak więc ładowanie na bieżąco wpływa na wydłużenie okresu eksploatacji akumulatora. Tak więc żywotność akumulatora będzie właściwa.

Mnie to tylko ciekawi do jakiego napięcia ładuje akumulator, bo inne jest napięcie do ciągłego ładowania (buforowe) a inne - wyższe, jak ma być odpięty po naładowaniu.

Ten prąd 4A to chyba teoretyczny?

Miałem takie rozwiązanie, więc odpowiem. Do panelu 50W miałem konfigurowalny regulator ładowania (programy żel/kwas/agm/lifepo4). Wg. dokumentacji ładował aku do 14,4 a później przechodził w tryb buforowy coś koło 13,5V +-korekta na temperaturę (miał czujkę). Do tych 14,4 nie chciało mi się czekać, ale jak przychodziłem na łódkę, to aku zawsze było na 13V z hakiem i nabite na full, no wyjątek rano przed wschodem miało  12,9-13 , ale wiadomo, że w nocy to kiepsko działa :).

Edytowane przez psulek

• 0

A po co chcesz rozdzielnego ładowania?

Do połączonych w ten sposób akumulatorów (równolegle) dołącz ładowarkę i ładuj. Nie wiem co to ten separator VSR - może to dwie diody, moim zdaniem tylko zakłóci ładowanie.

Można łączyć równolegle akumulatory o innej pojemności, ważne by miały podobne napięcie buforowe. Dwie żelówki  12V będą miały podobne napięcie buforowe, nawet innych producentów, gorzej jak będą to inne typy akumulatorów.

A jeszcze sam moment łączenia: aku powinny być podobnie naładowane, najlepiej jak mają to samo napięcie, lub oba są świeżo naładowane. Nie łączyć rozładowanego z naładowanym.

Ten sam producent i są naładowane tak samo. Dzięki tak zrobiłem a VSR sprzedam będzie na coś innego :)