Mam pływam na 2 akumulatorach żelowych jeden 75 ah drugi 100 ah.. pierwszym robię ok 8 km na 5 biegu(neraus x62) na drugim 12km, i teraz pytanie... czy mogę je połączyć rownolegle?? wiadomo ponton=rozłożenie masy równomierne, jeden byłby z tyłu drugi pod ławką... czy 1,5 metra kabla nie wpłynie żle na połączenie?? jakim kablem wogóle to połączyć?? i czy echo może być podpięte do takiego układu i czy będzie pokazywało poprawnie wartość napięcia i nie będzie warjowało?
Pytanie
zetika16
Witam.
Mam pływam na 2 akumulatorach żelowych jeden 75 ah drugi 100 ah.. pierwszym robię ok 8 km na 5 biegu(neraus x62) na drugim 12km, i teraz pytanie... czy mogę je połączyć rownolegle?? wiadomo ponton=rozłożenie masy równomierne, jeden byłby z tyłu drugi pod ławką... czy 1,5 metra kabla nie wpłynie żle na połączenie?? jakim kablem wogóle to połączyć?? i czy echo może być podpięte do takiego układu i czy będzie pokazywało poprawnie wartość napięcia i nie będzie warjowało?
nadadzą sie taki kabel ??
http://allegro.pl/przewody-kable-wysokiego-napiecia-motocykl-krakow-i4787595932.html
Edytowane przez Tomasz eSOdnośnik do komentarza
Top użytkownicy dla tego pytania
47
42
15
15
Popularne dni
21 Lis
54
20 Lis
50
22 Lis
25
28 Lis
20
Top użytkownicy dla tego pytania
crizz100 47 odpowiedzi
zetika16 42 odpowiedzi
kotwitz 15 odpowiedzi
SzymonK 15 odpowiedzi
Popularne dni
21 Lis 2014
54 odpowiedzi
20 Lis 2014
50 odpowiedzi
22 Lis 2014
25 odpowiedzi
28 Lis 2014
20 odpowiedzi
Popularne posty
JanuszD
Nie prowokuję przepychanek, jednak dla dobra Tomka i innych, którzy ewentualnie chcieli by skorzystać może wyjaśnię. Akumulator to nie kondensator, któremu jest niemal zupełnie obojętne jakim prądem b
zetika16
Kable zakupione i zarobione juz końcówki ... ogólnie spiete są dwa juz na ładowarce i się ładuje . Koszt zabawy 30 pln. A po co ?? Wydaje mi się ze lepiej 2 równomiernie rozładować płynąć cały czas na
JanuszD
Łączenie szeregowo celem uzyskania 24v wymaga takich samych pojemności/ mocy aku. W Twoim przypadku, pod warunkiem zastosowania odpowiednio dużych przekrojów nie ma to praktycznie znaczenia. Mocniejsz
Opublikowane grafiki
202 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi