jacob1993 Opublikowano 20 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2014 Team Dragon #4 4 składy na poaczątek co sadzicie o takiej wedeczcze na poczatek przygody z muchówka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gofer2005 Opublikowano 21 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2014 Aleś ją opisał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacob1993 Opublikowano 21 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2014 a jak inaczej ja opisac wedka akcja mod-fast klasa 4 dlugosc 275 warto brac na pierwszy kij czy lepiej jakas 5 czy 6 tego team dragona mozna wychaczyc w fajnych pieniadzach . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 21 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2014 A co chcesz taka wedka lowic w sensie jakie ryby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacob1993 Opublikowano 21 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2014 (edytowane) klen jaz pstrag jelec okon na male streamery ale glownie sucha muszka w rzekach typu wisloka wislok san i mniejsze Edytowane 21 Listopada 2014 przez jacob1993 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 21 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2014 Do takich ryb i połowów jak zaznaczyłeś to jak najbardziej. Fajny kijek, ale uważaj (cieniutkie ścianki) lubią sie łamać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mikolaj Opublikowano 21 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2014 Jeśli to prawdziwy początek, a ma być też streamer to jednak 5/6 by się zdało. Będzie łatwiej. Czwórką z ciut większą muchą się zamęczysz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.bednarczyk Opublikowano 22 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2014 @mikołaj ma rację. Tej wędki nie znam i żaden ze mnie ekspert, ale powiem jako ten co zaczynał chwilę temu. Wszystkie metody takim kijkiem "obgonisz", ale ze streamerem będziesz się męczył i frustrował....., aż w końcu dokupisz coś #5-6. A potem dokupisz kolejny #3-4 długości 10' (305 cm) do krótkiej nimfy........., a potem ..... nie chcę straszyć , ale jak Cię "muchoza" zainfekuje........ to popłyniesz . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacob1993 Opublikowano 22 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2014 Ten streamer to sporadycznie na stawie bardziej sucha mnie interesuje . A to ze nieobgonie wszystkich metod kijem to wiem . Tylko sie zastanawiam czemu wszedzie polecaja 5 czy 6 na pierwszy kij 4 ciezko sie rzuca bo rozumiem ze jest to taki troche muchowy ultra light. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 22 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2014 #4 jest fajna. Do metod którymi będziesz łowił cześciej, jest cacy.Jeżeli nie będziesz szalał z jakimiś szerokimi rzekami i próbował wyrzucić prawie cały sznur (o zapewne tego jeszcze nie umiesz), to na pewno jej nie polamiesz a będziesz z niej zadowolony. #4 to kij który daje komfort łowienia i czystą przyjemność przy suchej czy nimfie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.bednarczyk Opublikowano 22 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2014 Ten streamer to sporadycznie na stawie bardziej sucha mnie interesuje . A to ze nieobgonie wszystkich metod kijem to wiem . Tylko sie zastanawiam czemu wszedzie polecaja 5 czy 6 na pierwszy kij 4 ciezko sie rzuca bo rozumiem ze jest to taki troche muchowy ultra light. Jeśli tak to #4 długości 9' (274-275 cm) to wg mnie na polskie wody optymalny kijek. Taki mi poradzili przy kupnie pierwszej wędki, która przez dwa sezony znakomicie służy jako typowy "wół roboczy". Z moją "czwórką" najczęściej bywam nad wodą - dała mi życiówki - pstrąga 45 cm i lipienia 41 cm i nie było najmniejszego problemu z ich holem. Największą rybą był szczupak 55 czy 56 cm (nie pamiętam dokładnie) - typowy przyłów na lekkiego streamera okoniowego - t.zw. welonka. Nie było najmniejszego problemu z jego wyholowaniem. Czwórką łowię na suchą muchę (jest super), na mokrą i długą nimfę(całkiem dobrze), na krótką nimfę (może być, choć bez fajerwerków), a także na streamera (znacznie gorzej, zwłaszcza na mocniej obciążone). Przy streamerach z cięższymi główkami lata to wszystko dość kulawo, w związku z czym kupiłem do tej metody wędkę #6 9'.W muchówkach # 4 to jeszcze nie jest ultralight i wielu muszkarzy używa wędek w tej klasie. "Ultra" to bardziej #2-3. Ważna jest też akcja wędki - moja "czwórka" ma średnią - "mid flex". Rzeczywiście jako kij najbardziej uniwersalny uchodzi #5 9', ale zapewniam, że #4 nie masz się co obawiać. Na krótką nimfę bardzo często używane są #3 10' i jakoś nikt nie narzeka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OloPe Opublikowano 23 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2014 Kijem w #4 klasie połowisz i strimerem. Co prawda nie wielkim i nie ciezkim, ale żeby poczuć metodę taki kij spokojnie wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woder Opublikowano 23 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2014 Mam taką w klasie 5 , kupiłem na początku roku i działa na nizinnych rzekach , ale 4# może być za mało . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi