Skocz do zawartości

spining na szczupaka

fryzjer

Rekomendowane odpowiedzi

Sea Bassy są w dobrej cenie.

a jakbyś ocenił przeznaczenie obydwu tych kijków pod łowienie gumami i ich czułość?

Naczytałem się o legendarnej mocy okumy i zastanawiam się, czy ona czasem nie jest od tego sea bassa dużo sztywniejsza (coś jak kijek bardziej pod lżejsze jerki niż większe gumy)?

okumę być może uda się w tym tygodniu gdzieś obejrzeć. na shimano brak szans.

Ja niestety nie łowię gumami więc w tej materii nie mogę się wypowiedzieć. Z gum to zwykle używam kingkongi w trollu :)

Łowie głównie jerkami i swimbaitami. Wydaje mi się, że okuma jest dużo ciensza/zgrabniejsza od Shimano. Mimo, że łowiłem i tym i tym i posiadam oba to nigdy nie miałem możliwości powrównania ich side by side :D leżą sobie i czekają w PL a ja nie wiem kiedy tam będę.

Pozdrawiam

M

Siemka forumowicze poszukuje dobrego kija na szczupaki. Cenna od 200-500zł. Łowie głownie na odrze z brzegu(długość kija minimum 2,7m-do takiego się przyzwyczaiłem), kij powinien mieć szybka akcje-do pewnego zacięcia ryby oraz przechodzić w pół parabole/parabole podczas holu. Ważna jest dla mnie też waga, często są to wielogodzinne wypady, wiec najlepiej żeby to była lekka wędka. Łowie głównie na gumy 9-12cm na główkach od 5-15 gram  Wcześniej miałem kij do daiwa exceler  5-25g-był za miękki. Proszę doradźcie mi coś z czego będę zadowolony. Pozdrawiam serdecznie Mateusz

warta uwagi może być okuma black rock.

wprawdzie w tej długości nie sprawdzałem, ale przymierzałem się ostatnio do krótszych i kijek mi się podoba + ma bardzo wiele korzystnych opinii na tym forum.

fajne, sztywne wędzisko. wygląda na mające spory zapas mocy.

Edytowane przez croock

No fajny ten paladin :) byłem go oglądać w sklepie stacjonarnym, muszę się jeszcze zastanowić czy nie dołożyć drugie tyle na jakiś kij z pracowni.