Skocz do zawartości
  • 0

Przeciekajaca lodz

marius13

Pytanie

Witam kupilem lodz z 2006r 430cm wszystko fajnie ale jak postoi w wodzie nabiera wody wprawdzie nie jest to duzo ale nabiera przygladnolem sie dnu,  nie widze zadnych sladow pekniec itp ,dodam ze lodz jest 2 plaszczowa mysle wyciac podest wysuszyc dobrze naniesc sporo zywicy od srodka i dokleic spowrotem pomost nalozyc siatke i zywice co wy na to?

24 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Witam kupilem lodz z 2006r 430cm wszystko fajnie ale jak postoi w wodzie nabiera wody wprawdzie nie jest to duzo ale nabiera przygladnolem sie dnu,  nie widze zadnych sladow pekniec itp ,dodam ze lodz jest 2 plaszczowa mysle wyciac podest wysuszyc dobrze naniesc sporo zywicy od srodka i dokleic spowrotem pomost nalozyc siatke i zywice co wy na to?

Poczytaj najpierw http://www.jachtowe.com.pl/abc-wiedzy/laminowanie/ i do dzieła to nie sztuka magiczna.

• 0

Kolego daj jakieś foty dna łodzi bo tak to można gdybać.Dziura ,przetarcie, korek i jeszcze parę możliwości.Może napisz czy stoi na wodzie może wozisz na przyczepie , jak wozisz to jak jest łódka podparta, to też jest ważne. Najlepiej obrócić łajbę i szukać wszystkich podejrzanych miejsc , przetartych , miękkich i wszystkich uszkodzeń innego wyjścia nie ma.

• 0

Moja rada.

Zrób 2 szt tzw koziołków, tak aby postawic łódke z 1m nad ziemią

w łóce, w  dowolnym górnym   punkcie (najwyżej połozony)  wewnetrznej skorupy(tzw wkładki) zrób otwór taki ny zrobic zaslepke, ale by swobodnie wszedł wąż z wodą( mysle ze jakies fi 12).w sklepie raksa.com.pl mozna kupic korek z mocowaniem i zrobic korek spustowy w górnej skorupie

postaw łódke na koziołkach

w otwór włóz wąż i zalej łódke wodą(chodzi o przestrzeń miedzy dwoma skorupami)

obserwój gdzie woda wycielka

zaznacz miejce wyciekania wody

zabierz tylny koziołek(łódka dziobem do góry) i wykręc korek spustowy i spósc wode z przestrzeni miedzy skorupami

kup mate gestosci 300 ( w necie mozesz kupic zestawy naprawcze, dowolny wymiar maty i dowolna ilosc żywicy z utwardzaczem, tzw rozlewana)

kup aceton, papier scierny lub krązki do katówki

i do roboty

• 0

Moja rada.

Zrób 2 szt tzw koziołków, tak aby postawic łódke z 1m nad ziemią

w łóce, w  dowolnym górnym   punkcie (najwyżej połozony)  wewnetrznej skorupy(tzw wkładki) zrób otwór taki ny zrobic zaslepke, ale by swobodnie wszedł wąż z wodą( mysle ze jakies fi 12).w sklepie raksa.com.pl mozna kupic korek z mocowaniem i zrobic korek spustowy w górnej skorupie

postaw łódke na koziołkach

w otwór włóz wąż i zalej łódke wodą(chodzi o przestrzeń miedzy dwoma skorupami)

obserwój gdzie woda wycielka

zaznacz miejce wyciekania wody

zabierz tylny koziołek(łódka dziobem do góry) i wykręc korek spustowy i spósc wode z przestrzeni miedzy skorupami

kup mate gestosci 300 ( w necie mozesz kupic zestawy naprawcze, dowolny wymiar maty i dowolna ilosc żywicy z utwardzaczem, tzw rozlewana)

kup aceton, papier scierny lub krązki do katówki

i do roboty

Tylko niech się śpieszy, bo mrozy idą ;)

• 0

Już jest za zimno na laminowanie, jeśli mnie pamięć nie myli to powinno być około 20C. Do sprawdzenia w karcie żywicy.

Z ta temperatura to krąży tylko taki mit, nie raz kleiłem przy temp 8-13C i nie było problemów

ważne jest przygotowanie powierzchni (oszlifowanie miejsca, wysuszenie np. opalarką i odtłuszczenie rozpuszczalnikiem).

Utwardzacze tez sa rożne, dobry utwardzacz do żywicy to podstawa, jak jest zimniej to trzeba dać troszku więcej utwardzacza

i będzie schło trochę dłużej od cała różnica. Jak jest ciepło to musisz uważać bo nie zdarzysz pokleić a juz robi Ci sie galareta

jak sie ma garaż/ wiatę wówczas warunki sa idealne (ja kleiłem zawsze na powietrzu).

Edytowane przez @Wojti

• 0

Moim zdaniem, popartym doświadczeniem, niewielki otwór w tym miejscu nie może dać jednego-dwóch wiaderek wody. Jest zapewne jeszcze inne miejsce uszkodzenia, musisz szukać dalej.

I nie odpowiedziałeś na jeszcze jedno ważne pytanie, trzymasz łódź na wodzie czy na brzegu? Chodzi o określenie czasu na wodzie, po jakim uzbiera Ci się to jedno-dwa wiaderka wody w łodzi.

• 0

Już jest za zimno na laminowanie, jeśli mnie pamięć nie myli to powinno być około 20C. Do sprawdzenia w karcie żywicy.

Do laminowania w niższych temperaturach używa się kobaltu jako przyśpieszacza.Tylko trzeba na płomienie uważać. Edytowane przez welpa1809