Skocz do zawartości

Wklejanka okoniowa

kamillo1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

mój cel na nowy sezon to większe przyłożenie sie do łowienia na gumki. Niestety nie byłem nigdy posiadaczem wklejanki, a chciałbym kupić cos sprawdzonego. Mam do dyspozycji ok 350 zł + ok 250 na kołowrotek. Łowię w jeziorach z brzegu na przynęty na główkach max do 15 g. Co moglibyście polecić, z asortymentu w miarę łatwo dostępnego w kraju?

Hej, zgodze się z @Suchy498, EQUS całkiem fajna propozycja, przyjrzyj się także Nexave super sensitive(jeśli chodzi o wklejanki), niby stworzona właśnie do tej metody; ma wyrzut właśnie do 15gr. Ja ostatnio stałem się szczęsliwym posiadaczem Robinsona Trout'a, tesh fajna wędka i na okonie z brzegu napewno da rade :D pozdro

Osobiście używam Balzera Magny Jig (dokładnej nazwy modelu w tej chwili nie pamiętam), co prawda do 25 gram, ale myślę, że to akurat pod główki 12-15 gram, bo takimi często tą wędką łowiłem za zaporówce, jak i na rzece. Fajny, lekki, poręczny i przyzwoicie wykonany kijek za cenę około 190 zł.

Ja polecę Ci wklejaneki Team Dragon.

ja podobnie,

używam od roku Team Dragon 2,6m 7-28g i sprawuje się znakomicie. poza gumkami, na cienkiej żyłce latają także malutkie woblerki, ich pracę czuć i widać na szczytówce

w FM kosztuje 369PLN, ja pamiętam ze kupiłem taniej.

Za nieco ponad 250PLN wyrwiesz młynek Ryobi Zauber 4000, w tej cenie GWARANTUJĘ, że nic lepszego nie kupisz... Full Metal Body, dobrze spasowany, krzyżowy nawój, idealny pod spina w tym przedziale.

Z kijów tańszych warto zainteresować się Dragonem Millenium SuperFast, PowerJig lub Pike, w zależności od porządanego wyrzutu, bądź bardzo tanimi Robinsonami: Power Jig(do 30 gr) lub Ultra Power Jig (do 50 gr).

Ja wybrałbym jednak któregoś z Team Dragonów o akcji Fast bądz X-Fast, akcja wklejanki a zawsze to jednolity blank...

Odnośnie Dragona i Kongera.

Kupę lat łowię wklejanką Champion (nie myliś z nowszą serią World Champion) Tango do 10 gr. NA czasy kiedy ją kupowałem na rynku nie było nic lepszego. Wędeczka naprawdę super. Ale świat idzie do przodu i jeśli teraz miałbym wciągnąć wklejankę to postawiłbym na Dragona. Już seria Millenium jest bardzo dobra (cena około 200 zł), a Team Dragon to jeszcze wyższa liga. Zależy od zasobności Twojego portfela. Jeśli Cię stać, to celuj w Team.

Fajna wklejaneczką jest też Mikado Lexus Saphire. Uzywam kija 280cm o cw do 17g. Rok bardzo intensywnego używania (głównie trok i jigi; jeziora i zaporówki) i poprostu sie sprawdził. Koszt cos kolo 300zł.

Pracuje razem z SPRO Blue Arc 7100. Młynek pracuje bez zarzutu. Koszt (chyba)210zł.

odnośnie kołowrotków,mam pytanko czy jest ktoś z Was moze posiadaczem młynków ABU. Nikt ich nie poleca i nie wiem czy wynika to z faktu że uzywacie poprostu innych marek, czy też Wam się nie sprawdziła ta marka. Zastanawiałem się nad Abu Cardinal c3, 502 lub 503

dostałem dzisaj od sprzedawcy propozycje daiwy power mesh i Jiggerspin, czy posiada ktoś z Was taki kijek i czy jest porównywalny jakościowo z team dragonem? zalezy mi na łowieniu sandaczy w zaporówkach z brzegu, z opadu na gumy z lżejszymi główkami (niewielka głębokość zbiorników, do 2m)

ten do 25g to bardzo fajny kijek na bolka - szczupaka akcja raczej średnia moze bliższa szybkiej. dobrze się nim rzuca od około 7 gramów- max 20g.

dobrze latają tez z niego woblerki nawet te lekki

bardzo kijek polecam

ten do 18 to moim zdaniem super sprawa do gumek w zakresie 5 -10 gram. bardzo czuła szczytówka i mocny blank

dobre okoniowe rozwiązanie

za około 220 to zdecydowanie super zakup

a co myslicie o kijku Larus Platinium Fighter Jig 296cm 5-35g, nie bardzo mogę cokolwiek znaleźć o nim w internecie a podobno ta grafitowa wklejanka jest bardzo w porządku

Bardzo dobry kij- choć nie łowie od jakiegoś już czasu na wkleiki, to to jest chyba jedyna propozycja na którą bym się skusił. Uniwersalny - łowiliśmy nim zarówno klenie jak i sandacze, czuły, ma spory zapas mocy.

• 2 lata później...

Witam podepnę się do tematu z pytaniem:

W październiku chcę sobie kupić Maxim Twista 270cm 12gr.. nie będę miał okazji go pomacać i prośba do posiadaczy tego kijka o kilka zdań na jego temat:)

Będę go używał na Warcie pod okonka i rzadko do troka..

Tym bardziej ,że cena fajna bo 150zł:)