Norbas7 Opublikowano 15 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2023 Witam.Jako, że posiadam już kilka spinningów tubularów a żadnej wklajanki, chciałbym takową nabyć by zobaczyć czy taki rodzaj kijka również mi przypasuje i ogólnie jakie będą różnicę.Głównie nastawiam się na okonia którego w moich łowiskach jest jak na lekarstwo, ale może to ja nie czuję brań na Jaxon Grey Stream 228cm 1-7g którego posiadam.Głównie siadają mi szczupaki 30-55cm ale dalej mam nadzieję, że w końcu i okonie mnie polubią.Zastanawiam się nad Dragon Finesse Jig 7 245cm 0,5-7g lub 2-12gMiałęm okację pomacać te kijki w sklepie, wizualnie fajne, dzielony dolnik jak lubię, zauważyłęm, że blank grubszy niż w grey stream i sztywniejszy, dopiero wklejka miększa.Czy ten kijek jest wart zakupu? Jeśli tak to czy wybrać 0,5-7 czy 2-12?Ewentualnie czy jakiś inny kijek w podobnym budżecie byłby lepszym wyborem?Czytałem też o KONGER KASTMASTER JIG MICRON 232cm 0,5-6g , wizualnie mniej do mnie przemawia a w ręku nie miałem więc żadnego porównania.Łowię tylko z brzegu.Używam plecionek.Przynęty gumowe, obrotówki, wobki czasem blaszki. Czy biorąc 0,5-7 zdubluję sobie posiadanego GSa czy może to zupełnie różne wędki.A jeśli miałby być dubel to czy 2-12 nada się jeszcze na okonki czy to już kijaszek do innych celów? W tubularach które posiadam mam pełne pokrycie na moje potrzeby ( 1-7 , 3-16, 5-25, 10-30, 15-45 ) ale co chwila czytam o wklejankach i jedni określają je jako protezy wędek, a inni zachwalają więc postanowiłem , że sam spróbuję by wyrobić sobie własne zdanie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andżej Opublikowano 15 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2023 (edytowane) Witam.Jako, że posiadam już kilka spinningów tubularów a żadnej wklajanki, chciałbym takową nabyć by zobaczyć czy taki rodzaj kijka również mi przypasuje i ogólnie jakie będą różnicę.Głównie nastawiam się na okonia którego w moich łowiskach jest jak na lekarstwo, ale może to ja nie czuję brań na Jaxon Grey Stream 228cm 1-7g którego posiadam.Głównie siadają mi szczupaki 30-55cm ale dalej mam nadzieję, że w końcu i okonie mnie polubią.Zastanawiam się nad Dragon Finesse Jig 7 245cm 0,5-7g lub 2-12gMiałęm okację pomacać te kijki w sklepie, wizualnie fajne, dzielony dolnik jak lubię, zauważyłęm, że blank grubszy niż w grey stream i sztywniejszy, dopiero wklejka miększa.Czy ten kijek jest wart zakupu? Jeśli tak to czy wybrać 0,5-7 czy 2-12?Ewentualnie czy jakiś inny kijek w podobnym budżecie byłby lepszym wyborem?Czytałem też o KONGER KASTMASTER JIG MICRON 232cm 0,5-6g , wizualnie mniej do mnie przemawia a w ręku nie miałem więc żadnego porównania.Łowię tylko z brzegu.Używam plecionek.Przynęty gumowe, obrotówki, wobki czasem blaszki. Czy biorąc 0,5-7 zdubluję sobie posiadanego GSa czy może to zupełnie różne wędki.A jeśli miałby być dubel to czy 2-12 nada się jeszcze na okonki czy to już kijaszek do innych celów? W tubularach które posiadam mam pełne pokrycie na moje potrzeby ( 1-7 , 3-16, 5-25, 10-30, 15-45 ) ale co chwila czytam o wklejankach i jedni określają je jako protezy wędek, a inni zachwalają więc postanowiłem , że sam spróbuję by wyrobić sobie własne zdanie. Pozdrawiam.Jeśli okoń tam jest (a z opisu wynika, że nie masz pewności), to problemem prawdopodobnie nie jest wędka, a przynęta i obciążenie. Napisz do mnie na priv, to pogadamy. Fachowcem NIE jestem w żadnym wypadku, ale wiem, jak się do tej jednej konkretnej ryby dobrać w miarę skutecznie. W miarę. Jak to ma być kij na okonie, to bierz coś do 5-7g, mi tam najlepiej łowi się na sprzęcie do około 3g, ale też i ryby mam poniżej 35cm i po prostu lubię taką zabawę. Kij do 12g ma sens, ale jak lubisz łowić na dropa, boczny trok, a z opadu - większe okonie. Ale na dropa i boczny można też łowić na wędce do 5-7g, pytanie, jaki uciąg mają rzeki w Twojej okolicy - choć wklejka do 7g zwykle spokojnie rzuci 10g, a to już jest b. konkretne obciążenie. Tylko jak weźmiesz tanią wklejkę, to nie dziw się, że to nie będzie jakiś specjalnie czuły kij.Na przyzwoitej wklejce czucie jest b. dobre, jednocześnie da Ci ona więcej czasu na zacięcie, bo i brania będą (niekiedy) wyglądały inaczej - powolutku uginająca się szczytówka dla przykładu - takich cudów na tubularze nie będzie, bo ryba szybko poczuje opór. Edytowane 15 Stycznia 2023 przez Andżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Norbas7 Opublikowano 15 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2023 (edytowane) Łowisko to glinianki z czego największa jest no kill.Okoń jest... ale udało mi się go złowić tylko na spławik na białe robaki i największy miał może 10cm.Złowiłem ich przez poprzedni sezon może łącznie z 7-8 i to właśnie na spławik i takie wielkości.Na spinning nie udało się ani razu.Może to wina faktu, że rzadko próbowałem bo zniechęcałem się szybko.Wędka grey stream 228cm 1-7g , chwalona , pletka 0,06.Z racji obecności szczupaka w łowisku raczej stosowałęm przypon stalowy ale cieniutki i bardzo mięki.Próbowałem na twisterki malutkie, na 5cm kaytechy, wobki 2-3cm.Jedna wielka cisza. I to nie tylko ja , inni też mówią, że okoń jest ale ma tyle drobnicy do jedzenia , że olewa wędkarzy :-)Zacząłem się zastanawiać czy może ta wędka coś nie tak... no ale chwalona.Kupiłem Flagmann Areata do 3,5g na mikro jigi którego jeszcze nie użyłem z braku czasu i pogody wietrznej a liczę że może się uda, a jak nie to białorybu połowię.Jako że nie miałem okazji nigdy na wklejkę połowić pomyślałem, że choć jedną by trzeba kupić i popróbować.Nie chcąc dublować grey streama pomyślałem o 2-12g.Na boczny trok próbowałem kilka razy, bez efektu.Drop Shot pierwszy raz miesiąc temu ale również bez brania.Na rzekach większych nie łowiłem dotąd poza utratą która mimo kilku wypadów nie dała jeszcze ryby i nie znam jej.Wisła jest 50km ode mnie i nie miałem okazji.Narew podobna odległość i też jeszcze się nie udało wybrać.Te wklejki które podałem mają z tego co widzę dobre opinie. Ale, że nigdy wklejką nie łowiłem nie mam porównania. Ot, zastanawiam się czy warto. Edytowane 15 Stycznia 2023 przez Norbas7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sandacz23 Opublikowano 15 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2024 Koledzy proszę o pomoc, a w zasadzie mój dobry znajomy. Szuka on w jednoskładzie seryjnej okoniówki, ma być to wklejka, szybka, okolice 2m do łowienia przynętami w zakresie od ok 1 g do max 5 g. Najlepiej w budżecie do 500/600 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi