Skocz do zawartości
  • 0

Lamiglas MC86MS 8"6, 8-12lb, 3/8-3/4-11-22gr

barwena1977

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

zapytaj chlopakow z ARt ROD. Ja bym wciemno wybieral nawet najtanszego lamiglasa niz kongera czy mikado. B)

kiedys mialem okazje lowic tanim i seryjnym castingowym lamiglasem z serii competitor. Bardzo dobre wedzisko.

Problem z seryjnymi lamiglasami jest taki, ze poszczegolne egzemplarze moga byc dosc niedokladnie wykonane. Zalane lakierem przelotki, kiepski korek itd. Jedbnak same wedki w sensie urzytkowym sa swietne ..

JW :D

• 0

Ogolnie jest tak jak pisze @Jerzy.

Jezeli to jest rzeczywiscie LAmiglas to nie ma sie nad czym zastanawiac. Ewentualne niedociagniecia, np. zbyt mala przelotka od kolowrotka da sie zniwelowac.

Wazna jest przede wszystkim wart. uzytkowa a ta posiadaja jak na razie wszystki blanki Lamiglasa, z ktorymi sie zetknalem.

Gumo

• 0

Koledzy się nie zastanawiają i biorą w ciemno a ja mam wątpliwości i pytanie. Czy nie jest tak, że wędka Lamiglasa kosztująca 40$ jest czymś w rodzaju reklamówki?

Jak z tańszymi Shimano - kupujemy kołowrotek za 100pln, wart połowę tego, no ale mamy napis na kołowrotku jak na Stelli. :D

PS

Nie podważam Waszych odpowiedzi - pytam, bo nigdy seryjnego lamiglasa nie miałem. Customa zresztą też ;)

O seryjnych słyszałem, czytałem, że właśnie fabryczne uzbrojenie i wykończenie, pozostawia niedosyt. A mowa była o modelach z wyższej półki...

Pozdrawiam

Grzesiek

• 0

nigdy seryjnego lamiglasa nie miałem. Customa zresztą też ;)

Pozdrawiam

Grzesiek

a ja mialem/uzywalem, zarowno tych seryjnych jak i customow. w wersji spinningowej jak i castingowej z podstawowych grafitow jak i XGM i nadal biore w ciemno bez zastanawiania sie lamiglasa za 40$ niz kije o ktore pytal autor watku.

Lamiglasy z jakimi sie spotkalem posiadaly unikalna ceche. Walory uzytkowe. Mimo estetycznych niedorobek i zbrojenia jakie kulo w oczy purystow i zbrojmistrzow ( moj Lami przy dlugosci 6,6 mial az 11 przelotek!!) Seryjne Lamiglasy to przedewszytskim znakomite uzytkowo wedki. Mialem w rekach w warynkach lowiskowych kije seryjne znacznie precyzyjniej wykonane jak i wypieszczone customy innych producentow i zdarzaly sie wg. mojej opinii wedki malo udane. Jak dotad nie trafilem jeszcze w Lamiglasa ktorego tak wlasnie bym okreslil.

Moja ulubiona seria to IM 700 ... nastepnego mocnego customa zrobie na 25 funtowym blanku z tej wlasnie serii..

pozd JW :D

• 0

hej

Zebysmy mieli jasnosc.. :D O wadach seryjnych Lamiglasow juz wspomnielismy wyzej, m.in o zbrojeniu. Moj Lami mial 11 przelotek (10+1, do tego pierwsze 4 na 2 stopkach) na dlugosci mniejszej niz 2m i mimo to byl uzytkowo bardzo dobra wedka. Oczywiscie taki kij moglby byc lepszy, dlatego dalem go do przezbrojenia. I tak stalo sie w istocie. Przy lzejszym uzbrojeniu wedka bardziej mi odpowiadala.

Niechcialbym wywolac tu wrazenia, ze polecamy Lamiglasa mimo obiektywnych wad jakie posiadaja seryjne egzemplarze tego producenta. Niemniej wg mnie w przypadku Lamiglasa mamy doczynienia z producentem, ktory przedewszytkim posiada w swojej ofercie doskonale wedziska do lowienia ryb a nie tylko do opisow w internecie!! To niezbyt czeste w chwili obecnej.

• 0

Hehe. Jerzy, dla mnie jasność była już w poprzednim poście, ale niech jasności stanie się zadość :mellow:

Mnie tylko zastanawiała fizyczna możliwość wyprodukowania kompetentnego produktu w takich pieniądzach. Bo ile za blank? Ile za ringi, nitki, żywicę, za uchwyt, jakiś korek, dla montujących rączek coś i sprowadzić też trzeba. Ile za dumny napis Lamiglas? A i sprzedający również zarabia. ;)

Jeśli to możliwe, to z całą pewnością absolutna rzadkość w tej chwili. Ale w pełni mnie Twoja retoryka przekonuje i doświadczenie.

Pozdrawiam

Grzesiek

• 0

hej

pytanie nalezaloby odwrocic. Czy koszt tych wszytkich komponentow do jakiego przyzwyczaili nas rodzimi producenci jest aby adekwatny do cen jakie sa na swiecie.

Bo moze okazac, sie, ze koszt wykonania takiego podstawowego kija z dumnym napisem Lamiglas to tak naprawde 20$ a nastepne 20S to podatki i zysk.

Cos w tym musi byc, koszt kompletu przelotek alconite w wersji cast u jednego z polskich rodbulderow kosztowal jakies niebotyczne pieniadze i sporo taniej bylo je kupowac w internecie, nawet jak doplaciles koszt wysylki + clo i vat

Insza inszosc, ze tytulowy Lamiglas to raczej podstawowa seria u tego producenta, i zapewne w calosci wykonany w chinach.

Lamiglas to przedewszytkim producent blankow. Nietylko do rodbuildingu, ale takze dla innych producentow. W US jest niewielka firma prowadzona przez utytulowanego lowce bassow produkujaca wedki na blankach lamiglasa. Mam na mysli kije marki Dobyns.

Na glowbej stronie Lamiglasa znajdziesz ogrom roznych blankow, a tylko na niektorych z nich buduje sie seryjne kije Lamiglasa.

Kiedys slyszalem, ze Lamiglas montowal swoje seryjne kije na blankach zrobionych w US w Meksyku ... :D

• 0

W pewnym sensie jeden diabeł.

Line wt., to line weight, czyli wytrzymałość linki.Konkretnie na wędzisku podaje się optymalny przedział wytrzymałości linki dla danego kija. Linka wyraźnie słabsza, niż podano, łatwiej się zerwie, bo kij będzie gorzej amortyzować; przy lince dużo mocniejszej można nawet doprowadzić do złamania samego kija, nim linka puści. Wytrzymałość zalecanej linki określa moc kija.

Pzdr

Fatso

• 0

Kupiłem ostatni kij od Nintendopassion- napisałem do niego maila - znalazł jeden i wystawił.

Kij jest.......

wspaniały. Ma wieśniackie złote przelotki, najzwyklejszy korek, najzwyklejszy uchwyt pod kołowrotek, ale blank pracuje super.

Poczytałem na amerykańskich forach - te kije były zrobione przez Lamiglasa dla jednego dystrybutora i miały być tanie. Są tanie, ale to wciąż Lamiglas.

Myślę, że przezbroję go w ciemne przelotki, bo chcę go używać do łowienia pstrągów i to złoto błyszczy, albo przemaluję markerem. Reszta cudo.

• 0

to nie jedyny tani kij ze stajni lamiglasa. ponad rok temu zamawiałem dla kolegi kij o takich samych parametrach jak ten tytułowy. tyle że była to seria ROCK CREEK . Kijek z przesyłką wyniósł 90$ . kolor blanku wiśniowy i takie też omotki, na szczęście przelotki już tradycyjnie czarne :D sam nie wierzyłem w to co zamawiam bo wydawało sie nie możliwe że lamiglas produkuje takie tanie kije . porównam go do st croixa triumpha o takich parametrach bo w tym sezonie łowiłem właśnie takim kijem i wyszło mi na to że ten lamiglas jest sporo lepszy ; całkiem prawidłowo uzbrojony,dobrze zrobiona rękojeść i prawidłowo wyważony, lepiej miotał wabiki kleniowo jaziowe a i mocy wystarczająco w dolniku by bolek 77cm wyjechał z wody bez większych problemów. ot fajny kijek za naprawdę dobrą cenę :D

• 0

No własnie ja też jestem posiadaczem tego kijka i dla mnie to jest Bomba. Wczesniej machałem zwykłym hłamem za 80 zl a jak dostałem ten kij to normalnie inny swiat. Ostatnio zaciełem nim czszupłego tak z 80 cm to trzymał go zajebiście chodz ugioł sie niebezpiecznie. Przelotki mi nie przeszkadzaja to wyglada nawet oryginALNIE hahah :lol:

• 0

Ważne info dla posiadaczy tego kijka:

Szczytówka lubi się wyśliznąć z dolnika. Głupio to brzmi, ale jest tak idealnie spasowana i gładka, że nie klinuje się zbyt mocno. Na szczęście mam zwyczaj sprawdzać co jakiś czas mocowanie i nie utopiłem szczytówki. A było blisko!

EDIT: Oczywiście dolnik jest taki gładki, że nie chwyta szczytówki. Mam go porysować? :D:D