Skocz do zawartości

Argentyna 2014 - kilka impresji

yacaré

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

na życzenie Buja i Paprykarza chciałbym podzielić się tutaj kilkoma wrażeniami z tegorocznego pobytu w Argentynie, a dokładniej w północno-wschodniej prowincji Corrientes, którą ze względów rodzinnych odwiedzam dość regularnie.

Przyznam jednak otwarcie, ze moim głównym motywem nie są odwiedziny teściowej, lecz płynąca tam rzeka Paraná - druga co do wielkości rzeka w Ameryce południowej, w której zakochałem się od pierwszego spojrzenia... Rzeka jeszcze nie ujarzmiona przez człowieka, urzekajacą swoją urodą, potęgą i nieobliczalnoscią...

Widok "z prądem" z promenady w mieście Corrientes, które jest stolicą prowincji

o tej samej nazwie, na most łączący ja z sasiednia prowincja Chaco.

Na pierwszym planie pływający "Club de pesca Corrientes"post-45943-0-03480800-1416607711_thumb.jpg

Edytowane przez yacaré
  • Like 7

Dzieki za zrozumienie ;-). Po przebrnieciu przez ponad 50 GB materialu w celu wyfiltrowania z niego zdjec o tematyce wedkarskiej i rozwiazaniu problemu z wielkoscia plikow ciag dalszy...

Po przybyciu na miejsce, do wioski San Cayetano, ktora bedzie nasza baza przez nastepne szesc tygodni, pedze pelen niecierpliwosci nad Rio Riachuelo, ktory stanowi lewy doplyw Parany i muska nasza wioske na jej polnocnej krawedzi...

post-45943-0-28264000-1416788070_thumb.jpg

Metna woda i jej niski poziom nie wroza nic dobrego, nie sa jednak wstanie stlumic przedsmaku radosci, ktory na sam widok znanej mi juz wody nieodparcie u mnie wzrasta. Czuje, jak cale napiecie zwiazane z tygodniami przygotowan, organizowania i samym dojazdem pryska w tym momencie. W ruch idzie jeden ze specjalnie na ten wyjazd ukreconych kijaszkow, jeszcze kilka rzutow przed nadchodzacym szybkimi krokami zmrokiem i mysle "bedzie dobrze!".

post-45943-0-60730800-1416788188_thumb.jpg

post-45943-0-36338100-1416788305_thumb.jpg

post-45943-0-19399000-1416788441_thumb.jpg

• Like 1

Mijaja jakies dwa dni, zanim nadchodzi wreszcie okazja wybrania sie nad sama Parane. Dzieki mojej zonie przyjezdza po mnie maz jej kolezanki z dziecinstwa, Guillermo. Z Guillermo kojarze wspolna wyprawe dobre 10 lat temu... On, jego niestety w miedzyczasie juz zmarly tesc, moj ojciec i ja plynelismy wtedy stara, uzbrojona w 3,5 konny silniczek krypa po jednym z bezlicznych bocznych koryt Parany.

Co kilkaset, w slimaczym tempie przebytych metrow, Senior Piteri podnosil palec i obwieszczal: "Tu pachnie ryba!", po czym kotwica szla w dol a za nia nasze przynety... Wyniki nie powalaly na kolana, ale cos-niecos wydlubalismy. Nie zapomne natomiast nigdy, co sie odbylo wtedy, a byla to pora letnia, po zachodzie slonca... Komary, chmury komarow, niewyobrazalne ilosci agresywnych  komarow roznej masci probowaly, niestety czesto z sukcesem, posilic sie nasza krwia. Na szczescie tym razem panuje zima, co oznacza nie tylko mniej komarow, ale i w miare znosne dla nas temperatury i wilgotnosc powietrza.

Zapada decyzja wybrania sie do okolo 45 km na poludnie od Corrientes polozonej miejscowosci Sombrero. Znajdujacy sie w tym rejonie camping oferuje nie tylko infrastrukture do przenocowania, lecz tez pierwsza mozliwosc zwodowania lodzi. Wszystkie tereny polozone pomiedzy nim a Corrientes naleza do wielkich, ogrodzonych estancji, bez wstepu dla obcych.

Z plaskowyzu otwiera sie nam wreszcie widok na Rio Parana. Widoczny na pierwszym planie lad to tylko wyspy, rzeka ma w tej strefie jakies 5-7 km szerokosci, po czym nastepuja kilometry terenow bagnistych po stronie prowincji Chaco...

post-45943-0-72837000-1416791655_thumb.jpg

post-45943-0-91429400-1416792286_thumb.jpg

Sama procedura wodowania odbywa sie szybko i sprawnie...

post-45943-0-49387400-1416792391_thumb.jpg

post-45943-0-88791600-1416792502_thumb.jpg

post-45943-0-06299400-1416792997_thumb.jpg

Edytowane przez yacaré