Skocz do zawartości
  • 0

Interpretacja obrazu humminbird seria 9

Perla

Pytanie

Witam,

dziś po raz pierwszy wybrałem sie z swoim SI nad wodę .Z reguły wędkuje nad rzeką Odra i Wartą .Porobiłem troszkę snapshotów oraz nagrałem kilka filmów .swoją przygodę z echo rozpocząłem w tym sezonie zacząłem od HM piarnia ,później lowrence 7 hd i teraz humminbird 999 .I przy tej sondzie chyba zostanę na dłużej .Mam pytanie odnośnie jednego snapshota ,wydaje mi sie ze na screnie po lewej stronie łodzi widać kilka ładnych ryb .wydaje mi sie ze sa to leszcze ale nie jestem pewien .Czy mógłby ktoś może to zinterpretować ?Dlaczego wydaje mi sie ze to   leszcze ponieważ rzucając gumą praktycznie co rzut guma „wchodziła” na rybę i po wyciągnięciu gumy na stalce był szlam .

z góry dzięki za odpowiedz 

post-58330-0-26946000-1416680731_thumb.jpg

Edytowane przez Perla

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Witam,

mam ponowne zapytanie odnośnie interpretacji obrazu humminbird SI. Miejsce snapshota to dosyć głęboka przykosa pomiędzy główkami   w środku trzy punkty prawdopodobnie ryby ? Stąd moje pytanie do zaawansowanych użytkowników SI .Czy są lub mogą być to ryby ? Jeżeli tak to jakie ? Ponizej Prnt Scrn .Chciałbym tez zapytać o ustawienia na jakich pływacie chodzi mi szczególnie o 

sensitivity ? ja mam sondę ustawione od 4-6

contrast ? ja mam ustawione na 09 do 15

sharpness ?ja mam OFF

za wszystkie odpowiedzi z góry dziękuje 

post-58330-0-96869600-1418843858_thumb.png

Edytowane przez Perla

• 0

Te trzy punkty nie wyglądają na ryby. To raczej jakieś kamienie czy inne zawady na dnie.

Nie ma złotego środka na ustawienia echosondy. Trzeba je stale dostosowywać do warunków panujących pod wodą biorąc pod uwagę jej temperaturę, ilość zawiesin czy ewentualny zakwit. Ważne jest żebyś mógł dojrzeć co się w niej kryje. Przyjmij sobie jakiś punk wyjścia a później kombinuj, żeby wyciągnąć z echa jak najwięcej informacji. Ze swojej strony na pewno polecę wyłączenie opcji scharpness.

• 0

Immortal ma rację, to nie są ryby. Mając log sonaru możesz pomierzyć te obiekty za pomocą narzędzi dostępnych w programie DeepView. Wyjdzie ci jak byk, że nie ma tak okrągłych ryb  w naszych rzekach. Poza tym są to obiekty leżące na dnie

• 0

Witam,

mam pytanie odnośnie kolejnej interpretacji. Co prawda nie są to ryby ,ale jakiś dziwny obiekt. Płynąc centralnie nad tym  jest o około pół metra płycej .Czy kiedykolwiek ktoś z was  spotkał z czymś takim .Za wszelki sugestie z góry bardzo dziękuje .Obiekt ten znajduje się po  prawej stronie snapshota.

post-58330-0-49917200-1419192056_thumb.png

• 0

To jest wykres obrazujący zmiany temperatury wody. Górne kółko górna granica, dolne dolna granica. Zmień system miar na metryczny  ;)

Jak temperatura wody jest wszędzie taka sama to będziesz miał dokładnie taki jak na zdjęciu

Edytowane przez Paprykarz