smudek Opublikowano 23 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2017 Pozwolę odświeżyć temat.Czy blank Vegter Boron model SS 8025-2 Nano, długość 2.40 m , moc 10-25 lb , cw. 10-40 gr. czy możecie powiedzieć coś więcej o jego pracy oraz jak będzie się spisywał pod gumy w dużej rzece ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phantom72 Opublikowano 8 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2019 Pociągnę temat dalej , mianowicie planuje złożyć kij na blanku SS7915-2N,czy kij zbudowany na takim blanku nada się na uniwersal , czy jak twierdzi jeden z rodbuilderow to typowa sandaczowy patyk? Z uwagi na to ze wypuszczam wszystko co złowie zaniepokoiła mnie informacja jednego z kolegów o masakrowaniu pysków ryb przez ten blank .Czy faktycznie ryby po holu maja duże dziury w pysku ,ponoć pod obciążeniem blank ten ugina się aż do samej rękojeści wiec teoretycznie nie powinno miec to miejsca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 8 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2019 Lowie tym wszystko, od sandaczy do duzych okoni, nawet pstragi na Islandii lowilem Rozrywania pyskow nie zauwazylem, moze to mialo miejsce w jakichs pierwszych testowych blankach. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Astral Opublikowano 8 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2019 Ja mam SS6615-1N i też łowię nim wszystko sandacze, szczupaki, bolenie, okonie. Nie jest to typowe ugięcie szczytowe, a nieco obniżone. Pod odpowiednią ryba zapracuję cały i jak trzeba zatrzyma ją, pięknie meczy przeciwnika. Spady to raczej ryby małe. Kopie w rękę aż po łokieć, że się tnie bez myślenia, brania po prostu nie sposób pomylić. Przy zwykłych konstrukcjach potrafi mnie ryba zaskoczyć. Jak dla mnie bardzo celny dogadywałem się z nim od pierwszego rzutu i lata daleko pomimo 1,98m. Opisany jako 6-25, 10g+guma to dla mnie minimum do opadu, zaczyna coś gadać. Rzuca się nim dobrze i 3g+3" smukłe, gumami do 60g też rzucałem, jerkami jaki i obrotówkami 20cm+. Pomimo zalet mam mieszane uczucia. Na szczupaka pod gumy bym nie polecił tego blanku. Różnie zębate żerują, nie jednokrotnie zacinałem na pusto zabierając z przed pyska rybie która odprowadzała i skubała w kopyto, a mnie kopało i odruch był bezwarunkowy . Boron jest bardzo specyficzny, niszowy. Możesz go bardzo szybko sprzedać albo się w nim zakochać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hubertus Opublikowano 9 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2019 Mam SS7915-2N i osobiście używam go jako uniwersalnego patyka, szczupak, sandacz, boleń....okonie jako przyłowy dało radę holować. Mam go oczywiście w Delfinie i Delcie, czuły niesamowicie, kopnięcia w blank można porównać do testowania elektrycznego pastucha, na nadrzecznych łąkach 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej 77 Opublikowano 14 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2019 Witam U mnie czeka na ubranie SS 8316-2 N czyli wersja nieco wzmocniona do bazowej 15 lb wymiary tip 1,56 mm / butt 11,9 mm waga wyszła 63 gramy co mnie bardzo cieszy dla porównania 15 lb -57 g / 20 lb -73 g w tej długości . Jako blank wydaje się być bardzo szybki , nieco mięsisty , bardzo sprężysty i czuły z dolnikiem , który przy odpowiedniej sile chce pracować - na tym mi zależało . Łączenie spigot , jak i całość bardzo ładnie wykonana , ścianki symetryczne ... Docelowo pod gumę na Odrę od ca 10 g do ca 26 g plus ES 4/4,5 cala oczywiście po zbrojeniu można będzie coś więcej powiedzieć ... Na ten moment zastanawiam się nad zbrojeniem albo fuji torizite albo mające się pojawić fuji sic slim tytan .....przynajmniej od dołu pierwsze cztery - ktoś z RB podpowie/ doradzi ....? pozdrawiam Maciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiśnia3005 Opublikowano 26 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2019 (edytowane) Witam Wszystkich, Chciałbym poznać opinie użytkowników wędek na blankach Vegter Boron Nano. Czy prawdą jest opinia o ich wyjątkowej czułości? Chciałbym poznać opinie o kijach max długości 2,1 do łowienia z łodzi. Pozdrawiam Maciek Edytowane 26 Października 2019 przez Wiśnia3005 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amstaf358 Opublikowano 27 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2019 (edytowane) Zamiast zamówić porządnego Jaxona ,Robinsona,Mikado ewentualnie,Dragona,Savage Gear, no ostatecznie St .kroix to zamawiacie jakieś wynalazki których pies z kulawą nogą nie zna.......i jeszcze Chcecie opinie o tym kiju........... Edytowane 27 Października 2019 przez delux64 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Astral Opublikowano 27 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2019 Ja mam ss6615-1n. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiśnia3005 Opublikowano 27 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2019 I jak wrażenia? Myślałem o blanku SS 6815 - 1 N. Obecnie łowię legend extreme 68 MXF. Chciałbym coś minimalnie mocniejszego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej 77 Opublikowano 28 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2019 witam Kij który opisywałem powyżej właśnie odebrałem . Coś więcej o czułości i zastosowaniu w praktyce napiszę po kilku wypadach nad wodę . Całość wyszła 155 gramów ( burle /pianka /inserty drewniane ) , balans z kołowrotkiem 245 gna rant szpuli i na tym mi zależało . Trzymam za fore więc z kołowrotkiem ca 220 g też jest komfortowo . Tak na sucho mocą coś pomiędzy Matagi Super Sea Baas 86 a Phenix-em M1 86 MH . Po wygięciu z plecionką , ładna progresywna linia ugięcia . Jednocześnie czuć , że dolnik jest chętny do współpracy . Wychodzi na to , że te nowe borony nano przeprojektowane przez F.A . są nieco lżejsze i łatwiej je zbalansować , od poprzednich wypustów .Dolnik ca 32 cm od osi kołowrotka do końca .. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
norbert-10 Opublikowano 28 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2019 (edytowane) Maciej77 wstaw jakąś fotę z ugięciem . Edytowane 28 Października 2019 przez norbert-10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 28 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2019 Dla mnie czulszy niz extreme, ale kazdy ma inne 'czucie' w lapie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOFIX99 Opublikowano 29 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2019 Tu macie ugięcie "boronka" x 2:http://jerkbait.pl/topic/32466-jerkbaitowa-baza-ugi%C4%99%C4%87/page-21 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej 77 Opublikowano 29 Października 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2019 Witam Kolega TOFIX99 umieścił już fotki ja niestety jestem noga w tym zakresie ...Wydaje mi się , że ten mój krótszy 8'3' /16 lb jak ten z fotek jest nieco bardziej progresywny w ugięciu , jest wyraźnie lekki akcent w ugięciu najpierw na część szczytową , może to wynikać z siły włożonej w prezentację na zdjęciach . Dla porównania w wątku Pstragmanna jest ugięcie takiego 8'9" 15 lb /25 g i tamten ma wyraźnie pełniejsze ugięcie niż mój- tak subiektywnie to widzę . Dzisiaj pierwszy dzień na sandaczach , ryby małe ca 42-47 cm , praca 14-17 g plus ES 4'5" linka PE 1,2 8X aby lekko spowolnić opad. Wnioski : rzutowo bardzo wydajny , mogę to robić z krótszego zwisu niż z Matagi S.S.B , nie męczy ręki przy podbiciu , duży komfort przez dobry balans mimo boronu , ładnie w tempo wcina ryby . Kij jest czuły , drzemie w nim moc mimo pewnej takiej finezji , wydaje się , że te 16 lb jest dobrze opisane .Nie potrafię natomiast na ten moment porównać jego czułości tak jak Kolega Del Toro . Wymienione wcześniej Matagi / Phenix M1 były /są dla mnie naprawdę czułe , więc ustawiły wysoko poprzeczkę . Ja nie szukałem jeszcze większej elektryczności , lecz pewnej finezji przy określonej "jesiennej" mocy kija . Blanku , który przy zastosowaniu plecionki da mi komfort pełniejszym ugięciem podczas holu ryby ,a nie klęknie przy główce ca 24/25 g plus smukła guma . Myślę że od dołu na lince PE 1.0 10/12 g plus ES 4"... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fando 1 Opublikowano 5 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2020 (edytowane) Fishing Art BoronCzy ktoś z kolegów ma w swojej kolekcji wędkę jak w temacie? Jestem ciekaw co to są za blanki. Czy faktycznie są tak elektryczne jak opisuje producent? Edytowane 5 Marca 2020 przez Jano Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karpiu95 Opublikowano 5 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2020 są 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 5 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2020 (edytowane) Jest dokładnie tak jak podaje producent. Edytowane 5 Marca 2020 przez guciolucky 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 5 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2020 Mój też okrutnie elektryczny, jeszcze oryginał japan robiony przez Krzyśka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 5 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2020 (edytowane) Rastki to zupełnie inne konstrukcje, świetne, czułe...etc, vegtery jednak niewiele mają z nimi wspólnego jeśli chodzi o parametry. Vegtery mają nabite szczytówki są szybsze i bardziej suche, zdecydowanie niżej startują z ugięciem... Edytowane 5 Marca 2020 przez guciolucky Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
speku3 Opublikowano 5 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2020 Też jestem szczęśliwym użytkownikiem Vegtera blanki bardzo dobrze opisane polecałbym na sandała choć z szczupłymi nie ma problemu. Chciałbym jednak kiedyś porównać z restaffine bo tego nigdy w ręku nie miałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 10 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2020 Nawet dwa mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karpiu95 Opublikowano 13 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2020 Czy mamy na sali użytkowników blanku vegter boron SS8315-2N ? Przymierzam się do tego modelu i chciałbym zasięgnąć opinii użytkowników Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
versicolor Opublikowano 13 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2020 Jutro kładę lakier na "dłuższego brata" SS9915-2N, powyginałem go trochę przy ustawianiu spacingu. Za kilka dni dopiero test nad wodą przejdzie Łowię też mocniejszą i krótszą wersją więc w razie co służę pomocą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej 77 Opublikowano 14 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2020 Mamy SS 8316 -2N , ale jak pamiętasz Karpiu95 nie miałem tajemnic Do Daniela jak uzbrajasz tą wersję SS 9915-2 N ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi