Skocz do zawartości

Blanki Fishing Art - Vegter Boron

przemofight

Rekomendowane odpowiedzi

Poszukiwania kleniówki"idealnej" ciag dalszy,i pytanie czy kij na tym blanku spelni te założenia-vegter ss898-2n-moze ktos ma-łowi,albo wypowie sie jakis budowniczy co kręcił takiego kija

>rzeka Wisła/San,opaski,przelewy,tylko plecionka,smuzaki,wobki 3-4cm czasem jakas larwa.

Tak długiego nie kręciłem ale miałem podobny problem. I padło na Blaasa XF 6lbs 9'6" wzmocnionego do 8lbs. Dlaczego nie Vegter, tym bardziej że posiadam 2 króciaki i miałem jeszcze 2 inne? Bo aż tak dokładnie nie się poda wabia o łącznej masie 3-4g. 8 Lbs jaka to by nie była długość nie współpracuje sensownie z łączną masą poniżej 5g. Nawet bym napisał że potrzeba z 7g aby w pełni wykorzystać możliwości rzutowe. Owszem taka ósemka nie będzie się bać holu brzany 80cm ale podanie jakiegoś robaczka... słabe:-)

PS. 1 Łowię trochę w podobnych warunkach, szybsza i wolniejsza Drwęca i Wisła w Toronto. Wabie tożsame.

PS. 2 Specjalnie pomijam jakieś ciężkie agresywne 4cm SDRy w ostrym nurcie bo tych za cholerę ww XF nie utrzyma.

Tak długiego nie kręciłem ale miałem podobny problem. I padło na Blaasa XF 6lbs 9'6" wzmocnionego do 8lbs. Dlaczego nie Vegter, tym bardziej że posiadam 2 króciaki i miałem jeszcze 2 inne? Bo aż tak dokładnie nie się poda wabia o łącznej masie 3-4g. 8 Lbs jaka to by nie była długość nie współpracuje sensownie z łączną masą poniżej 5g. Nawet bym napisał że potrzeba z 7g aby w pełni wykorzystać możliwości rzutowe. Owszem taka ósemka nie będzie się bać holu brzany 80cm ale podanie jakiegoś robaczka... słabe:-)

PS. 1 Łowię trochę w podobnych warunkach, szybsza i wolniejsza Drwęca i Wisła w Toronto. Wabie tożsame.

PS. 2 Specjalnie pomijam jakieś ciężkie agresywne 4cm SDRy w ostrym nurcie bo tych za cholerę ww XF nie utrzyma.

Mam ss7910 używam pod bolka z łódki pod wobki max 17g tu mi się sprawdza 

Mam ss7910 używam pod bolka z łódki pod wobki max 17g tu mi się sprawdza

No też mi się wydaje że ten do 15gr to na klenia/jazda za gruby blank,to boron,to całkiem inne kije niby o tych samych parametrach co "zwykly" węgiel bez dodatku boronu,to są odmiennie 2 całkiem różne kije.Ale to cały czas moje gdybanie.

A i tak,że ze stajni FA żaden inny blank jak boron nie wchodzi w grę,jeśli nie boron,to będę szukał innego.

• 2 tygodnie później...

Nie będzie za delikatny na wyżej wymienione rzeki? ja bym celował w SS8910-2N

Tu zacytuje Wojtka Pstrągman Custom Rods:

"Vegter Boron Nano 8'9'' 2-15g 3-10lb. Spinning doskonały. Blank bardzo szybki podczas prowadzenia przynęty i rzutów, po zacięciu ryby praca progresywna, aż do rękojeści. Do tego fenomenalna czułość i moc poprzez zastosowanie włókna boronowego. Wędka bardzo uniwersalna, zarówno do łowienia przynętami twardymi ( wobler błystka) jak i miękkimi. Najlepiej obsługuje główki do 10g + gumka 3', woblery 3-7cm. Przeznaczenie tej wędki to średnie ryby , głównie kleń, boleń, brzana ,duży okoń, sandacz."