Kuba Standera Opublikowano 30 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2009 WitamJuż jutro! wreszcie się doczekaliśmy sezonu sumowego. Ale suprajs pełen i mamy powódź. Stąd i moje pytanie do bardziej doświadczonych - gdzie szukać tych ryb na przyborze? Słyszałem że jak woda idzie w górę ciągle jest szansa na suma i ze im w zasadzie to bardzo nie przeszkadza. Prawda to? zmienią swoje dotychczasowe stanowiska? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasik Opublikowano 30 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2009 W piątek po południu byłem w Nowym Dworze na Wiśle. Woda przybierała szybko. Tylko patrzyłem Na przyborze zawsze obserwowałem aktywniejsze brania. Grunciarzom (przyjechali z Błonia) brały sumki takie 25 centymetrowe. Złowionego przy mnie wypuścili, według nich to nie był pierwszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
juranty Opublikowano 30 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2009 Mętna woda, to i w dzień może brać sumek. Trzeba go wabić kwokiem, to szansa wzrasta. Trzeba tylko założyć dużego żywca i z echosondą szukać dołków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MGOR Opublikowano 30 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2009 hej, dobry temat co myślicie o okolicy pracy piaskarek lub o miejscach gdzie wybrały dużo piasku i teraz jest ładnych kilka metrów wody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rognis_oko Opublikowano 1 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2009 Przybór to zawsze dobry okres na suma. Tym bardziej jeżeli jest taka pogoda jak teraz, czyli gorąco, duszno i burzowo.Na przyborze najlepszy okres na suma to sam przybór, czyli jak woda idzie mocno do góry. Wówczas ryby spływają z wielu miejsc i urzędują w większych skupiskach.Teraz jak woda jest najwyższa, warto poczekać aż zacznie mocno opadać. To sygnał dla sumów do ruszenia do żeru. Po znacznym opadnięciu wody, często wszystko wraca do normy i sumy rozpływają się po swoich miejscach.W momentach przyboru najlepiej szukać sumów w rejonach wszelkich odkosów i głębokich warkoczy. Dobre są odkosy od wysp, dzikich burt, a także wszelkich ostróg. Niestety w okolicach Warszawy, sumiarze już zdążyli się nałowić sumów. Podobno brały rewelacyjnie w trakcie przyboru... Ja poczekam aż woda nieco opadnie i sprawdzę nowo namierzone miejsca, gdzie można spotkać suma. Mam tylko nadzieję, że wysoka woda nie zmieniła tych miejsc i nadal pozostaną głębokie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Opublikowano 1 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2009 Woda na Wisle predko niestety nie opadnie - idzie zasilenie z dorzecz i Wisly, i Sanu. Ale bedzie miedzy nimi przerwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasik Opublikowano 1 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2009 Kiedy duża woda dojdzie do Bałtyku?Pytam nie bez ukrytego powodu: czekam na to żeby zmyła sieci przy ujściu i trocie żeby weszły do Wisły i dalej do Drwęcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 1 Lipca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2009 U nas idzie w dół...Jeszcze 2h i zrzucamy łódkę <_< Do rana wiele się może wydarzyć i jeszcze jedno - panuje przesąd że na suma przynety powinny być max 10cm?? jest tak czy to przesąd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 1 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2009 Przesad. Guzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrew Opublikowano 1 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2009 Niestety w okolicach Warszawy, sumiarze już zdążyli się nałowić sumów. Podobno brały rewelacyjnie w trakcie przyboru... W Warszawie tez niestety lataly gruntowki z watroba 10 dekagramow juz w zeszly piatek. Pytam zula czy nie moze poczekac do 1go lipca a ten bezczelnie ze to na klenia i ze ile to on kleni nie zlapal na watrobe. I szczerzy trzy zeby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Opublikowano 2 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2009 i jeszcze jedno - panuje przesąd że na suma przynety powinny być max 10cm?? jest tak czy to przesąd?nie znam tego przesadu ale faktycznie zeszloroczne sumy z Wisly na 7-9cm braly. wszystkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi