Skocz do zawartości
  • 0

Belly boat/pływadełko a przepisy PZW i ustawa

domeldoom

Pytanie

Cześć
Pływadełka/belly boat stają się coraz popularniejsze.
Przepisy PZW Katowice wymieniają łowiska, gdzie można łowić ze sprzętu pływającego.
Zakładam, że konstruowane były dawno i biorą pod uwagę łodzie i pontony.
Jak myślicie czy jest szansa na to by zmienić regulacje prawne tak by można było bez problemu łowić wszędzie z pływadełek?
Co trzeba by zrobić, gdzie uderzyć?
Pływadełko w sumie jest w praktyce "rozszerzonym" brodzeniem, tak przynajmniej traktuje je co najmniej dwóch państwowych strażników z Katowic (rozmawiałem z nimi na Dziećkowicach).
Będę wdzięczny za sugestie i ewentualną pomoc.
pzdr
tomek

Edytowane przez domeldoom
  • Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Może popatrzmy na to z innej strony... Wędkarz w Belly Boat jest w znacznym stopniu zanurzony (model), ma bezpośredni kontakt z wodą, tym samym zachowuje się podobnie jak osoba brodząca. Nie można tego powiedzieć o pontonie. Trochę dobrej woli i wyrozumiałości dla problemu...

post-46662-0-55260400-1416859388_thumb.jpg

• 0

A ja nie miałbym zastrzeżeń kontrolując wędkarza w belly, oczywiście w świetle przytoczonego regulaminu. Jest niejednoznaczny, a wszelkie wątpliwości rozstrzyga się na korzyść oskarżonego. 

Nie przeczytałem uważnie, czy ograniczenia dotyczą tylko wędkowania z łodzi? Czy w dokumencie potwierdzającym rejestrację masz wpisane słowo "łódź"?

Moim zdaniem pływaj, wędkuj, a jeśli strażnik będzie chciał karać, to odmów przyjęcia mandatu. W najgorszym wypadku zostaniesz ukarany przez sąd mandatem, choć podejrzewam, że odstąpi on od wymierzenia kary.

Aha, daj znać po najbliższej kontroli  ;)

• 0

Jeżeli regulamin wyklucza wędkowanie z łodzi i pontonów to nie wyklucza wędkowania z tratwy, wodolotu, poduszkowca, pływającego transportera opancerzonego  itd. Jeżeli usiądę na komorze pontonu z której spuściłem powietrze i macham płetwami to jest nadal ponton czy już pływadełko ? Już widzę minę strażnika jak mnie zobaczy wędkującego z BWPa i powiem mu, że to przecież nie łódź a w żadnym wypadku ponton  :D  :D  :D

• 0

Po prostu autor regulaminu był nieudolny. Wystarczyłoby zapisać "wszelkie środki pływające" i byłoby pozamiatane. A tak, mamy łodzie, a nie wodoloty, skutery, czy rowery wodne.  :lol:  To jest babol, ale można z niego korzystać, póki nie zostanie naprawiony, takie moje zdanie.

• 0

Jedna z definicji pontonu ze  słownika języka Polskiego PWN «gumowa, napełniana powietrzem łódź wiosłowa o owalnym kształcie», w takim razie ponton z silnikiem traci już statut pontonu? wg. mnie belly boat (kółko, pływadełko) jest pontonem. Jednym z powodów zawiłości przepisów jest to, że często dany przepis który jest sformułowany ogólnie jest wykorzystywany żeby go obejść. Stąd potem z jednego paragrafu podpunkty, wyjątki itp. Prawo i przepisy powinny być przejrzyste i jednoznaczne, jednak przy ich interpretacji trzeba się kierować zdrowym rozsądkiem.

PS. w którejś gazecie wędkarskiej wędkarz po wprowadzeniu zakazu wywożenia przynęt powiedział (raczej w żartach), że będzie przynęte/zanęte umieszczać w łowisku za pomocą zdalnie sterowanego helikoptera. Było to kilka/kilkanaście lat temu więc w wykonaniem pomysłu pewnie byłyby spore kłopoty, ale dziś w czasie dronów  - czemu nie ?

Edytowane przez jotbe

• 0

Jakie to polskie nasze narodowe szukanie dziury w całym. Nie wolno z pontony to może z tratwy , beczki ,wpław albo znaleźć nową definicję i będzie dobrze.Nie można przyjąć do wiadomości że nie wolno tak po prostu nie.Może to się wydaje nonsensowne ale jest i może spróbować zmienić przepis a nie szukać jak obejść zakaz.Później my jako wędkarze mamy przypięte łatki kombinatorów po co?

• 0

Miałem podobny dylemat i pytałem się latem kontrolującego mnie strażnika, jak traktują pływanie w Belly (mam 3 małe zbiorniki do których chętnie dobrałbym się od strony trzcinowisk a dojść tam w spodniobutach nie można).
Odpowiedź była krótka - panie unosi się na wodzie ? Owszem unosi, no widzi Pan !
A jak chcesz Pan brodzić to założyć wodery albo spodniobuty bo to jest sprzęt do brodzenia a nie unoszenia się na wodzie.

I myślę że strażnik miał w tym poglądzie dużo racji.

Jest sporo drobnych wód, gdzie ryba trzyma się tylko dzięki zakazowi jej połowu ze środków pływających. Jak podepniemy bellyboat pod brodzenie to za chwilę zaroi się od mięsiarzy na dętkach. Polska rzeczywistość.

To nie metoda jest zła sama w sobie, jedynie ludzie którzy jej nadużywają lub wypaczają w celach wiadomych.
Trudno mi nie zgodzić się z powyższym wpisem @Godskiego.
Mnie dziadki łowiące na drop-shota już nie dziwią, bo widuję - była taka potrzeba to i nauczyli się !
Ale jak zrobi się odrębny przepis co do Belly, to co drugi mały zbiornik i jego mniej lub bardziej dostępny pas trzcin będzie okupowany przez mięsiarstwo. Które jak zwęszy że tam może być jeszcze ryba to choćby mieli spać na wodzie w tych belly to nie spoczną dopóki ryba pływa.
Ot i Polska (smutna) rzeczywistość.

• Like 1

• 0

Miałem podobny dylemat i pytałem się latem kontrolującego mnie strażnika, jak traktują pływanie w Belly (mam 3 małe zbiorniki do których chętnie dobrałbym się od strony trzcinowisk a dojść tam w spodniobutach nie można).

Odpowiedź była krótka - panie unosi się na wodzie ? Owszem unosi, no widzi Pan !

A jak chcesz Pan brodzić to założyć wodery albo spodniobuty bo to jest sprzęt do brodzenia a nie unoszenia się na wodzie.

I myślę że strażnik miał w tym poglądzie dużo racji.

I tu właśnie jest prosta definicja i różnica między środkami pływającymi a brodzeniem której niektórzy wypowiadający się wcześniej nie widzą tylko kombinują jak ominąć zakaz. "Interpretacja dwóch strażników z Katowic" wspomnianych w pierwszym wpisie nic w tej materii nie zmienia. Belly Boat to środek pływający a brodzenie to chodzenie po dnie.

Oczywiście można próbować zmienić przepisy czy zakazy (dopuścić łowienie na pływadełku ) ale póki co jeśli jest zakaz łowienia ze środków pływających to obowiązuje też pływadełka jako środek pływający i nie ważne czy autor zakazu wymienia je czy nie..

• 0

Witojcie Kumy i Komowie :-)

poniżej mail jako otrzymałem z PZW Katowice odnośnie pływadełka i Dziećkowic:

W odpowiedzi na Pana  pytanie dot. zbiornika Dziećkowice i używania pływadełka informuję, że Okręg PZW w Katowicach wszelkie”pływadełka” traktuje jako formę pontonu z “niepełną” podłogą. Zakaz wędkowania z pontonów na zb. Dziećkowice podyktowany jest bezpieczeństwem wędkujących gdyż wielkość tego akwenu powoduje, że występują tu  wysokie fale niespotykane na innych akwenach naszego Okręgu . W przeszłości często zdarzało się ,że osoby ( a szczególnie wędkarze) wypływali pontonami mimo ostrzeżeń stanicowych o wietrze  i trzeba było ich ratować .Obyło się bez tragedii.
Pozdrawiam ............. Komendant SSR Okręgu PZW w Katowicach.

Tyle w temacie.
Zapytałem też o możliwość modyfikacji regulaminu i n.p. dopuszczenie możliwości łowienia z pływadełka na ww. zbiorniku w strefie przybrzeżnej, np. 30 m od brzegu max, ale do tej pory nie otrzymałem odpowiedzi.
pzdr
tomek

• 0

Jak zwykle, dla Twojego dobra bo jesteś umysłowo ociężały i sam nie potrafisz o sobie zadecydować. Ach jak dobrze że istnieją działacze! ;)

No jasne, przecież kapoków nikt nie używa bo i po co?

Poza tym, lepiej dać zarobić przystani - tam wypożyczają łodzie, a łódź jako że wypożyczenie opłacone, jest 100% bezpieczna.

Dobrze, że są Działacze.

• 0

Jakaś sprzeczność tutaj występuje, ogólnie wiadomo, że pozwalają karpiarzom wywozić pontonami. W praktyce jest to sondowanie dna, nęcenie jak i sama wywózka. Chłopy bujają się na fali pół dnia często na dopingu. Kto bywa to wie...

bywam, wiem, itd.

a co do dopingu to staroindiańskie powiedzenie mówi: "pijanemu się nigdy nic nie stanie" :-)

• 0

W zezwoleniu na rok 2015 r. wprowadzono następujące zmiany i nowe zapisy ; dodam OPOLSKIE

1. Ustanowiono zimowisko ryb, na Kanale Portowym w Opolu na rzece Odrze na którym obowiązuje zakaz wędkowania od 1 stycznia do 31 marca,
2. Wymiar ochronny okonia wynosi 18 cm. Limit 10 sztuk w ciągu doby,
3. Na wodach Okręgu wprowadza się limit ilościowy leszcza – 10 sztuk o wymiarze pow. 35 cm w ciągu doby (doba jw.) Limit nie obowiązuje na Zbiornikach Zaporowych Nysa, Otmuchów, Turawa, Michalice, Kluczbork, Brzózki,
4. Wymiar ochronny pstrąga tęczowego wynosi 30 cm a limit ilościowy pstrąga tęczowego wynosi 3 sztuki,

5. Wprowadzono zakaz połowy ze środków pływających na wodach o powierzchni poniżej 15 ha. lustra wody (nie dotyczy jednoosobowych pływadełek)
6. Górny wymiar ochronny karpia wynosi 70 cm,
7. Górny wymiar ochronny szczupaka wynosi 80 cm,
8. Ustanowiono łowisko złów i wypuść na rzece Nysa Kłodzka od Zbiornika Kozielno do mostu na rzece Nysa Kłodzka w miejscowości Paczków,
9. Ustanowiono łowisko złów i wypuść na nowej wodzie – Biestrzynnik Leśny,
10. Ustanowiono łowisko złów i wypuść na nowej wodzie - Siestrzechowice,
11. Ustanowiono łowisko złów i wypuść na rzece Jemielnica od kładki przy stadionie koni w Zawadzie do mostu na drodze Luboszyce Opole,
12. Nowe wody to;
- Miejsce Kłodnickie Kędzierzyn Koźle
- Staw Młyński Niemodlin
- Biestrzynnik Leśny Ozimek
- Niemysłowice II Prudnik
- Radawie Zębowice
- Kobylice II Cisek
- Siestrzechowice Ilak Nysa
13. Zbiornik Kluczbork zostaje włączony do wędkowania dla wszystkich członków PZW Okręg Opole, z obostrzeniami;
- na Zbiorniku Kluczbork wprowadza się zakaz połowu ryb na rzece Stobrawie – 50 metrów powyżej zbiornika wstępnego, na zbiorniku wstępnym, oraz w promieniu 50 metrów poniżej zbiornika wstępnego, jak również na rzece Stobrawie do mostu drewnianego poniżej zbiornika Kluczbork. (oznaczenia tablicami).,
- zakaz połowu ryb z wysp,
- obowiązuje limit ilościowy szczupaka, sandacza, i węgorza – 1 sztuka dziennie (łącznie) przy czym obowiązuje zakaz stosowania żywej lub martwej rybki (lub jej części) na przynętę,.
- wymiar ochronny okonia ustala się na 23 cm.,
- zbiornik Kluczbork jest wyłączone z porozumień międzyokręgowych

• Like 2

• 0

5. Wprowadzono zakaz połowy ze środków pływających na wodach o powierzchni poniżej 15 ha. lustra wody (nie dotyczy jednoosobowych pływadełek)

A mnie sie to podoba :-)

z Nowym Rokiem nowa nadzieja na myślących regulaminy tworzących :-)

Edytowane przez domeldoom

• 0

Chciałem dziś zerejestrować pływadełko a tu...

Z dniem 1 sierpnia 2020 roku wejdzie w życie ustawa z dnia 12 kwietnia 2018 r. o rejestracji jachtów i innych jednostek pływających o długości do 24 m (Dz. U. z 2018 r., poz. 1137 z późn. zm.).

Obowiązkowi rejestracji, o którym mowa w ust. 1, nie podlega:

1. jednostka pływająca przeznaczona wyłącznie do regat i zawodów sportowych, posiadająca klasę regatową i ważny certyfikat wydany przez polski związek sportowy albo podmiot właściwy dla państwa bandery jachtu oraz regatowa łódź wiosłowa;
2. jednostka pływająca napędzana wyłącznie siłą ludzkich mięśni;
3. deska surfingowa, deska z żaglem lub inna podobna jednostka pływająca.