Skocz do zawartości
  • 0

Regulamin wędkowania z pontonu ?

Hcv

Pytanie

Witam wszystkich.

Dzisiaj przychodzę z takim zapytaniem, a otóż to, że chciłbym se na drugi sezon popływać pontonem po rzece( nie będzie to żadna wisłą itp tylko mniejsza rzeczka nawet od Narwi) i se powędkować. Czy w wieku 16lat(wtedy bede już miał) mogę porzucać z pontoniku takiego 2m x 1m. Trzeba mieć jakieś uprawnienia itp.

Od razu mówię, że bedę miał kamizelke ratunkową i ponton będzie zarejstrowany.

Edytowane przez Wil

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Temat rzeka zależy na kogo trafisz w tym roku natrafiłem na służbistę ,ja byłem na pontonie z silnikiem spalinowym kapok miałem ,a pan przemawia regułką a gaśnica,bosak,rzutka,apteczka gdzie twierdził że mnie obowiązują przepisy prawa wodnego,ja oczy jak kot ze szreka jakoś uszło na sucho, jak chcesz kogoś uderzyć zawsze znajdziesz kija przynajmniej miałem takie wrażenie.

Jedno krotkie pytanie do tego Pana niech poda podstawe prawna. Google i wiesz wszystko, a jak nie zna nie pamieta to tylko jego chory wymysl.

• 0

Jedno krotkie pytanie do tego Pana niech poda podstawe prawna. Google i wiesz wszystko, a jak nie zna nie pamieta to tylko jego chory wymysl.

Wiedziałem że nie ma racji,jak koledzy wspomnieli wcześniej przerost ambicji nad rozumem, jedno jest pewne że więcej miałem kontroli bardziej przyjaźnie nastawionych strażników co mnie cieszy ;)

• 0

oj tam a do czego gaśnica mi jak ja będę wiosłami kołował. Nic się nie zapali, fajek też nie pale ale nawet jesli skąds by się wziął ogień to wody mam pod dostatkiem :D :D :D

Jeżeli będziesz pływał na silniku spalinowym,to się może policja zapytać o gaśnicę.

• 0

Wystarczy 2 x 1kg.

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z 05.11.2010 ogłoszone w Dzienniku Ustaw nr 216/2010 poz.1423 w sprawie wymagań technicznych i wyposażenia statków żeglugi śródlądowej.Nakłada ona na pokładzie statków przeznaczonych do uprawiania sportu i rekreacji następujące obowiązki.

art.12.7. Statek o długości równej lub mniejszej niż 20 m. powinien być wyposażony w gaśnice proszkowe o wielkości napełnienia 2 kg.

Miałem kontrolę ze strony policji wodnej i zostałem pouczony na temat wielkości napełnienia gaśnicy(miłem kilówkę)Ale wszystko zależy od człowieka jak z interpretuje dany przepis.Teraz pływam z dwójką, nie lubię psuć sobie dnia przez błachostkę.

• 0

Lekcja języka ojczystego. Mianownik liczby pojedyńczej: gaśnica. Dopełniacz liczby pojedyńczej: gaśnicę. Dopełniacz liczby mnogiej: gaśnice. Z przepisu jasno wynika, że możesz mieć i 10, byle w sumie miały 2kg.

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

• 0

Gdzie jest możliwość korzystania z dwóch 1 kilogramowych bo jakoś nie dostrzegam 7. Statek o długości równej lub mniejszej niż 20 m (...) powinien być wyposażony w gaśnice proszkowe o wielkości napełniania 2 kg. Minimalna liczba gaśnic jest zależna od długości statku i wynosi:

1) do 10 m - (1 + s) gaśnic,

2) powyżej 10 m do 15 m - (2 + s) gaśnic,

3) powyżej 15 m do 20 m - (3 + s) gaśnic,

przy czym "s" oznacza liczbę dodatkowych gaśnic w zależności od mocy silników napędowych i wynosi: 1 gaśnica dla silników o mocy 50-100 kW oraz dodatkowo 1 gaśnica powyżej 100 kW.

8. Dodatkowe gaśnice, o których mowa w ust. 7, powinny być równomiernie rozmieszczone w miejscach widocznych i łatwo dostępnych.

9. Gaśnice powinny być tak rozmieszczone, aby znajdowały się przy każdej zejściówce oraz, w miarę możliwości, w odległości nie większej niż 1 m od stanowiska sternika i 2 m od kuchenki.

10. Na statku dopuszcza się stosowanie innej niż określona w ust. 7 liczby gaśnic, jeżeli przy zastosowanej wielkości napełnienia nie przekraczającej 6 kg zachowana jest ta sama skuteczność gaśnicza.

• 0

Przecież ja się nie obrażam ani nie kłócę ,było pytanie o gaśnicę a warto rozwiać wszystkie wątpliwości . Może ktoś to przeczyta i wyniesie coś co uratuje mu kieszeń i dzień na rybach.

A najlepiej to z gaśnicą mieć styczność tylko przy okazji przeglądów.