Skocz do zawartości

Kołowrotek 2000-2500 do 500 zł.

Zwijadełko

Rekomendowane odpowiedzi

Zasadniczo to temat o pennie battle ma kilka stron, warto przeczytać, ten o zauberze i klonach ma koło 15 stron tez sporo jest napisane, również o maszynach do 500 zł jest conajmniej 10 tematów, a ja polecam okume trio :D lepiej jak zaubery wypada pomijajac srednice szpuli, agregat ciężka sprawa bo paliwo drogie.

Gdybym kupował coś pod klenio jazia, pstrąga, okonia i miał 5 stówek. To kupiłbym sobie coś takiego. .

http://allegro.pl/wysoka-jakosc-daiwa-exceler-x-2500-okazja-i4757479195.html

lub droższy o 100 zeta

http://allegro.pl/wysoka-jakosc-daiwa-exceler-z-2500-nowosc-i4745193246.html

Oczywiście zaraz usłyszysz, że to nie warta inwestycja i takie tam różne. A ja dalej sądzę, że kręciołki są w porządku. Posiadam Excelerka 2500 i 3000 Plus (jeden z Kanady drugi z USA) od 5 lub 6 lat. Jestem również właścicielem Zaubera, Slamera. Miałem TD, SPRO jak i różne Okumy. Kulturą pracy nie dorównują moim Daiwą.

Pamiętaj jednakże, że 2500 w żadnym wypadku nie nadaje się do średniego ba nawet lekkiego jigowania. Poprost podbjianie przynęt tymi kręciołkami nie wchodzi w gre. Natomiast do zabawy wobkami, błystkami, ultra lekkiego jigowania jest jak w sam raz. Super układają żyłkę, plecionkę. Mają bardzo dobry hamulec, i przypuszczalnie słabą powłokę lakierniczą

Gdyby wszyscy kupowali wyłącznie Zaubery i ich pochodne, to nasze hobby było by nudne.

Pozdrawiam

Edytowane przez uvex

Excelerek E oraz dużo lepszy excelerek plus są znacznie wyżej niż excelerki X a już tymbardziej S , te z plusem są wdzięczne ale jak im się podstawkę w obudowie pod prawe łożysko korby zrobi bo standardowo ono sobie lewituje i z obu stron można je wyjmować, jest zabezpieczone tylko miekkim drucikiem.

te z plusem są wdzięczne ale jak im się podstawkę w obudowie pod prawe łożysko korby zrobi bo standardowo ono sobie lewituje i z obu stron można je wyjmować, jest zabezpieczone tylko miekkim drucikiem.

tzn co im się zrobi? Ile kolego taki tuning by kosztował? Pytam bo przywiązałem się do tych kołowrotków i mają u mnie dorzywocie w związku z czym warto o nie zadbać. Osobiście nawet nie potrafię ich rozebrać. Rozbierałem całkowicie Tice, Peeny Zaubery a tutaj do przesmarowania nie potrafię całych rozkręcić :(

Exceler jest duzo prostszy od zaubera czy każdej tici, tylko newralgiczny punkt to 3 malutkie srubki trzymajace pinion z lozyskiem pod oporowka, sa slabe i często widziałem ukrecone :) posmarować napewno warto, kanadyjka ma jedno łożysko mniej niż plusik to warto dołożyć a co do tuningu to robiłem to na swoich mlynkach, nagwintowywalem obudowe z prawej strony i wkrecalem zaslepke na ktorej opieralo się łożysko dodatkowo a korbke przykrecalem srubka pod zaslepka, nie wiem ile by to kosztowało bo się nie zajmuje takim czymś :) jestem tylko prostym chamem od pługa oderwanym ;) excelera to mogę Panu fotkę rozebranego dać ewentualnie

• Like 1

Ale przeca te na Amerykę mają po 6 łożysk i tak mi się zdaje, że korbka jest podparta łożyskami z dwóch stron. Generalnie po odkręceniu obudowy nie potrafię zrobić już nic więcej a Ticę Librę rozbierałem całkowicie, zresztą pozostałe moje kręciołki również.

https://mulinete.wordpress.com/2011/02/20/daiwa-exceler/

tu mają najlepsze foteczki, jak trzeba to i prywatne udostępnie (dozwolone od 16ego roku życia)

Dzięki za linka. Idze zima to może potrenuję. Pytanko jeszcze takie (sory za offtopa) czym przesmarować? Do tej pory stosowałem oliwkę i smar ABU

Pozdrawiam.

Exceler E - 5lozysk ten ujdzie w tłoku

Exceler usa - 6 łożysk ten jest cacy jak się jedno łożysko dorzuci i mamy exca z plusem i nieskladana korbka

Exceler e plus 7 ten jest cacy

exceler x i s to paździerz.

każdego da się rozebrać, przesmarowac i złożyć sumiennie i dokładnie w max 30 minut, libra jewt dużo bardziej skomplikowana, a jak Pan obudowe otworzy to się pinion wyjmuje górą i pozniej koło napedowe po wczesniejszym zdjeciu zawleczki z prawej strony pewnie tu jest problem, pozniej oś razem z mainshaftem obowiązkowo bez rozkręcenia jak nie lata luźno.

ja używam głównie niebieskiego penna z opakowań 56g, nie tych allegro tubek.

droższy będzie hot sauce lub ardent reel butter.

jak exciaki są mocno zajezdzone to można mobilithem czerwonym pociągnąć delikatnie to troszkę je odświeży, no i w mainshafta w roweczek do pełna pakować smalcu.

Edytowane przez Qowax001

Exceler E - 5lozysk ten ujdzie w tłoku

Exceler usa - 6 łożysk ten jest cacy jak się jedno łożysko dorzuci i mamy exca z plusem i nieskladana korbka

Exceler e plus 7 ten jest cacy

exceler x i s to paździerz.

każdego da się rozebrać, przesmarowac i złożyć sumiennie i dokładnie w max 30 minut, libra jewt dużo bardziej skomplikowana, a jak Pan obudowe otworzy to się pinion wyjmuje górą i pozniej koło napedowe po wczesniejszym zdjeciu zawleczki z prawej strony pewnie tu jest problem, pozniej oś razem z mainshaftem obowiązkowo bez rozkręcenia jak nie lata luźno.

ja używam głównie niebieskiego penna z opakowań 56g, nie tych allegro tubek.

droższy będzie hot sauce lub ardent reel butter.

jak exciaki są mocno zajezdzone to można mobilithem czerwonym pociągnąć delikatnie to troszkę je odświeży, no i w mainshafta w roweczek do pełna pakować smalcu.

Ok. Dzięki wielkie.

Pozdrawiam

Ps. Żaden Pan Robek jestem ;)

Luzik, nie ma za co , excelery bardzo lubiłem zwłaszcza że te z plusikiem to i po 300 zł nowe można było czasem wyrwać na wyprzedażach, z ciekawostek bardzo fajna i wygodna korba od excelera plus oraz e pasuje do red arca, zaubera itd itp, ta Hamerykanska tez ale te składane jak to daiwowskie luzu nie łapią i knob jest sympatyczny.

• 2 tygodnie później...

Za 500 na gieldzie  byl nowy emblem poszukaj moze jeszcze jest na alledrogo widzialem fajnego turka 2000 mozna sprobowac go wylicytowac

Licytowałem tego Turka i szczerze żałuję :angry:

Tu link do zakończonej oferty:

http://allegro.pl/daiwa-tournament-x-2000-c-i4785421823.html

Co prawda tylko jedno foto,ale WYDAJE sie ,że wszystko jest ok, razem z opisem.

A co przynióśł listonosz w piątek? Turka- takiego jak na zdjęciu z tym ,że sprzedający (użyłbym innego słowa ,ale forumowa cenzura na to nie pozwala) zapomniał wspomnieć o małym urazie kołowrotka:

7ef67c74f5410237med.jpg

Zaskoczony i ,nie ukrywam, z pretensjami piszę do sprzedającego ,że coś jest nie halo. A co usłyszałem? 

-To normalne ślady użytkowania...-

Wy też rzucacie kołowrotkiem i wyginacie kabłąk w momencie gdy w młynku przytrze siuę dupka i korbka?

Przepraszam,że oftopuje,ale niech i to bedzie tez przestroga dla innych gdyby gościu miał coś (teraz Tournamenta ,a w cześniej miał Emblema) jeszcze sprzedawać

Edytowane przez Bluzer

Napisałem dokładnie to samo Kamilu- towar niezgodny z opisem. 

Oto odpowiedz:

Jest to kolwrotek 15 letni, to sa normalne slady urztkowania .jezeli uwaza Pan ze kolowrotek nie spelnia oczekiwan  PROSZE SKOZYSTAC Z MEDIACJI ALLEGRO, W opisie zaznaczylem ze kolowrotek jest uzywany ,posiada normalne slady uzytkowania.........nie sprzedawalem Panu nowego przedmiotu.Prosze poczekac na werdykt mediacji zanim Pan wstawi ocene negatywna ,w innym przypadku wiaze sie to z otrzymaniem podobnej. 

Idę zrobić popcorn bo zaczyna być ciekawie...              

• Like 2

Dobre :D

Nie ma co odpuszczać, bo racja jest po Twojej stronie. Ślady po upadku, to nie są normalne ślady użytkowania, chyba, że normalnym jest, rzucać młynkiem po betonie.

Niech w takim razie sprzedający Ci udowodni, jak normalnie użytkując kołowrotek(również odkładając go na kamienie) zgnieść kabłąk?

Bluzer ja na Twoim miejscu odeslalbym tego tournamenta, jesli wgl. by cos sie nie zgadzalo z opisem. I bardzo bym sie zdziwil gdyby sprzedawca tej decyzji nie zaakceptowal.

Ma wiecej do stracenia niz zyskania.

Kolowrotek zawsze moze wystawic drugi raz (pewnie nie wiele mniej dostanie za niego).

Z moralnego punktu widzenia powinien go przyjac (powinien nawet zwrocic za przesylki). Z prawnego punktu zreszta rowniez, gdyz zatail informacje o tym felerze (ale prawnie nikt go nie zmusi by Ci oddal za przesylke w jedna strone).

Tak czy siak odsylaj sprzet i napisz tu jaki final. W razie "w" napietnujemy cwaniaka, a kase w ten (mam nadzieje ze placiles poprzez PayU) czy inny sposob odzyskasz.

Edytowane przez blackabyss