BartekP Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Przeglądając stronkę Fishingart-u natrafiłem na blanki tej firmy:http://www.fishingart.pl/alpsspinningowe.htmlCzy ktoś ma doświadczenia z tymi blankami? Jakie wrażenia? Ewentualnie może Pan Krzysztof przybliżyłby produkty tej firmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysju Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Cześć, mam jeden kijek 3-składowy 12-42 dł chyba 2,95.Zrobiony pod ciężkie miotanie na warszawską Wisłę.Bez problemu przestawia główki 35 gr w 4 metrowych dołkach.Obrotówka i duży wobler to jego przeznaczenie. Kawał mięcha , grube ścianki ,dobra czułość.Parę bolków (60-70) na nią wyciągnąłem przy okazji jesiennego łowienia sandaczy przy zakręconym na full hamulcu. Nie gubi ryb. Teraz na dniach będę miał gotową 3- składową 7-15 gr na 3,05.Też pod wobka, obrotówkę i cykadę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OloPe Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2009 To podobno jakiś Koreański wyrób, tyle że mało u nas popularny. Ale może być ciekawą alternatywą dla Batsonów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maszp Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2009 To podobno jakiś Koreański wyrób, tyle że mało u nas popularny. Ale może być ciekawą alternatywą dla Batsonów. Sam niedawno interesowałem się blankami ALPS'a pod kątem ciężkiej wędki. Z tego co usłyszałem od Krzysztofa Zielińskiego to Alps jest podwykonawcą niektórych modeli Batsona, i blankom tym nic nie brakuje (mocy na pewno). Aby coś więcej wiedzieć w tym temacie to proponuję zadzwonić do fishingartu, lub innego rodbuildera, polecam Xrods (nie są przedstawicielem żadnej z marek więc...!) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OloPe Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2009 No właśnie ja pod kontem ciężkiej sandaczówki na łajbę się zastanawiam. Jest taki blank 12-20lb, 12-42g, 8'. Pomyślałem żeby go ciachnąć po 10 cm z góry i z dołu. Może wyjść ciekawa pała około 7' i mocniejsza od oryginału Przy okazji zapytam o ten blank i moją koncepcję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Olgierd, po obcięciu mocniejsza? Nie da rady chyba. Może tylko sztywniejsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OloPe Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Pewnie masz rację, moje pojęcie o rodbuldingu i blankach jest bardzo powierzchowne. A wiec będzie sztywniejsza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysju Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2009 Dziś na lżejszy kijek (blank ALPS)wyciągnąłem sumka ok 1,2 - 1,3 m.Myślę ,że miał spoko 15 kg .Wędeczka nie miała ani momentu że nie miała z czego oddawać.Piękna progresywna praca.Batson chyba tego nie potrafi ... Hol trwał ok 10 minut. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablom Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Batson chyba tego nie potrafi ... Tu bym polemizował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OloPe Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2009 Chyba za mało osób łowi jeszcze ALPS-ami żeby prowadzić jakieś rzeczowe polemiki. Trzeba by porównać wędki obydwóch producentów, zbrojone przez tą samą osobę (mój Lamiglas i Frika zbrojone w dwóch różnych pracowniach różnią się dość znacząco)i wtedy można dokonywać oceny. Z drugiej strony jeden będzie wolał to, drugi tamto, a trzeci siamto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2009 Chyba za mało osób łowi jeszcze ALPS-ami żeby prowadzić jakieś rzeczowe polemiki. Trzeba by porównać wędki obydwóch producentów, zbrojone przez tą samą osobę (mój Lamiglas i Frika zbrojone w dwóch różnych pracowniach różnią się dość znacząco)i wtedy można dokonywać oceny. Brawo Olo, widac ze nasze jerkbaitowe spotkania nie ida w las ucza samodzielnosci myslenia! W ofercie wszystkich renomowanych producentow sa blanki o pieknej progresywnej pracy. Trzeba je tylko umiec znalezc i ocenic, czy pasuja akurta do tego co chcemy robic... oraz ocenic inne parametry.Blankow ALPSA nie znam, nie wiem czy to ta sama firma ktora produkuje dla Batsona uchwyty i przelotki - jesli tak, to moze im to niezle wrozyc bo wspomniane komponenty sa dobrej jakosci. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maynard Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2009 FrikoOloPe A czy gdzieś na forum, jest rozwinięta konfrontacja waszych różnych/takich samych wędek?Chętnie bym poczytał o różnicach w końcowym produkcie, ze względu na podejście rodbuildera, czy użyte komponenty. Oczywiście okrojone do jednego przypadku, pojedynczego blanku trudno tworzyć regułę, ale wnioski na własny użytek można snuć. Jeśli nic podobnego się nie znajduje w zasobach, może warto tu lub w osobnym temacie? Pozdrawiam, Grzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2009 @Mynard nie ma, na ostatnim (warszawskim) spotkaniu po prostu przynieslismy swoje patyki, w tym Olo swoj a ja swoj, ktore powinny byc podobne. Tymczasem duza czesc osob podpisalaby sie pod twierdzeniem ze sa to dwie rozne wedki! Daleki jestem przy tym od swtierdzenia ze jedna była lepsza od drugiej czy coś takiego - moim zdaniem oba kije bardzo ciekawe tylko - po prostu inne. Niestety trudno to opisac, trzeba by bylo wziac do reki - jak na spotkaniu. Mysle ze ten przyklad dobrze pokazuje, jak wiele w sumie mozna zrobic z blankiem w pracowni, jak bardzo sterowalna i tworcza rodbuilding jest dziedzina Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maynard Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2009 No właśnie, no właśnie...Trudno, kiedyś będę ten sam blank zbroił u kilku rodbuilderów, ten najbardziej leżący mi zatrzymam, pozostałe zlicytuję na szczytne cele Dzięki, rozumiem że trudno to opisać. Pozdrawiam Grzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maszp Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2009 No właśnie, no właśnie...Trudno, kiedyś będę ten sam blank zbroił u kilku rodbuilderów, ten najbardziej leżący mi zatrzymam, pozostałe zlicytuję na szczytne cele Dzięki, rozumiem że trudno to opisać. Pozdrawiam Grzesiek Tylko pamiętaj by żadnemu z rodbuilderów nie zdradzić co zamierzasz łowić i na jakim łowisku myślę, że wtedy koncepcję wędki z pracowni skompromitujesz do reszty pozdrawiam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maynard Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Tylko pamiętaj by żadnemu z rodbuilderów nie zdradzić co zamierzasz łowić i na jakim łowisku myślę, że wtedy koncepcję wędki z pracowni skompromitujesz do reszty pozdrawiam M. maszp Wybacz, ale chyba świąteczny cholesterol odłożył mi się wprost do mózgu i kompletnie nie rozumiem o czym piszesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OloPe Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Brawo Olo, widac ze nasze jerkbaitowe spotkania nie ida w las ucza samodzielnosci myslenia! Owszem, na takich spotkaniach można się dużo nauczyć, dowiedzieć. O rybach, sposobach, przynętach, sprzęcie. Nie odniosłem jednak wrażenia bym kiedykolwiek miał jakieś większe problemy z samodzielnym myśleniem. Ale skoro zwróciłeś na to uwagę, to proszę wskaż gdzie mam braki :)Postaram się nad nimi popracować Co do naszych wędek. Faktycznie przed spotkaniem, nie przypuszczałem, że kije mogą się aż tak różnić. Dwie różne wędki na tych samych blankach. I jak słusznie zauważyłeś żadna nie jest lepsza czy gorsza. Są po prostu inne. Dwie różne pracownie i dwie różne wędki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2009 No wlasnie pisze Olo ze nie masz takich problemow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OloPe Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Ale jakbyś zasugerował, że przed tym spotkaniem miałem Ale koniec OT, skupmy się na blankach ALPS. Kiedy w Twojej stajni pojawi się wędka na tymże blanku? Wypada abyś jako redaktor i główny tester j.pl uzbroił taki kij i podzielił się z nami spostrzeżeniami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Hmm, no pewnie i wypada, tylko że ja się swego czasu tak przejąłem tym testowaniem że szafa z wędkami zaczyna trzeszczeć Jak się trafi jakaś okazja żeby pomacać większą ilosc tych alpsów i coś mnie zainspiruje to pewnie ulegnę słabości żeby coś złożyć na ten rok 4 nowe kije mam zaplanowane, z czego 2 juz zrealizowane na razie tkwię w postanowieniu że ani jednego wiecej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2009 powracajac do meritum: zastanawia mnie że na stronie tego ALPSA którego jak wspomniałem kojarzę jako kooperanta Batson Enterprises: http://www.alpstackle.com/p1.html o blankach ani widu ani słychu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barwena1977 Opublikowano 1 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2009 Blank ALPS 10"0,6-12lb,7-14gr, 3cz. Witam!Chciałbym zapytać użytkowników wędek zbudowanych na tych blankach,jak się sprawują, szczególnie modele 3 częściowe.Może ktoś z rodbuilderów się wypowie.Mnie szczególnie interesuje model blanku 100, 6-12lb, 7-14gr w 3 częściach.Jakie są wartości użytkowe tych blanków?Pozdrawiam! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysju Opublikowano 1 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2009 Mam taki - lekko uzbrojony.Powiem tak - chciałem kijek na twarde przynęty na Wisłę.Trochę waży , ale podstawa to lekkie przelotki .Złowiłem na nią sporo szczupaczków i sandaczy - narazie do 60 cm. I dość dużo okoni. Wędka nie gubi ryb. Rzuty 50 m na cykadę 8-9 gr bez problemu. Nie jest to blank do super lekkiego łowienia.Spokojnie na krótszą wersję 9 wyciagnąłem sumka ok 15 kg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barwena1977 Opublikowano 2 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2009 Witam! @krzysiuMógłbyś go opisać?Akcja, ugięcie pod rybą?Czy wspólpracowałby dobrze z obrotówkami nr.1 i 2, woblerami 4-6cm(dorado invader,salmo hornet).Gumek używam rzadko i głownie jesienią.Dla mnie ma służyć jako lekki uniwersał. Ciekaw jestem jak ten balank wypada w porównaniu z np.TalonemMLXF EXP. 3.05 7-14.Tgo jegomościa trzymałem w ręku i też nie jest lekki.Ale ja nie przywiązuję do tego większej wagi.Lubię mięcho.Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 2 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2009 Jezeli dobrze rozumiem Twoje potrzeby to jakolekki uniwersal rzeczny tej dlugosci to przychodzi mi do glowy tylko Talon 3m, 15LB, 21g. 3m byl dla mnie za dlugi i aktualnie lowie na wersje 2,7m z niezbyt dlugim gripem.Jezeli uniwersal to musi odpalac juz od ok. 4g wiec nie moze byc zbyt sztywny w ugieciu.Ten Talon taki wlasnie jest, ponadto ma w dolniku 15LB (niby na papierze ale w eksploatacji wychodzi mi, ze to musi byc prawda). Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi