Skocz do zawartości

Plecionka MIKADO NIHONTO OCTA BRAID

Miro 85

Rekomendowane odpowiedzi

Ja uzywalem 0,10 nihonto i po dwoch czy trzech wyprawach poleciala do kosza. Rwala sie gdzie chciala, przewiniecie z drugiej strony nic nie dalo.

Ze swojej stronu polecam jaxon xtn nie jest tak tania jak mikado ale o niebo lepsz uzywam jej na sandacza od roku i nic sie nie dzieje jest taka sama jak nowa

• Like 2

Ja mam octa 0,20 i po ok 15 wypadach na Wiśle nie straciła koloru i wytrzymałościowo daje radę jak za te pieniądze to cłkiem nie zła, w przyszłym sezonie też będę ją próbował. Na razie ma u mnie plusa.

Edytowane przez maciek1b

też mam podobne odczucia jak crizz100. u mnie podobnie rwie się strasznie, każdy zaczep przy próbie odstrzału to zrywka za pierwszym razem. używam śr. 0,16.

Jezeli by sie rwala na wezle to luzik, ale ona strzelala w zupelnie innych miejscach. A dodatkowo strasznie barwila rolke, palce od rzucania ogolna ocena - tragedia ;)

Mam 0,08 mm na jednym kołowrotku do łowienia okoni i daje radę, oprócz utraty okrągłego przekroju nic więcej się nie dzieje. Posiadam też 0,18 mm i tej średnicy używam do łowienia szczupaków, tutaj obciążenia są większe i linka powoli zaczyna puszczać włoski, ale plecionki za 100zł o podobnej budowie nie są w niczym lepsze. Ogólnie nie narzekam.

• 1 miesiąc temu...

Zakupiłem ten wynalazek w grudniu, 0,14 dokładnie. Spostrzezenia: po 15wypadach +- po 5h łowienia. U mnie strzela na wezle póki co, kolor straciła tylko na mrozie i tylko na odcinku około kija jakieś 2-3m. Zaczynają powoli wychodzić włoski, narazie nie narzekam,ale głosna masakrycznie.

Wislana sól narazie jej nie osłabiła mam tą tańsza fine braid czy jakoś tak.  Za 35zeta narazie daje rade

To i ja może swoich pięć groszy dorzucę ;) ...może nie odnośnie akurat tej ale jej starszej siostry czyli Sensei o średnicy 0,12 mm...przeżyła u mnie cały sezon 2014, zaliczyła dobre 100 wypadów za zedami i szczupłymi i jeśli chodzi o rwanie to puszczała tylko na węźle i to do samego końca... :) jak za takie pieniądze to nie można narzekać...dla przykładu PP, której używał kolega strzelała w różnych miejscach co często skutkowało utratą kilkunastu metrów pletki na raz... :huh:

To i ja może swoich pięć groszy dorzucę ;) ...może nie odnośnie akurat tej ale jej starszej siostry czyli Sensei o średnicy 0,12 mm...przeżyła u mnie cały sezon 2014, zaliczyła dobre 100 wypadów za zedami i szczupłymi i jeśli chodzi o rwanie to puszczała tylko na węźle i to do samego końca... :) jak za takie pieniądze to nie można narzekać...dla przykładu PP, której używał kolega strzelała w różnych miejscach co często skutkowało utratą kilkunastu metrów pletki na raz... :huh:

Kiedyś dwa motki niby 0.18mm zużyłem i bez żadnych zastrzeżeń. Niczym nie ustępowała PP z USA.

U mnie 0,08 mm przerzuciła trochę okoni, ryby w przedziale 30-50 cm holowane siłowo, trafił się też szczupak dobre 70 cm i linka ma się dobrze. Na mrozie łowię wcześniej spryskaną teflonem i daje radę tak z godzinę łowić. Jedyny minus moim zdaniem, to zasięg rzutów.. szału nie ma.

Mam 0,08 na okonia, 0,12 na bolka i 0,16 i 0,20 na sandacza/szczupaka. Kupiłem pierwsze dwie szpule jak była w promocji za 25 zł. Moim zdaniem bardzo dobra plecionka za tę kasę (obecnie 45 zł za 150 m). Żółte bardzo szybko tracą kolor za to zielone są trwalsze pod tym względem. Moim zdaniem w tych pieniądzach Octa Braid jest najlepsza. Może brak jej pancerności zwykłej PP ale za to jest sporo cichsza a tę cechę sobie cenię.

• Like 1

• 6 miesięcy temu...

Tylko tak się zastanawiam czy warto eksperymentować. Różnica w cenie w porównaniu do np. PowePro nie taka duża. Czy nie lepiej kupić coś pewnego , co zwykle utrzymuje jakość ?

W każdym bądź razie na miejsca zaczepowe brałbym właśnie solidną plecionkę, grubszą niż by to wynikało z pozostałych założeń, bo plecionki źle znoszą dotyk kamieni i kołków oraz byłaby to na pewno zwykła czterosplotowa.

W polskich importerów zwyczajnie nie wierzę. Wyjątkiem jest tu Techron , który ileś lat narynku się utrzymał.

Ja zakupiłem przed wyjazdem na zlot do Szwecji, przełowiony cały tydzień, "średnica" jakieś 0,23 czy 0,21 i muszę powiedzieć że w cenie 0,30 gr za metr to naprawdę fajny zakup, śliska, wytrzymała, nie traci koloru, do wiązania uzywałem łączników do plecionek.

Fajna ekonomiczna pletka do tyrania

Tylko tak się zastanawiam czy warto eksperymentować. Różnica w cenie w porównaniu do np. PowePro nie taka duża. Czy nie lepiej kupić coś pewnego , co zwykle utrzymuje jakość ?

W każdym bądź razie na miejsca zaczepowe brałbym właśnie solidną plecionkę, grubszą niż by to wynikało z pozostałych założeń, bo plecionki źle znoszą dotyk kamieni i kołków oraz byłaby to na pewno zwykła czterosplotowa.

W polskich importerów zwyczajnie nie wierzę. Wyjątkiem jest tu Techron , który ileś lat narynku się utrzymał.

Power Pro jest wyraźnie droższa i wyraźnie bardziej szorstka. D tego rynek mocno nasycony podróbkami, więc ciężko kupić oryginał. Oczywiście nikt na siłę nie namawia do Nihonto ale wg mnie w tym przedziale cenowym jest bezkonkurencyjna i tylko martwię się by nie podnieśli ceny.

• Like 2

Od czerwca mam na lżejszej sandaczówce żółtą 0,12.Łowię na jeziorze bez zaczepów.Koniec linki to 30 cm fluorokarbon.Za tę cenę uważam że jest ok.Nie będę pisał ile wytrzymała holów sandaczowych bo tego nauczyłem się na forum,ale lekko nie ma.Tak więc na podobne do moich łowiska polecam-oczywiście za tę cenę.Wodom Cześć i Chwała!

Power Pro jest wyraźnie droższa i wyraźnie bardziej szorstka. D tego rynek mocno nasycony podróbkami, więc ciężko kupić oryginał. Oczywiście nikt na siłę nie namawia do Nihonto ale wg mnie w tym przedziale cenowym jest bezkonkurencyjna i tylko martwię się by nie podnieśli ceny.

Mi się trafiła chyba taka podróba PP 0.10.Po nie całym miesącu rwała się taam gdzie chciała(żyła swoim życiem).