Marioo Opublikowano 23 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2016 (edytowane) Ja zakupiłem tej firmy plecionkę na multika,pod jerki max 12 cm,a dlaczego bo tania i nie szkoda do nauki,a tu odziwo wytrzymała sezon i pewnie następny ogarnie)))) Edytowane 23 Czerwca 2016 przez Marioo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pansum Opublikowano 23 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2016 Czyli jednak daje rade, czytałem wyżej że nie plącze się? Dwa sezony myślę że jak za taką cenę to fajnie wychodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ratatata Opublikowano 23 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2016 No pewnie ze tak , zobaczymy jak u mnie jej pójdzie przy dłuższym użytkowaniu, narazie jest elegancko. Bardzo gładka i nie przegrubiona. Nie ma co przepłacać na inne jak ta jest wystarczająca, przynajmniej dla mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bułka Opublikowano 23 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2016 Mam Nihonto Octa w 3 rozmiarach i nie narzekam, jednak używam jej głównie na stałoszpulowcach. Na multiku w porównaniu z innymi plecionkami jest wybitnie "brodogenna". Jest jakby nawoskowana, niby śliska ale plącze się już przy nawijaniu. Na innych plecionkach np. Daiwa czy budżetowy Shiro Mistrall aż takiej tendencji do tworzenia bród nie zauważyłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elpojo Opublikowano 24 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2016 Mocno przegrubiona ta pletka? Chciałbym kupić pod sumowego trolla i waham się między 0,30 a 0,35. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin1 Opublikowano 24 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2016 Nie jest jakoś strasznie przegrubiona. 0,08 wypada jak 0,12 Momoi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elpojo Opublikowano 24 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2016 Thx, czyli 30-ja będzie git☺ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawcio449 Opublikowano 24 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2016 Używam plecionki octa braid jakieś 10 wypadów na rybach jak na razie wszystko jest ok ,mam zieloną 0,14mm. Co do średnicy to porównywałem z plecionką pp 0,13 mm są podobne jeśli chodzi o grubość.Jeżeli chodzi o szumienie na przelotkach jak dla mnie trochę głośniejsza od pp ośmiosplotowej ale cichsza od pp cztero splotowej jak do tej pory nie miałem żadnych brud,plecionka ładnie się układa na szpuli shimano nexave Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 27 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2016 Mocno przegrubiona ta pletka? Chciałbym kupić pod sumowego trolla i waham się między 0,30 a 0,35.Do trollingu używam 0,35Do dorszowania nie nadaje się, zbyt gruba, stawia duży opór w dryfie, pod dorsze używam tej samej ale 0,18. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bony20 Opublikowano 27 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2016 Użytkuję od marca 0,08:- na pewno jest przegrubiona,- jest w miarę cicha,- pojawia się strzępienie, ale nie jakieś straszne,- wczoraj miałem kilka zaczepów, ale udawało się odstrzelić zestawy, raz poddała się główka Mustada (pękł hak),- traci kolor jak wszystkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ratatata Opublikowano 29 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2016 (edytowane) Mocno przegrubiona ta pletka? Chciałbym kupić pod sumowego trolla i waham się między 0,30 a 0,35.niee, nie wydaje mi się żeby był z tym problem, pisałem o tym też wyżej, dobrze by było jakbyś sobie zerknął gdzieś na miejscu, oszacować, fajne w niej jest to serio zachowuje się zgrabnie, jak dla mnie jest wystarczająco cicha, nie miałem póki co tez jakiś przykrych niespodzianek z zaczepami ale to czas pokaże zależy od wody i sytuacji, jednemu strzeli 10 razy a inny wniebowziety Edytowane 29 Czerwca 2016 przez Ratatata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pansum Opublikowano 29 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2016 Używam plecionki octa braid jakieś 10 wypadów na rybach jak na razie wszystko jest ok ,mam zieloną 0,14mm. Co do średnicy to porównywałem z plecionką pp 0,13 mm są podobne jeśli chodzi o grubość.Jeżeli chodzi o szumienie na przelotkach jak dla mnie trochę głośniejsza od pp ośmiosplotowej ale cichsza od pp cztero splotowej jak do tej pory nie miałem żadnych brud,plecionka ładnie się układa na szpuli shimano nexave Zdarzały się zaczepy i strzały? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawcio449 Opublikowano 30 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2016 Zdarzały się zaczepy i strzały?Zdarzały się za każdym razem udawało się wyjąć przynętę,nie było sytuacji żeby plecionka się urwała np.w połowie długości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 30 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2016 Na palomarze Octa Braid puszcza na węźle. Niestety, zdarzają mi się zerwania powyżej węzła naAle to jest "przypadłość" tego węzła, praktycznie nie osłabia ani żyłki ani plecionki, również Nanofilu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pansum Opublikowano 1 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2016 Zdarzały się za każdym razem udawało się wyjąć przynętę,nie było sytuacji żeby plecionka się urwała np.w połowie długości Super właśnie o to mi chodziło. Alexspin, palomar to ogólnie słaby moim zdaniem, fanem nie jestem. A trilane nie ześlizguje się? Bo ta Mikado taka śliska woskowana? Przypalałeś końcówkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 1 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2016 (edytowane) (...) A trilane nie ześlizguje się? Bo ta Mikado taka śliska woskowana? Przypalałeś końcówkę?Ten węzeł nie ma tendencji do ślizgania się, zwłaszcza "modyfikowany", czyli z przełożeniem końcówki przez duży łuk - jak na rysunku.Nie przypalam końcówek. PsPodwójny Palomar jest zalecany przez producenta do Nanofiluale uważam, że modyfikowany Trilene jest pewniejszy. Poza tym łatwiejszy do zawiązania dużego woblera, bo nie wymaga przekładania pętelki. Edytowane 1 Lipca 2016 przez Alexspin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pansum Opublikowano 1 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2016 (edytowane) Spróbuję tego modyfikowanego. Ogólnie ja to plecionki na Trilene leciałem i większych problemów nie było. Też nie przypalam ale różnie robią, dzięki wielkie Edytowane 1 Lipca 2016 przez Pansum 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 4 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2016 Plecionkę Mikado Nihonto 0,10 stosowałem przez ostatnie dwa lata i byłem zadowolony . W tym roku kupiłem nową i niestety oszukałem się . Trzykrotnie próbując uwolnić przynętę z zawadu , plecionka pękała powyżej węzła . Po trzeciej urwanej przynęcie , zrobiłem próbę na zerwanie jej w rękach .Okazało się że ta nowa plecionka ma mniejszą wytrzymałość na zrywanie , od tej starej wyblakłej i postrzępionej którą miałem wcześniej na kołowrotku. Odwijałem kolejne kilkumetrowe odcinki pletki i kolejne próby na zerwanie , niestety efekt był ciągle ten sam .Albo miałem pecha i kupiłem jakiegoś bubla , albo jak wielokrotnie się zdarza , jak już jakiś wyrób osiągnie renomę na rynku , to nagle jego jakość się pogarsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostom63 Opublikowano 4 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2016 Cześć, moja 0,12 żółta, kupiona na wiosnę używana tydzień w Szwecji i teraz kilka razy na Zegrzu , trzeba przyznać kolor straciła ale ciągle jest mocna i się nie strzępi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 5 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2016 Plecionkę Mikado Nihonto 0,10 stosowałem przez ostatnie dwa lata i byłem zadowolony . W tym roku kupiłem nową i niestety oszukałem się . Trzykrotnie próbując uwolnić przynętę z zawadu , plecionka pękała powyżej węzła . Po trzeciej urwanej przynęcie , zrobiłem próbę na zerwanie jej w rękach .Okazało się że ta nowa plecionka ma mniejszą wytrzymałość na zrywanie , od tej starej wyblakłej i postrzępionej którą miałem wcześniej na kołowrotku. Odwijałem kolejne kilkumetrowe odcinki pletki i kolejne próby na zerwanie , niestety efekt był ciągle ten sam .Albo miałem pecha i kupiłem jakiegoś bubla , albo jak wielokrotnie się zdarza , jak już jakiś wyrób osiągnie renomę na rynku , to nagle jego jakość się pogarsza. To była Octa Braid, czy Fine Braid? Jeśli ta pierwsza, trafiłeś na podróbkę, albo miałeś pecha. Jeśli ta druga, to niestety standard. Cześć, moja 0,12 żółta, kupiona na wiosnę używana tydzień w Szwecji i teraz kilka razy na Zegrzu , trzeba przyznać kolor straciła ale ciągle jest mocna i się nie strzępiKolor traci każda plecionka, gdyż nakladanie koloru odbywa się w ostatnim stadium produkcji, już po upleceniu, więc nie są barwione posczególne włókna, a powierzchnia gotowej plecionki. Octa Braid utrzymuje parametry na tym samym poziomie co inne plecionki dwukrotnie droższe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 5 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2016 To była Octa Braid, czy Fine Braid? Jeśli ta pierwsza, trafiłeś na podróbkę, albo miałeś pecha. Jeśli ta druga, to niestety standard. Zarówno ta stara jak i nowa , to była Octa. Podróba raczej niemożliwe , bo kupowana w największym , renomowanym sklepie w Warszawie. Wygląda na to że miałem pecha i .........? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 5 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2016 Przy chinskim produkcie może się zdarzyć gorsza partia, a jakoś nie wierzę że ktoś podrabia pletke, którą dystrybutor kupuje w ChRLD zapewne w cenach około 2$/100m. Po prostu słabo oplca się podrabiać. Osobiście bardzo się napalałem na Octa Braid cienką, ale zapał ostygł jak okazało się, iż mimo 8 splotów te najcieńsze są równie "tasiemkowate" jak najtańsze czterosploty typu Mistrall Shiro.Natomiast Octa Braid powyżej 0,14 już faktycznie jest bardziej okrągła. W ogóle zaczynam mieć wrażenie że dobra, mocna i solidna pletka o realnej grubości rzędu 0,10mm / 0,6# PE / 8lb to wydatek zbliżony do mlynka i to wcale nie najtańszego z przyzwoitych.Chyba że budżetowe JDM są inne, czyli mają realnie podane parametry. Chociaż Dragon ponoć japońskie sprzedaje a opis takiej Maxima Clear jest z d... wzięty jeśli chodzi o moc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostom63 Opublikowano 5 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2016 (edytowane) Kolor traci każda plecionka, gdyż nakladanie koloru odbywa się w ostatnim stadium produkcji, już po upleceniu, więc nie są barwione posczególne włókna, a powierzchnia gotowej plecionki. Octa Braid utrzymuje parametry na tym samym poziomie co inne plecionki dwukrotnie droższe.Że każda traci kolor to wiedzą wszyscy podobnie jak białe nabierają koloru zazwyczaj szarego,ale to zależy od koloru wody, napisałem jak szybko straciła , bo z tym to już różnie bywa Edytowane 5 Lipca 2016 przez kostom63 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomas81 Opublikowano 6 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2016 Octa Braid utrzymuje parametry na tym samym poziomie co inne plecionki dwukrotnie droższe. Akurat... To wyjaśnij mi Olku mój przypadek straty ok 70m rzeczonej linki podczas ledwie kilkunastu wypadów. Już parę razy pisałem że szkoda kasy na tą plećkę choć faktycznie jest śmiesznie tania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcepanek Opublikowano 6 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2016 Witam, rowniez uzywam-na Wisle, najpierw 0,18 a obecnie 0,12. Sredniej klasy,lubi sie plątać (albo nie mam wprawy w uzywaniu pleciug), wciaz kupuję nową.Dobry stosunek ceny do jakosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi