Skocz do zawartości

Plecionka MIKADO NIHONTO OCTA BRAID

Miro 85

Rekomendowane odpowiedzi

A może lepiej żeby kolega Bogdan został na forum i zorientował się co i jak, poczytał o C&R i nawrócił się :)

Wracając do tematu plecionki to parę stron wstecz wychwalałem ja potem po dłuższym łowieniu nieco zmieniłem zdanie ostatnio wróciłem do tej plecionki w wersji 0,1 i nie jest to moja ulubiona plecionka ale w swojej kategorii cenowej jest w pierwszej trójce i jeśli ktoś szuka budżetowej plecionki z nie najgorszymi parametrami to ja ją spokojnie polecam.

• Like 2

Nie miałem na myśli nic złego. Po prostu w temacie wędkarstwa jestem nowicjuszem- zbieram póki co wiedzę. Uznałem, że na jerkbait mogę znaleźć rzetelne informacje oraz podzielić się własnymi spostrzeżeniami. Proszę o wyrozumiałość, póki co jestem jeszcze w trakcie poszukiwania dobrych sposobów dla mnie :) PS Nie jestem rybim mordercą, łowię z pasji.

• Like 2

Kupiłem pletke 0.06 do ul na małej rzeczce z masą zaczepów i ciężkim dojsciem do wody. Linka kompletnie nie nadaje się do łowienia w takich miejscach. Rwie sie w kazdym mozliwym miejscu. Strzepi się przy najmniejszym kontakcie z czymkolwiek.

Ale żeby nie było to parę razy lowilem na jeziorze bez zaczepow i po obcieciu kilku początkowych metrow (uszkodzonych na w/w rzeczce) nie miałem żadnych problemów.

Reasumując. Jak ktoś nie łowi w ciężkich warunkach to za te pieniądze warto.

To tak a propos tematu :).

Edytowane przez erqgth

O ile mi wiadomo MIKADO nie oferuje Nihonto Octa Braid o przekroju 0,06 najcieńsza to 0,08.

Wnioski:

- albo ktoś Ci wcisnął podróbę,

- albo jest to Nihonto Fine Braid, bo ona jest dostępna w deklarowanej średnicy 0,06.

Zarówno przy pierwszej jak i przy drugiej alternatywie nie dziwię się Twoim spostrzeżeniom. ;)

PS

Te plecionki są często mylone, bo mają identyczne etykiety. Jedyne różnice to nazwa i inne parametry.

Edytowane przez Alexspin

Kupiłem Mikado octa braid 0.10mm do bocznego troka, Nie przypadła mi do gustu, łowiłem 3-4 razy, wydaje się przegrubiona i to znacznie, przynajmniej w porównaniu do tej którą nawinąłem po niej. zamieniłem ją na Daiwe j 8 bride 0.10mm i to co mogę powiedzieć, to że daiwa jest bardziej śliska i znacznie cieńsza. Cena jest porównywalna. ale moim zdaniem jakość już przemawia za Daiwą.

Daiwa pokazała się na rynku chyba jako nowość w 2016 wiec warto poczekać na więcej opinii. Moja jest taka, że jest lepsza niż Mikado octa braid.

Ostatnio zaopatrzyłem się w DRAGON Magnum 4X. Na pierwszy rzut oka wygląda bardzo ciekawie. Zobaczymy co sobą reprezentuje, jeśli się sprawdzi, to pewnie się na nią "przesiądę".

Dziękujemy za bardzo cenną dla nas informacje. Gratuluję, a jak już jej kolega poużywa to poprosimy o sprawozdanie w wątku " Plecionka która"
  • Like 1

W tym segmencie cenowym są to niezłe plecionki tylko pamiętać trzeba o tym, że są BAAARDZOOO wrażliwe na przetarcie i kamienistym dni strasznie się strzępią. Można temu zaradzić dając przypon z FC. Na tle innych tanich linek NO wypada jeszcze całkiem, całkiem nieźle.

• Like 1

Kupiłem Mikado octa braid 0.10mm do bocznego troka, Nie przypadła mi do gustu, łowiłem 3-4 razy, wydaje się przegrubiona i to znacznie, przynajmniej w porównaniu do tej którą nawinąłem po niej. zamieniłem ją na Daiwe j 8 bride 0.10mm i to co mogę powiedzieć, to że daiwa jest bardziej śliska i znacznie cieńsza. Cena jest porównywalna. ale moim zdaniem jakość już przemawia za Daiwą.

Daiwa pokazała się na rynku chyba jako nowość w 2016 wiec warto poczekać na więcej opinii. Moja jest taka, że jest lepsza niż Mikado octa braid.

Podobna cena? Tzn ze też w PLNach? :)

• 2 tygodnie później...

Przy okazji zakupów w Mrówce zerknąłem na w.w. plecionkę. Spośród włosków typu 0.0x wybrałem czarną Octę 0.20mm. Dość okrągła, śliska, ale wystający kawałem ok. 15cm po przetarciu paznokciem, całkowicie stracił z jednej strony kolor i pokazały się białe włókna. Nie spotkałem się z czymś takim nigdy wcześniej...

Niby tylko barwnik ale raczej odpuszczę dalsze testy.

Dziękujemy za bardzo cenną dla nas informacje. Gratuluję, a jak już jej kolega poużywa to poprosimy o sprawozdanie w wątku " Plecionka która"

Właśnie to popełniłem post #1053. ;)

Edytowane przez Alexspin
  • Like 1

• 1 miesiąc temu...

Pomimo kilku lat czytania to mój pierwszy post, więc pozdrawiam wszystkich zarażonych mianiaków. Tytułowa plecionka jest pokryta podobno jakąś silikonową chemią, stąd ta gładkość. U mnie po kilku całodniowych wypadach na łodzi nastąpiła standardowa utrata koloru i pierwsze oznaki mechacenia. Pomimo tego dzisiaj na drugi kręcioł kupiłem o rozmiar grubszą. Powód banalny. Porównując do Barkleya Fireline'a, rzuca się dalej, ciszej i taniej :). Moc porównywalna, jednak poruszany w innym wątku fakt pojawiania się niespodziewanych węzęłków/zgrubień u mnie też miał miejsce. Pewnie po sezonie wiosennym będę mógł napisać coś więcej.

Zastanawiam się skąd biorą się u Was te "zgrubienia" i "węzełki", ostatnio doposażyłem nasz arsenał w nowe kołowrotki i kupiłem do nich MIKADO Octa Braid 0,10. Specjalnie przy nawijaniu próbowałem znaleźć te wadliwości i niczego takiego nie stwierdziłem.

Mogę się tylko domyślać, że na rynku pojawiła się podróba. Oryginalna MOB jest aktualnie sprzedawana w nieco większych opakowaniach plastikowych zawierających "gratisy" w postaci mikadowskich twisterów i to są oryginalne opakowania.

• Like 1

Cześć!

We wrześniu kupiłem 0,18 Octy i również stwierdziłem obecność "zgrubień". Linka użytkowana raz, czeka na reklamację.

To nie są jednostkowe przypadki. Mam potwierdzenie, że problem dotyczy całych partii tej linki.

W

• Like 1

Przypuszczam, że chodzi o zgrubienia i węzełki mogące powstawać w trakcie eksploatacji plecionki, po wytarciu zewnętrznej powłoki.

Wątpię, raczej są to wady produkcyjne, które ujawniają się właśnie po wytarciu się powierzchniowego nadmiaru barwnika.

Edytowane przez Alexspin